0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
25
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
25
9 jaja
200 g šećera
12 kašika brašna
2 kašike C kakaoa
1/2 dl kisele vode
1/2 dl ulja
1 C prašak za pecivo
3 C pudinga sa ukusom vanile
1 l mleka
250 g šećera
2 ravne kašike gustina
4 žumanceta
1 margarin
100 g C šećera u prahu
200 ml slatke pavlake
900 g višanja
300 g šećera
4 kašike C čvrstina
500 ml slatke pavlake
1 C šlag krem
Za patišpanj umutiti 5 cela jaja i 4 belanceta (4 žumanca ostaviti za fil) sa 200 g šećera, mutiti dok masa ne poveli pa dodati vodu i ulje.
Prosejati brašno, C kakao i C prašak za pecivo, pa dodati u smesu lagano mešajući špatulom da ne spadne. Masu sipati u kalup (prečnika 26), obložen pek papirom, peći na 180 stepeni 25 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim preseći da se dobiju 3 kore koje se pre filovanja blago naprskaju sokom od višanja
1 fil:
Od 1 l mleka odvojiti 200 ml, a ostalo staviti da provri za to vreme umutiti. 4 žumanca sa 250 G šećera, 3 C pudinga od vanile, 2 kašike gustina i 200 ml hladnog mleka. Kada se dobije lepa smesa bez grudvica lagano sipati u provrelo mleko stalno mešajući dok se ne zgusne. Fil prekriti streč folijom (da se ne nahvata korica) i ostaviti da se ohladi (u hladan fil dodamo margarin umućem sa 100 g C prah šećera i 200 ml umućene slatke pavlake).
Voćni fil:
900 g višanja stavimo sa 2 dl vode i 300 g šećera da se kuvaju, u malo hladne vode razmutimo 4 kašike gustina i dodamo u već kuvane višnje samo par minuta i sklonimo sa vatre. Ostavimo sa strane da se ohladi.
3 fil:
500 ml slatke pavlake i 1 kesicu C šlag krema umutimo u čvrst šlag.
Filovanje:
Kora, žuti (vanila) krem, voćni fil, šlag, kora, vanila krem, voćni fil, šlag, kora.
Tortu premazati žutim filom da se poravna pa je ukrasiti šlagom. Ja sam za ovu priliku ukrasila fondanom.
Za patišpanj umutiti 5 cela jaja i 4 belanceta (4 žumanca ostaviti za fil) sa 200 g šećera, mutiti dok masa ne poveli pa dodati vodu i ulje.
Prosejati brašno, C kakao i C prašak za pecivo, pa dodati u smesu lagano mešajući špatulom da ne spadne. Masu sipati u kalup (prečnika 26), obložen pek papirom, peći na 180 stepeni 25 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim preseći da se dobiju 3 kore koje se pre filovanja blago naprskaju sokom od višanja
1 fil:
Od 1 l mleka odvojiti 200 ml, a ostalo staviti da provri za to vreme umutiti. 4 žumanca sa 250 G šećera, 3 C pudinga od vanile, 2 kašike gustina i 200 ml hladnog mleka. Kada se dobije lepa smesa bez grudvica lagano sipati u provrelo mleko stalno mešajući dok se ne zgusne. Fil prekriti streč folijom (da se ne nahvata korica) i ostaviti da se ohladi (u hladan fil dodamo margarin umućem sa 100 g C prah šećera i 200 ml umućene slatke pavlake).
Voćni fil:
900 g višanja stavimo sa 2 dl vode i 300 g šećera da se kuvaju, u malo hladne vode razmutimo 4 kašike gustina i dodamo u već kuvane višnje samo par minuta i sklonimo sa vatre. Ostavimo sa strane da se ohladi.
3 fil:
500 ml slatke pavlake i 1 kesicu C šlag krema umutimo u čvrst šlag.
Filovanje:
Kora, žuti (vanila) krem, voćni fil, šlag, kora, vanila krem, voćni fil, šlag, kora.
Tortu premazati žutim filom da se poravna pa je ukrasiti šlagom. Ja sam za ovu priliku ukrasila fondanom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.