0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
30-40 komada
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
30-40 komada
60 g belanaca
1 prstohvat soli
40 g kristal šećera
60 g C kokosa
110 g C šećera u prahu
100 g crne čokolade
70 ml slatke pavlake
Razdvojte belanca od žumanaca (otprilike 2 jajeta) i izmerite tačno 60 g belanaca. Nek odstoje poklopljena u frižideru do sutra. Izvadite ih pre pripreme nekoliko sati da dostignu sobnu temperaturu.
Kokos raširite po papirom za pečenje postavljenom plehu i stavite u rernu zagrejanu na 100°C da se prosuši 20-30 min. Izvadite i kad se ohladi pomešaje sa polovinom šećera u prahu. Usitnite ih prvo u secku, a potom i u mlinu za kafu.
Prosejte, a krupnije čestice pomešajte sa ostatkom prah šećera i ponovite postupak mlevenja i prosejavanja. Ovo je najduži deo pripreme, ali je važno da sav kokos bude usitnjen.
Belancima dodajte prstohvat soli i mutite ih dok ne dobijete tzv. „meke“ vrhove kad podignete metlice miksera. Dodajte šećer iz dva puta i miksajte dok se on ne rastopi.
U umućen šam dodajte 1/4 smeše kokosa i šećera, te špatulom promešajte da se sjedini. Postepeno dodajte i preostale 3/4. Špatulu povlačite sa strana ka sredini i sa dna ka stranama posude kao da preklapate.
Masa je gotova kad spada u mlazu sa špatule kad je podignete i stapa se sa ostatkom smese, ali ne odmah.
Poslastičarskom vrećom sa okruglim nastavkom istiskujte hrpice na podlogu (silikonsku ili najobičniji papir za pečenje ) postavljenu na odgovarajući pleh, pazeći da ostavite dovoljan razmak između njih.
Tresnite pleh o sto nekoliko puta kako biste izbacili vazduh.
Nakon 15 min. proverite prstom da li ste stvorila „pokorica“ i ako se ne lepe za prst stavite ih u rernu na 150°C. Posle dva minuta otvorite vrata rerne na kratko da izađe višak pare. Oko 7.-8. minuta trebali bi formirati prsten, a posle 12-tog proverite da li „kapice šetaju“ tj. da li se pomeraju levo desno, pa ako se ne pomeraju izvadite pleh iz rerne. U suprotnom ostavite ih unutra još koji minut.
Svucite silikonsku podlogu ili papir za pečenje sa pleha.
Ohlađene macaronse odvojite od podloge i spajajte po dva filom koji pravite tako što rastopite i ohladite slatku pavlaku i crnu čokoladu.
Razdvojte belanca od žumanaca (otprilike 2 jajeta) i izmerite tačno 60 g belanaca. Nek odstoje poklopljena u frižideru do sutra. Izvadite ih pre pripreme nekoliko sati da dostignu sobnu temperaturu.
Kokos raširite po papirom za pečenje postavljenom plehu i stavite u rernu zagrejanu na 100°C da se prosuši 20-30 min. Izvadite i kad se ohladi pomešaje sa polovinom šećera u prahu. Usitnite ih prvo u secku, a potom i u mlinu za kafu.
Prosejte, a krupnije čestice pomešajte sa ostatkom prah šećera i ponovite postupak mlevenja i prosejavanja. Ovo je najduži deo pripreme, ali je važno da sav kokos bude usitnjen.
Belancima dodajte prstohvat soli i mutite ih dok ne dobijete tzv. „meke“ vrhove kad podignete metlice miksera. Dodajte šećer iz dva puta i miksajte dok se on ne rastopi.
U umućen šam dodajte 1/4 smeše kokosa i šećera, te špatulom promešajte da se sjedini. Postepeno dodajte i preostale 3/4. Špatulu povlačite sa strana ka sredini i sa dna ka stranama posude kao da preklapate.
Masa je gotova kad spada u mlazu sa špatule kad je podignete i stapa se sa ostatkom smese, ali ne odmah.
Poslastičarskom vrećom sa okruglim nastavkom istiskujte hrpice na podlogu (silikonsku ili najobičniji papir za pečenje ) postavljenu na odgovarajući pleh, pazeći da ostavite dovoljan razmak između njih.
Tresnite pleh o sto nekoliko puta kako biste izbacili vazduh.
Nakon 15 min. proverite prstom da li ste stvorila „pokorica“ i ako se ne lepe za prst stavite ih u rernu na 150°C. Posle dva minuta otvorite vrata rerne na kratko da izađe višak pare. Oko 7.-8. minuta trebali bi formirati prsten, a posle 12-tog proverite da li „kapice šetaju“ tj. da li se pomeraju levo desno, pa ako se ne pomeraju izvadite pleh iz rerne. U suprotnom ostavite ih unutra još koji minut.
Svucite silikonsku podlogu ili papir za pečenje sa pleha.
Ohlađene macaronse odvojite od podloge i spajajte po dva filom koji pravite tako što rastopite i ohladite slatku pavlaku i crnu čokoladu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.