0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Srednje
12
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
12
600 g brašna
2 komad jaja
1 čaša jogurta
5 kašika ulja
1 puna kašika šećera
1 puna kašičica soli
200 ml vode
100 g margarina ili putera
nekoliko kašika džema po vašem izboru
Kiflice pravljene na ovaj način su izuzetno ukusne, a osim džemom, možete ih puniti i sirom (kao što se vidi na mojoj zadnjoj fotografiji)...
U mlakoj vodi rastvorite kvasac i šećer, dodajte 3 kašike brašna, sve dobro izmešajte, pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira.
U sud za mešenje stavite prosejano brašno, dodajte 1 celo jaje i 1 belance (žumance ostavite za premazivanje). Dodajte ulje, jogurt i na kraju uskisao kvasac. Mešajte sve zajedno varjačom pa dodajte so a zatim prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite rukama sve dok ne dobijete glatko testo (po potrebi dodajte po malo brašna). Oblikujte testo u loptu, stavite u sud za mešenje, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči...
Zatim testo preručite na radnu površinu koju ste posuli brašnom., lagano ga premesite i razvucite u pravougaoni oblik. Premažite ga otopljenim margarinom, zarolajte ga i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Nakon toga ponovo podelite urolano testo na dva dela i svaki deo razvucite u kvadrat.
Secite na trake širine 6-7 cm. i dužine oko dvadesetak cm. Na početku trake stavljajte po malo džema i lagano urolajte (vucite lagano da se trake izduže). Tako uradite sa ostalim trakama i kifle poređajte u pleh na koji ste stavili pek papir.
Isto uradite i sa drugim delom testa.
Ostavite kifle na toplom dok ne narastu, zatim ih premažite umućenim žumancetom sa kašikom mleka.
Stavite ih u zagrejanu rernu na 180-200 st da se peku dok ne porumene (oko 20 min. zavisno od rerne).
Kifle pospite prah šećerom zamirisanim vanilom.
Kiflice pravljene na ovaj način su izuzetno ukusne, a osim džemom, možete ih puniti i sirom (kao što se vidi na mojoj zadnjoj fotografiji)...
U mlakoj vodi rastvorite kvasac i šećer, dodajte 3 kašike brašna, sve dobro izmešajte, pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira.
U sud za mešenje stavite prosejano brašno, dodajte 1 celo jaje i 1 belance (žumance ostavite za premazivanje). Dodajte ulje, jogurt i na kraju uskisao kvasac. Mešajte sve zajedno varjačom pa dodajte so a zatim prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite rukama sve dok ne dobijete glatko testo (po potrebi dodajte po malo brašna). Oblikujte testo u loptu, stavite u sud za mešenje, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči...
Zatim testo preručite na radnu površinu koju ste posuli brašnom., lagano ga premesite i razvucite u pravougaoni oblik. Premažite ga otopljenim margarinom, zarolajte ga i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Nakon toga ponovo podelite urolano testo na dva dela i svaki deo razvucite u kvadrat.
Secite na trake širine 6-7 cm. i dužine oko dvadesetak cm. Na početku trake stavljajte po malo džema i lagano urolajte (vucite lagano da se trake izduže). Tako uradite sa ostalim trakama i kifle poređajte u pleh na koji ste stavili pek papir.
Isto uradite i sa drugim delom testa.
Ostavite kifle na toplom dok ne narastu, zatim ih premažite umućenim žumancetom sa kašikom mleka.
Stavite ih u zagrejanu rernu na 180-200 st da se peku dok ne porumene (oko 20 min. zavisno od rerne).
Kifle pospite prah šećerom zamirisanim vanilom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.