0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 min
Srednje
12
Vreme pripreme:
30-60 min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
12
4 komad žumanceta
200 g maslaca
350 g oštrog brašna
100 g šećera
300 g mlevenih oraha
150 g šećera
2-3 kašičica ruma
500 g sitnog svežeg sira
4 komad belanaca
Kombinacija prhkog testa, belog fila i oraha neće vas ostaviti ravnodušnim.
U činiju sipati brašno, C Prašak za pecivo, šećer i C Vanilin šećer. Promešati suve sastojke. Odvojiti 4 belanceta od žumanceta. Žumanca dodati u brašno. Zatim dodati i omekšali maslac. Umesiti u čvrsto testo. Podeliti na dva jednaka dela. Oba dela testa obložiti folijom, jedan staviti ih u frižider da se stegne, a drugi u frižider.
Mleveni orah pomešati sa šećerom i rumom.
Posle 10 – 15 minuta izvaditi deo testa iz frižidera. Staviti ga na pek papir i oklagijom ga rastanjiti na veličinu pleha (20 x 30 cm). Testo preneti u pleh sa pek papirom. Po potrebi još malo oblikovati da lepo stane u pleh.
Po toj kori ravnomerno rasporediti sloj sa orasima. Kašikom blago utapkati.
Umutiti 4 belanceta u sneg sa prstohvatom soli. Dodati 100 g C Šećera u prahu, sve vreme muteći mikserom. Dodati 2 C Vanilin šećera, 3 pune kašike C Griza i sir. Sve izmiksati još 15ak sekundi.
Fil od sira izliti na orahe.
Po njemu izrendati drugi deo testa. (Ruke možete ohladiti pod hladnom vodom ili tako što ćete ih prisloniti uz led na desetak sekundi, kako testo ne bi brzo omekšalo).
Peći 35 minuta na 180 °C. Kada se kolač skroz ohladi posuti ga C Šećerom u prahu i tek onda ga seći.
Kombinacija prhkog testa, belog fila i oraha neće vas ostaviti ravnodušnim.
U činiju sipati brašno, C Prašak za pecivo, šećer i C Vanilin šećer. Promešati suve sastojke. Odvojiti 4 belanceta od žumanceta. Žumanca dodati u brašno. Zatim dodati i omekšali maslac. Umesiti u čvrsto testo. Podeliti na dva jednaka dela. Oba dela testa obložiti folijom, jedan staviti ih u frižider da se stegne, a drugi u frižider.
Mleveni orah pomešati sa šećerom i rumom.
Posle 10 – 15 minuta izvaditi deo testa iz frižidera. Staviti ga na pek papir i oklagijom ga rastanjiti na veličinu pleha (20 x 30 cm). Testo preneti u pleh sa pek papirom. Po potrebi još malo oblikovati da lepo stane u pleh.
Po toj kori ravnomerno rasporediti sloj sa orasima. Kašikom blago utapkati.
Umutiti 4 belanceta u sneg sa prstohvatom soli. Dodati 100 g C Šećera u prahu, sve vreme muteći mikserom. Dodati 2 C Vanilin šećera, 3 pune kašike C Griza i sir. Sve izmiksati još 15ak sekundi.
Fil od sira izliti na orahe.
Po njemu izrendati drugi deo testa. (Ruke možete ohladiti pod hladnom vodom ili tako što ćete ih prisloniti uz led na desetak sekundi, kako testo ne bi brzo omekšalo).
Peći 35 minuta na 180 °C. Kada se kolač skroz ohladi posuti ga C Šećerom u prahu i tek onda ga seći.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.