0
                Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
                                                                    
                                                                    Zahteva određeno umeće
                            
15
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
15
oko 700 g brašna za kisela testa
1 C suvi kvasac
4 dl mleka
2 dl jogurta
160 g C šećera u prahu
2 žumanca
50 ml ulja
125 g putera
250 g mlevenih oraha
200 g kuvanog žita
rendana kora limuna
1 C prašak za pecivo
prstohvat soli
2 štangle bele čokolade
1/2 kašičice muskatni orah
1 kašičica ruma
U posudi umutiti žumanca, dodati mlako mleko, jogurt sobne temperature, rendanu koricu limuna, ulje, kvasac pomešan sa brašnom, prstohvat soli, pa sve izmešati i zamestiti glatko testo.
U zavisnosti od brašna koje se koristi, trebaće od 650 do 750 g. 
Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da se duplira. Nakon toga ga kratko premesiti i opet ostaviti pokriveno. 
Od preostalih 2 dl mleka odvojiti manji deo pa umutiti 3 kašike brašna, a ostatak staviti da se kuva. 
Kada je brašno umućeno, dodati u mleko koje vri i mešati na pari dok se ne zgusne. 
U smesu dodati i čokoladu da se rastopi i ostaviti da se sve ohladi. 
Odvojeno umutiti 125 g putera sa 160 g C šećera u prahu, dodati mlevene orahe, muskatni oraščić, rum i kuvano žito (puna čaša od kiselog mleka), pa dodati ohlađenoj smesi. 
Izmešati fil i probati, pa po želji dodati još C šećera u prahu, ili mlevenog keksa (šta ko voli i ima), pošto moji ukućani i ja uopšte ne volimo da je puno slatko, pa nam je dovoljna samo navedena količina šećera. 
Nadošlo testo podeliti na 2 dela, pa jedan deo pokriti da se ne suši dok se drugi deo razvija. 
Na razvijeno testo staviti polovinu fila (ne do ivica) i čvrsto urolati. 
U pleh staviti papir za pečenje i štrudle premazati umućenim belancetom. 
Rernu zagrejati na 180 stepeni C i peći ih oko 50 minuta. 
Vruće premazati sa 2 kašike rastopljenog putera. 
Seći ohlađene, posute C šećerom u prahu.
U posudi umutiti žumanca, dodati mlako mleko, jogurt sobne temperature, rendanu koricu limuna, ulje, kvasac pomešan sa brašnom, prstohvat soli, pa sve izmešati i zamestiti glatko testo.
U zavisnosti od brašna koje se koristi, trebaće od 650 do 750 g. 
Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da se duplira. Nakon toga ga kratko premesiti i opet ostaviti pokriveno. 
Od preostalih 2 dl mleka odvojiti manji deo pa umutiti 3 kašike brašna, a ostatak staviti da se kuva. 
Kada je brašno umućeno, dodati u mleko koje vri i mešati na pari dok se ne zgusne. 
U smesu dodati i čokoladu da se rastopi i ostaviti da se sve ohladi. 
Odvojeno umutiti 125 g putera sa 160 g C šećera u prahu, dodati mlevene orahe, muskatni oraščić, rum i kuvano žito (puna čaša od kiselog mleka), pa dodati ohlađenoj smesi. 
Izmešati fil i probati, pa po želji dodati još C šećera u prahu, ili mlevenog keksa (šta ko voli i ima), pošto moji ukućani i ja uopšte ne volimo da je puno slatko, pa nam je dovoljna samo navedena količina šećera. 
Nadošlo testo podeliti na 2 dela, pa jedan deo pokriti da se ne suši dok se drugi deo razvija. 
Na razvijeno testo staviti polovinu fila (ne do ivica) i čvrsto urolati. 
U pleh staviti papir za pečenje i štrudle premazati umućenim belancetom. 
Rernu zagrejati na 180 stepeni C i peći ih oko 50 minuta. 
Vruće premazati sa 2 kašike rastopljenog putera. 
Seći ohlađene, posute C šećerom u prahu.
                                Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.