burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija6 gnezda

Vaskršnja gnezda i farbanje lukovinom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
6 gnezda

Sastojci

Uskršnja gnezda:

1 C Suvi kvasac

600 g brašna tip „400“

300 ml mleka

60 g maslaca

2 jajeta (jedno za testo + žumance za premazivanje)

2 kašičice soli

1 kašičica šećera

Farbanje jaja:

10 jaja

1 supena kašika sirćeta

2-3 šake lukovine

Vaskršnja gnezda i farbanje lukovinom

Koraci pripreme

Suvi kvasac staviti u mlako mleko i dodati kašičicu šećera. Ostaviti par minuta da kvasac nadođe. U činiju dodati brašno, zatim mleko sa kvascem, 1 jaje, rastopljeni maslac i so. Dobro zamestiti. Ostaviti testo da odstoji 1,5 h.

Nakon što je testo nadošlo, premesiti ga još jednom i podeliti na 12 delova. Od svakog dela razvući valjak. Da biste oblikovali gnezdo, uzmite dva valjka, prvo ih uvijte međusobno, zatim oblikujte krug (gnezdo) i spojiti krajeve.

U gnezda dodati prethodno skuvana jaja. Premazati gnezda žumancetom. Ostaviti ih da odstoje još pola sata, zatim peći 15ak minuta na 200 stepeni (odnosno dok ne porumene).

Farbanje jaja lukovinom:
Travke postaviti na sveža jaja, pa ih zamotati najlon čarapama i dobro zategnuti. Zavezati ih gumicom ili koncem. Jaja staviti u ključalu vodu, zatim dodamo 2-3 šake lukovine i 1 kašiku sirćeta. Kuvati 10ak minuta. Ukoliko želite intenzivniju boju jaja, možete dodati još lukovine ili skinuti sa vatre i ostaviti jaja da odstoje u lukovini dok ne dobijete željenu nijansu.

Jaja izvaditi iz lukovine, odseći najlon čarape i skinuti travku. Jaja premazati uljem ili mašću da bi dobila sjaj.

Naši proizvodi

Vaskršnja gnezda i farbanje lukovinom

Koraci pripreme

Suvi kvasac staviti u mlako mleko i dodati kašičicu šećera. Ostaviti par minuta da kvasac nadođe. U činiju dodati brašno, zatim mleko sa kvascem, 1 jaje, rastopljeni maslac i so. Dobro zamestiti. Ostaviti testo da odstoji 1,5 h.

Nakon što je testo nadošlo, premesiti ga još jednom i podeliti na 12 delova. Od svakog dela razvući valjak. Da biste oblikovali gnezdo, uzmite dva valjka, prvo ih uvijte međusobno, zatim oblikujte krug (gnezdo) i spojiti krajeve.

U gnezda dodati prethodno skuvana jaja. Premazati gnezda žumancetom. Ostaviti ih da odstoje još pola sata, zatim peći 15ak minuta na 200 stepeni (odnosno dok ne porumene).

Farbanje jaja lukovinom:
Travke postaviti na sveža jaja, pa ih zamotati najlon čarapama i dobro zategnuti. Zavezati ih gumicom ili koncem. Jaja staviti u ključalu vodu, zatim dodamo 2-3 šake lukovine i 1 kašiku sirćeta. Kuvati 10ak minuta. Ukoliko želite intenzivniju boju jaja, možete dodati još lukovine ili skinuti sa vatre i ostaviti jaja da odstoje u lukovini dok ne dobijete željenu nijansu.

Jaja izvaditi iz lukovine, odseći najlon čarape i skinuti travku. Jaja premazati uljem ili mašću da bi dobila sjaj.

Autor

C Slatka tradicija

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept