burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija24

Štrudla sa makom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
24

Sastojci

Za testo:

500 g brašna

1 kesica C suvog kvasca

2 dl mleka

1,5 dl ulja

4 kašike šećera

1/2 kašičice soli

1 jaje

malo narendane limunove korice

Za fil:

300 g mlevenog maka

200 g šećera

2 dl mleka

2 kesice C vanilin šećera

Za posipanje:

C šećer u prahu

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

Priprema testa:
Smlačite mleko pa od 2 dl uzmite nekoliko kašika mleka i pomešajte sa kvascem i jednom kašikom šećera i ostavite da nadođe.

U ostatak mleka sipajte 1,5 dl ulja i 3 kašike šećera i stavite da provri.

Pripremljeno ulje sa mlekom i šećerom ostavite da se prohladi, a za to vreme i kvasac će da nadođe.

Prosejano brašno pomešajte sa malo soli, pa dodajte nadošli kvasac, mešavinu ulja, mleka i šećera, jedno jaje i narendanu limunovu koricu.

Testo dobro izradite rukama. Ostavite prekriveno kuhinjskom krpom na toplom oko 1-1,5 sat da lepo naraste.

Naraslo testo još jednom premesite i ostavite da odmara još oko pola sata.

Testo podelite na dva ili tri dela, u zavisnosti od veličine pleha i od svakog dela razvijte koru debljine oko 5 mm.

Kore premažite pripremljenim filom od maka. Zavijte koru u rolat i prebacite u pleh na nauljen pek papir.

Priprema fila od maka:
Mleveni mak pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom. Mleko zagrejte skoro do vrenja i prelijte preko mešavine maka i šećera i lepo izmešajte.

Štrudlu peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30-40 minuta) - proverite čačkalicom da li je pečena.

Pečenu štrudlu ostavite da se prohladi, isecite na parčiće i pospite prosejanim C šećerom u prahu.

Naši proizvodi

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

Priprema testa:
Smlačite mleko pa od 2 dl uzmite nekoliko kašika mleka i pomešajte sa kvascem i jednom kašikom šećera i ostavite da nadođe.

U ostatak mleka sipajte 1,5 dl ulja i 3 kašike šećera i stavite da provri.

Pripremljeno ulje sa mlekom i šećerom ostavite da se prohladi, a za to vreme i kvasac će da nadođe.

Prosejano brašno pomešajte sa malo soli, pa dodajte nadošli kvasac, mešavinu ulja, mleka i šećera, jedno jaje i narendanu limunovu koricu.

Testo dobro izradite rukama. Ostavite prekriveno kuhinjskom krpom na toplom oko 1-1,5 sat da lepo naraste.

Naraslo testo još jednom premesite i ostavite da odmara još oko pola sata.

Testo podelite na dva ili tri dela, u zavisnosti od veličine pleha i od svakog dela razvijte koru debljine oko 5 mm.

Kore premažite pripremljenim filom od maka. Zavijte koru u rolat i prebacite u pleh na nauljen pek papir.

Priprema fila od maka:
Mleveni mak pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom. Mleko zagrejte skoro do vrenja i prelijte preko mešavine maka i šećera i lepo izmešajte.

Štrudlu peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 30-40 minuta) - proverite čačkalicom da li je pečena.

Pečenu štrudlu ostavite da se prohladi, isecite na parčiće i pospite prosejanim C šećerom u prahu.

Autor

Slađana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept