burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija10

Štrudla sa makom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
10

Sastojci

1 C suvi kvasac

šećer

C šećer u prahu

600 g brašna tip 400

jaja

mleko

mleveni mak

malo soli

kašika masti

margarin

sitno narednana kora 1 limuna

C vanilin šećer

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

U posudu staviti mlako mleko 1/2 litra, između prsta soli i C suvi kvasac. Promešati i ostaviti 10-tak minuta, u toploj prostoriji.

Uzeti 600 g brašna i tu dodati koru od narendanog limuna, 1 kašiku svinjske masti, 2 cela jaja i 1 žumance, 4 kašike šećera, 1 C vanilin šećer.

To sve zamesiti sa mlekom i kvascem koji je nadošao. To testo se zove kiselo testo, a kiselo testo voli toplotu.

Ostaviti testo pokriveno blizu izvora toplote da nadođe. Kada je nadošlo, premesiti i pustiti opet jedno 10-tak minuta.

Izručiti testo na dasku za mešenje i podeliti u dve jufke. Razvući ih i premazati sa poparenim mlevenim makom.

Ne treba nadev da bude tanji od 1.5 cm. Nadev, to jest mak i mleko, ne sme da bude vreo, nego mlak.

Obe štrudle staviti u pleh podmazan margarinom.

Uzeti pola margarina i izrendati krupno na štrudle, zatim ostaviti na toplo da nadođu.

Kada su nadošle, u rernu ubaciti polako da se ne tresu, da ne bi spalo testo.

Ispečenu štrudlu posuti C šećerom u prahu pomešanim sa C vanilin šećerom.

Štrudlu seći tek kada se ohladi.

Naši proizvodi

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

U posudu staviti mlako mleko 1/2 litra, između prsta soli i C suvi kvasac. Promešati i ostaviti 10-tak minuta, u toploj prostoriji.

Uzeti 600 g brašna i tu dodati koru od narendanog limuna, 1 kašiku svinjske masti, 2 cela jaja i 1 žumance, 4 kašike šećera, 1 C vanilin šećer.

To sve zamesiti sa mlekom i kvascem koji je nadošao. To testo se zove kiselo testo, a kiselo testo voli toplotu.

Ostaviti testo pokriveno blizu izvora toplote da nadođe. Kada je nadošlo, premesiti i pustiti opet jedno 10-tak minuta.

Izručiti testo na dasku za mešenje i podeliti u dve jufke. Razvući ih i premazati sa poparenim mlevenim makom.

Ne treba nadev da bude tanji od 1.5 cm. Nadev, to jest mak i mleko, ne sme da bude vreo, nego mlak.

Obe štrudle staviti u pleh podmazan margarinom.

Uzeti pola margarina i izrendati krupno na štrudle, zatim ostaviti na toplo da nadođu.

Kada su nadošle, u rernu ubaciti polako da se ne tresu, da ne bi spalo testo.

Ispečenu štrudlu posuti C šećerom u prahu pomešanim sa C vanilin šećerom.

Štrudlu seći tek kada se ohladi.

Autor

Snežana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept