burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija80

Štrudla sa makom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
80

Sastojci

4 jaja

800 ml mleka

400 ml vode

2 kafene kašičice soli

20 kašika šećera

1 kašika svinjske masti

1/2 male kocke kvasca

400-500 g mlevenog maka

C šećer u prahu za posipanje

manje ili više šećera i soli po ukusu

brašno po potrebi

kora rendanog limuna

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

Kvasac staviti u malo mlake vode da se rastvori.

U veću posudu sipati 400 ml mleka, 400 ml vode, 4 belanca, 8 kašika šećera, 2 kašičice soli i rendanu koru od limuna, pa u to dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo.

Testo je dobro kada se ne lepi za ruke. Testo ostaviti na toplome sat vremena da nadođe. Za to vreme u preostala 4 žumanca dodati kašiku masti i dve kašike šećera pa sve izmešati kako bi ste dobili ujednačenu masu.

Dobro ugrejati 400 ml mleka sa 8 kašika šećera pa time popariti mak. Ukoliko vam se učini da je mak "suv" dodati još malo mleka i staviti da se masa ohladi.

Nadošlo testo premesiti pa podeliti na 4 dela. Razviti 4 kore debljine malog prsta, svaku koru premazati tankim nadevom od masti i žumanaca pa zatim rasporediti četvrtinu maka, uviti u rolnu i staviti na pek papir.

Sačekati dvadesetak minuta da testo nadođe pa staviti u rernu da se peče oko 40 minuta na temperaturi od 220 stepeni.

Ispečenu štrudlu posuti C šećerom u prahu, sačekati dase ohladi, iseći na komade i poslužiti.

Ovako pripremljena štrudla ima svežinu dva do tri dana.

Naši proizvodi

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

Kvasac staviti u malo mlake vode da se rastvori.

U veću posudu sipati 400 ml mleka, 400 ml vode, 4 belanca, 8 kašika šećera, 2 kašičice soli i rendanu koru od limuna, pa u to dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo.

Testo je dobro kada se ne lepi za ruke. Testo ostaviti na toplome sat vremena da nadođe. Za to vreme u preostala 4 žumanca dodati kašiku masti i dve kašike šećera pa sve izmešati kako bi ste dobili ujednačenu masu.

Dobro ugrejati 400 ml mleka sa 8 kašika šećera pa time popariti mak. Ukoliko vam se učini da je mak "suv" dodati još malo mleka i staviti da se masa ohladi.

Nadošlo testo premesiti pa podeliti na 4 dela. Razviti 4 kore debljine malog prsta, svaku koru premazati tankim nadevom od masti i žumanaca pa zatim rasporediti četvrtinu maka, uviti u rolnu i staviti na pek papir.

Sačekati dvadesetak minuta da testo nadođe pa staviti u rernu da se peče oko 40 minuta na temperaturi od 220 stepeni.

Ispečenu štrudlu posuti C šećerom u prahu, sačekati dase ohladi, iseći na komade i poslužiti.

Ovako pripremljena štrudla ima svežinu dva do tri dana.

Autor

Svetlana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept