0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
12
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
12
70 g maslaca
120 g C šećera u prahu
4 kesice C vanilin šećera
4 žumanca
50 g čokolade
20 g C kokosa
140 g krupno mlevenih oraha
20 g seckanih badema
malo C šećera u prahu
4 belanca
8 kašika šećera
Samleti orahe, iseći badem na tanke štapiće, izlomkati čokoladu na komade, odvojiti belanca od žumanaca.
Izmešati maslac sa C šećerom u prahu i C vanilin šećerom, pa umešati i žumanca.
Smesu žumanaca, maslaca i šećera u prahu kuvati na pari dok se smesa ne zgusne.
Skloniti sa vatre i u vruć fil dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi, a onda dodati C kokos, orahe i bademe i sve lepo izmešati.
Smesu prohladiti da ne bude mnogo lepljiva, a onda posuti pek papir sa malo C prah šećera da se smesa ne bi zalepila za papir, rasporediti smesu po papiru i odozgo posuti sa malo prah šećera. Odozgo smesu prekritu drugim pek papirom i oklagijom smesu rastanjiti na debljinu od 1 - 1.5cm.
Rakijskom ili malo većom čašicom vaditi kolačiće i ređati u pleh na pek papir. U zavisnosti od veličine čašice dobićete između 40 i 50 kolačića.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam. Ukjlučiti rernu na 180 C da se zagreje. Pomoću šprica bogato naneti šam na kolačiće.
Zapeći kolačiće sa šamom u rerni 7-10 minuta, da blago porumene i šam se malo učvrsti, paziti da ne pregore (šam treba da bude kao mančmelou, a ne kao puslica).
Ostaviti kolačiće u plehu na hladnom mestu (ali ne u frižider), da se skroz lepo ohlade, pa tek onda ih prebaciti na poslužavnik ili tacnu za serviranje.
Samleti orahe, iseći badem na tanke štapiće, izlomkati čokoladu na komade, odvojiti belanca od žumanaca.
Izmešati maslac sa C šećerom u prahu i C vanilin šećerom, pa umešati i žumanca.
Smesu žumanaca, maslaca i šećera u prahu kuvati na pari dok se smesa ne zgusne.
Skloniti sa vatre i u vruć fil dodati čokoladu, mešati dok se ne otopi, a onda dodati C kokos, orahe i bademe i sve lepo izmešati.
Smesu prohladiti da ne bude mnogo lepljiva, a onda posuti pek papir sa malo C prah šećera da se smesa ne bi zalepila za papir, rasporediti smesu po papiru i odozgo posuti sa malo prah šećera. Odozgo smesu prekritu drugim pek papirom i oklagijom smesu rastanjiti na debljinu od 1 - 1.5cm.
Rakijskom ili malo većom čašicom vaditi kolačiće i ređati u pleh na pek papir. U zavisnosti od veličine čašice dobićete između 40 i 50 kolačića.
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam. Ukjlučiti rernu na 180 C da se zagreje. Pomoću šprica bogato naneti šam na kolačiće.
Zapeći kolačiće sa šamom u rerni 7-10 minuta, da blago porumene i šam se malo učvrsti, paziti da ne pregore (šam treba da bude kao mančmelou, a ne kao puslica).
Ostaviti kolačiće u plehu na hladnom mestu (ali ne u frižider), da se skroz lepo ohlade, pa tek onda ih prebaciti na poslužavnik ili tacnu za serviranje.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.