0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
30 - 40
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
30 - 40
250 g putera
150 g C šećera u prahu
2 jaja
1 C vanilin šećer
1/2 C praška za pecivo
kora jednog limuna
3 šoljice C griza (šoljica od 100 ml)
5 šoljice brašna
600 g kristal šećera
800 ml vode
nekoliko kriški limuna
Prvo skuvati agdu, koja treba da kuva oko 5 minuta i ostaviti da se hladi.
Testo:
Umutiti puter sa C šećerom u prahu i C vanilin šećerom, dodati jaja, limunovu koricu. Potom dodamo C griz, C prašak za pecivo i na kraju brašno.
Brašno dodavati postepeno (kao i za sva ostala testa), jer različita brašna različito upijaju vlagu.
Od napravljenog testa praviti loptice, veličine oraha i ređati u pleh (praviti razmak, jer će narasti).
Kada sve složimo uzeti varjaču i drškom praviti udubljenja u sredini svake loptice. Po želji u svako udubljenje možemo staviti lešnik, parče oraha ili ostaviti prazno.
Peče se na 180 stepeni, oko 25 minuta, što je opet individualno za svaku rernu. Bitno je da ostanu svetli, tj. da blago porumene.
Kada ih izvadimo iz rerne prebacimo ih u posudu u kojoj će stajati i zalijemo prohlađenom agdom.
Ostaviti da dobro upiju sirup (nekoliko sati) i okretati da svaka strana dobro upije agdu, pa poslužiti.
Prvo skuvati agdu, koja treba da kuva oko 5 minuta i ostaviti da se hladi.
Testo:
Umutiti puter sa C šećerom u prahu i C vanilin šećerom, dodati jaja, limunovu koricu. Potom dodamo C griz, C prašak za pecivo i na kraju brašno.
Brašno dodavati postepeno (kao i za sva ostala testa), jer različita brašna različito upijaju vlagu.
Od napravljenog testa praviti loptice, veličine oraha i ređati u pleh (praviti razmak, jer će narasti).
Kada sve složimo uzeti varjaču i drškom praviti udubljenja u sredini svake loptice. Po želji u svako udubljenje možemo staviti lešnik, parče oraha ili ostaviti prazno.
Peče se na 180 stepeni, oko 25 minuta, što je opet individualno za svaku rernu. Bitno je da ostanu svetli, tj. da blago porumene.
Kada ih izvadimo iz rerne prebacimo ih u posudu u kojoj će stajati i zalijemo prohlađenom agdom.
Ostaviti da dobro upiju sirup (nekoliko sati) i okretati da svaka strana dobro upije agdu, pa poslužiti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.