burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30 - 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija2 štrudle

Štrudla sa makom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30 - 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
2 štrudle

Sastojci

Za testo:

500 g glatkog brašna

150 g stonog margarina

100 g C šećera u prahu

3 žumanca

40 g svežeg kvasca

malo soli

oko 1,25 dl mleka

Za nadev:

200 g mlevenog maka

100 g stonog margarina

100 g šećera

1 jaje

rendana kora od 1 limuna

malo cimeta

80 g suvog grožđa

2 kašike meda

malo ruma

Za podmazivanje:

stoni margarin

1 žumance

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac, pa mu dodati dve kašike brašna i malo šećera. Ostaviti ga na toplom mestu da nadođe.

Omekšali margarin i C šećer u prahu penasto umutiti pa dodati žumanca. Na kraju umešati brašno pomešano sa solju i dignuti kvasac.

Dobro izraditi testo i podeliti u dve kugle. Pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da udvostruči volumen.

Za nadev na pari omekšati margarin pa mu dodati sve ostale sastojke. Dobro ga umutiti da se svi sastojci sjedine.

Na radnoj površini posutoj brašnom razvući oba testa. Svako premazati polovinom nadeva i uviti u rolnu.

Uvijene štrudle prebaciti u pleh podmazan omekšalim margarinom, tako da spoj testa okrenete prema dole.

Površinu šdrudle na nekoliko mesta izbosti čačkalicom.

Obe štrudle premazati sa umućenim žumancetom i ostaviti na toplom da narastu.

Peći u zagrejanoj rerni dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Seći ohlađene neposredno pre služenja i posuti C šećerom u prahu.

Naši proizvodi

Štrudla sa makom

Koraci pripreme

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac, pa mu dodati dve kašike brašna i malo šećera. Ostaviti ga na toplom mestu da nadođe.

Omekšali margarin i C šećer u prahu penasto umutiti pa dodati žumanca. Na kraju umešati brašno pomešano sa solju i dignuti kvasac.

Dobro izraditi testo i podeliti u dve kugle. Pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da udvostruči volumen.

Za nadev na pari omekšati margarin pa mu dodati sve ostale sastojke. Dobro ga umutiti da se svi sastojci sjedine.

Na radnoj površini posutoj brašnom razvući oba testa. Svako premazati polovinom nadeva i uviti u rolnu.

Uvijene štrudle prebaciti u pleh podmazan omekšalim margarinom, tako da spoj testa okrenete prema dole.

Površinu šdrudle na nekoliko mesta izbosti čačkalicom.

Obe štrudle premazati sa umućenim žumancetom i ostaviti na toplom da narastu.

Peći u zagrejanoj rerni dok ne dobiju lepu rumenu boju.

Seći ohlađene neposredno pre služenja i posuti C šećerom u prahu.

Autor

Marijana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept