burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija8

Voćna torta s ananasom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
8

Sastojci

Patišpanj:

5 jaja

150 g šećera

2 kašike vruće vode

prstohvat soli

100 g brašna

1/2 C praška za pecivo

1 C puding od vanile

3 kašike soka od limuna

Fil:

1 konzerva ananasa (340 g oceđenih kolutova)

200 ml nezaslađene slatke pavlake 36 % mm

250 ml vode

250 ml soka od ananasa iz konzerve

40 g C čvrstina

50 g šećera

50 g C šećera u prahu

Slaganje torte:

200 ml slatke pavlake

tostirani listići badema

4 kašike soka od ananasa ili mleka za prskanje kora

Voćna torta s ananasom

Koraci pripreme

Priprema patišpanja:
Odvojiti belanca i žumanca. Izmeriti šećer. Brašno prosejati i izmeriti. Pripremiti kalup za pečenje torte, premazati ga uljem, a višak skinuti kuhinjskom hartijom. Na dno kalupa postaviti iskrojen pek-papir.

Uključiti rernu da se greje na 180°C.

Mikserom mutiti žumanca sa polovinom izmerenog šećera, pa kad se smesa bude zabelela dodati jednu po jednu kašiku vruće vode i umutiti u finu, kremastu smesu.

Umutiti belanca, pa kad se šam zabeli, dodavati malo po malo, stalno muteći, polovinu izmerenog šećera. U čvrst šam dodavati jednu po jednu kašiku soka od limuna, stalno muteći mikserom.

Sastaviti smesu od žumanaca i belanaca. Uzimati po 2-3 kašike šama i polako, mešajući kašikom, dodavati umućenim žumancima.

Izmešati brašno, so, C prašak za puding i polovinu C praška za pecivo. Oprezno, lagano mešajući kašikom, dodavati malo po malo u smesu od jaja.

Prebaciti testo u kalup za pečenje, poravnati i staviti u zagrejanu rernu. Peći najmanje 20 minuta. Posle tog vremena bocnuti patišpanj čačkalicom, pa ako se testo zalepilo za drvce, vratiti u rernu i pokriti alu-folijom.

Ponovo proveriti nakon 5-10 minuta. Ispečen patišpanj izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu desetak minuta. Odvojiti stranice od kalupa, pa izvaditi patišpanj da se sasvim ohladi.

Patišpanj je vazdušast i sipkav, pa takvo testo nije jednostavno za sečenje. Žica se nije pokazala kao dobar izbor, zato što je otkidala komadiće patišpanja.
Iz tog razloga, sasvim je opravdano napraviti dva patišpanja, svaki od polovine mere. U tom slučaju će pojedinačno vreme pečenja biti kraće od navedenog.

Priprema fila:
Isprati konzervu s ananasom pod vodom, otvoriti je i odvojiti kolutove od soka. Iseći ih na komadiće 1 x 1 cm.

U šerpicu sipati 250 ml vode, dodati 250 ml soka od ananasa i zagrejati na tihoj vatri do ključanja. Dodati šećer.

Posebno umutiti C čvrstin sa nekoliko kašika vode, pa procediti ako ima grudvica. Sipati u šerpicu sa vrelim sokom.

Skloniti sa vatre čim proključa, uz stalno mešanje. Dodati kockice ananasa. Ostaviti da se sasvim ohladi.

Mikserom čvrsto umutiti rashladjenu tečnu pavlaku i C šećer u prahu, pa dodavati kašiku po kašiku ohladjenom ananasu.
Umesto mlečne slatke pavlake koristiti biljnu zaslađenu pavlaku za šlag. U tom slučaju prah šećer nije potreban.

Slaganje torte:
S vrha patišpanja odseći vrlo tanak sloj, tek koliko je potrebno da bismo poravnali tortu i skinuli rumeni deo. Preseći tortu horizontalno po sredini.

Jednu koru staviti na tanjir za posluživanje, pa je poprskati s 2 kašike soka od ananasa ili hladnog mleka. Premazati s 2/3 fila.

Staviti drugu koru, lagano je pritisnuti rukom, a zatim poprskati. Premazati s preostalom 1/3 fila, poravnati odozgo i po obodu.

U ovoj fazi staviti tortu u frižider preko noći, ili bar nekoliko sati. Ukoliko imamo zvono, poklopiti tortu da se ne bi osušila.

Umutiti slatku pavlaku, pa premazati tortu šlagom sa svih strana.

Tostirati i ohladiti listiće badema, pa ih rasporediti po obodu torte.

Naši proizvodi

Voćna torta s ananasom

Koraci pripreme

Priprema patišpanja:
Odvojiti belanca i žumanca. Izmeriti šećer. Brašno prosejati i izmeriti. Pripremiti kalup za pečenje torte, premazati ga uljem, a višak skinuti kuhinjskom hartijom. Na dno kalupa postaviti iskrojen pek-papir.

Uključiti rernu da se greje na 180°C.

Mikserom mutiti žumanca sa polovinom izmerenog šećera, pa kad se smesa bude zabelela dodati jednu po jednu kašiku vruće vode i umutiti u finu, kremastu smesu.

Umutiti belanca, pa kad se šam zabeli, dodavati malo po malo, stalno muteći, polovinu izmerenog šećera. U čvrst šam dodavati jednu po jednu kašiku soka od limuna, stalno muteći mikserom.

Sastaviti smesu od žumanaca i belanaca. Uzimati po 2-3 kašike šama i polako, mešajući kašikom, dodavati umućenim žumancima.

Izmešati brašno, so, C prašak za puding i polovinu C praška za pecivo. Oprezno, lagano mešajući kašikom, dodavati malo po malo u smesu od jaja.

Prebaciti testo u kalup za pečenje, poravnati i staviti u zagrejanu rernu. Peći najmanje 20 minuta. Posle tog vremena bocnuti patišpanj čačkalicom, pa ako se testo zalepilo za drvce, vratiti u rernu i pokriti alu-folijom.

Ponovo proveriti nakon 5-10 minuta. Ispečen patišpanj izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu desetak minuta. Odvojiti stranice od kalupa, pa izvaditi patišpanj da se sasvim ohladi.

Patišpanj je vazdušast i sipkav, pa takvo testo nije jednostavno za sečenje. Žica se nije pokazala kao dobar izbor, zato što je otkidala komadiće patišpanja.
Iz tog razloga, sasvim je opravdano napraviti dva patišpanja, svaki od polovine mere. U tom slučaju će pojedinačno vreme pečenja biti kraće od navedenog.

Priprema fila:
Isprati konzervu s ananasom pod vodom, otvoriti je i odvojiti kolutove od soka. Iseći ih na komadiće 1 x 1 cm.

U šerpicu sipati 250 ml vode, dodati 250 ml soka od ananasa i zagrejati na tihoj vatri do ključanja. Dodati šećer.

Posebno umutiti C čvrstin sa nekoliko kašika vode, pa procediti ako ima grudvica. Sipati u šerpicu sa vrelim sokom.

Skloniti sa vatre čim proključa, uz stalno mešanje. Dodati kockice ananasa. Ostaviti da se sasvim ohladi.

Mikserom čvrsto umutiti rashladjenu tečnu pavlaku i C šećer u prahu, pa dodavati kašiku po kašiku ohladjenom ananasu.
Umesto mlečne slatke pavlake koristiti biljnu zaslađenu pavlaku za šlag. U tom slučaju prah šećer nije potreban.

Slaganje torte:
S vrha patišpanja odseći vrlo tanak sloj, tek koliko je potrebno da bismo poravnali tortu i skinuli rumeni deo. Preseći tortu horizontalno po sredini.

Jednu koru staviti na tanjir za posluživanje, pa je poprskati s 2 kašike soka od ananasa ili hladnog mleka. Premazati s 2/3 fila.

Staviti drugu koru, lagano je pritisnuti rukom, a zatim poprskati. Premazati s preostalom 1/3 fila, poravnati odozgo i po obodu.

U ovoj fazi staviti tortu u frižider preko noći, ili bar nekoliko sati. Ukoliko imamo zvono, poklopiti tortu da se ne bi osušila.

Umutiti slatku pavlaku, pa premazati tortu šlagom sa svih strana.

Tostirati i ohladiti listiće badema, pa ih rasporediti po obodu torte.

Autor

Vesna

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept