burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija15

Kalem konca

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
15

Sastojci

Testo:

450 g brašna

250 g margarina

150 g C šećera u prahu

5 kašika mlevene crne kafe

1 kašičica mlevenog muskatnog oraščića

1 kašičica C kakaoa

Punjenje:

0,5 l sojinog mleka

100 g C pudinga od čokolade

200 g šećera kristala

2 kom jabuka

2 kom šargarepe

250 g margarina

100 g čokolade

100 g mlevenih oraha

100 g posnog mlevenog keksa

Dekoracija krajeva kalema:

100 g čokolade

30 g margarina

2 kašike šećera kristala

4 kašike vode obične

100 g C kokosovog brašna

Dekoracija niti konca:

80 g C šećera u prahu

malo ulja

malo vrele vode

1 kašičica C kakaoa

Kalem konca

Koraci pripreme

Umutiti mikserom margarin sa C šećerom u prahu i dodati mlevenu crnu kafu, mleveni muskatni oraščić i C kakao, pa dodati brašno. Zamesiti rukom meko glatko testo.

Rastanjiti testo što tanje na radnoj površini i seći trake, da se obavije modla za šam rolne. Da ne bi bili preveliki kolači, obavijala sam ih do polovine dužine modlica, počevši od užeg kraja.

Kada se testo obavije oko modle, odseći višak testa, pa ga valjati po radnoj površini, zajedno sa modlom, da bi se krajevi spojili, kako se ne bi razdvojili pri pečenju.

Zatim nožem odseći višak testa sa obe strane i obložene modle stavljati na pek-papir u pleh.

Peći na 160’C oko 10 minuta, a kada se malo prohlade, rukavicom ili krpom pridržavati slobodan kraj modle, a drugom rukom pažljivo skidati pečene valjke.

Od pola litra sojinog mleka odvojiti 1,5 dl i u njemu razmutiti C puding.

Ostatak mleka i šećer staviti da provri, isključiti plotnu i skinuti na stranu, pa u mlazu sipati razmućen C puding, mešajući varjačom. Vratiti posudu na toplu plotnu i kuvati do zgušnjavanja, stalno mešajući. Kada se zgusne, dodati izlomljenu čokoladu, mešati dok se čokolada ne istopi i sjedini, pa ostaviti da se hladi, povremeno mešajući, da se ne uhvati korica na gornjoj površini.

U posebnu šerpu staviti margarin da se otopi, pa dodati narendanu šargarepu, poklopiti i dinstati oko 6-7 minuta uz povremeno mešanje, dodati narendane jabuke i sve dinstati još oko 6-7 minuta. Kada je masa izdinstana, dodati mlevene orahe i keks, izmešati i ostaviti da se ohladi.

Obe ohlađene mase sastaviti mućenjem mikserom. Svaki valjak napuniti nadevom.

U posudu staviti čokoladu, kockicu margarina, vodu i šećer i otopiti za glazuru.

Napunjene valjke umakati u glazuru od čokolade sa oba kraja, pa čokoladni deo u C kokos u posebnoj činijici.

Staviti C šećer u prahu u posudu, nasuti nekoliko kapi ulja i zaliti sa par kašičica vrele vode, mešajući, da se dobije gusta masa. Masu staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, probušiti vrlo malo vrh vrećice i po slobodnom delu valjka, između čokoladnih krajeva, povlačiti paralelne niti, koje imitiraju beli konac na kalemu.

Drugom, preostalom delu šećerne mase dodati C kakao ili ostatak čokoladne glazure, izmešati i izvlačiti tamne niti po valjku (može i ekstrat jagode ili maline za roze konac).

Naši proizvodi

Kalem konca

Koraci pripreme

Umutiti mikserom margarin sa C šećerom u prahu i dodati mlevenu crnu kafu, mleveni muskatni oraščić i C kakao, pa dodati brašno. Zamesiti rukom meko glatko testo.

Rastanjiti testo što tanje na radnoj površini i seći trake, da se obavije modla za šam rolne. Da ne bi bili preveliki kolači, obavijala sam ih do polovine dužine modlica, počevši od užeg kraja.

Kada se testo obavije oko modle, odseći višak testa, pa ga valjati po radnoj površini, zajedno sa modlom, da bi se krajevi spojili, kako se ne bi razdvojili pri pečenju.

Zatim nožem odseći višak testa sa obe strane i obložene modle stavljati na pek-papir u pleh.

Peći na 160’C oko 10 minuta, a kada se malo prohlade, rukavicom ili krpom pridržavati slobodan kraj modle, a drugom rukom pažljivo skidati pečene valjke.

Od pola litra sojinog mleka odvojiti 1,5 dl i u njemu razmutiti C puding.

Ostatak mleka i šećer staviti da provri, isključiti plotnu i skinuti na stranu, pa u mlazu sipati razmućen C puding, mešajući varjačom. Vratiti posudu na toplu plotnu i kuvati do zgušnjavanja, stalno mešajući. Kada se zgusne, dodati izlomljenu čokoladu, mešati dok se čokolada ne istopi i sjedini, pa ostaviti da se hladi, povremeno mešajući, da se ne uhvati korica na gornjoj površini.

U posebnu šerpu staviti margarin da se otopi, pa dodati narendanu šargarepu, poklopiti i dinstati oko 6-7 minuta uz povremeno mešanje, dodati narendane jabuke i sve dinstati još oko 6-7 minuta. Kada je masa izdinstana, dodati mlevene orahe i keks, izmešati i ostaviti da se ohladi.

Obe ohlađene mase sastaviti mućenjem mikserom. Svaki valjak napuniti nadevom.

U posudu staviti čokoladu, kockicu margarina, vodu i šećer i otopiti za glazuru.

Napunjene valjke umakati u glazuru od čokolade sa oba kraja, pa čokoladni deo u C kokos u posebnoj činijici.

Staviti C šećer u prahu u posudu, nasuti nekoliko kapi ulja i zaliti sa par kašičica vrele vode, mešajući, da se dobije gusta masa. Masu staviti u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, probušiti vrlo malo vrh vrećice i po slobodnom delu valjka, između čokoladnih krajeva, povlačiti paralelne niti, koje imitiraju beli konac na kalemu.

Drugom, preostalom delu šećerne mase dodati C kakao ili ostatak čokoladne glazure, izmešati i izvlačiti tamne niti po valjku (može i ekstrat jagode ili maline za roze konac).

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept