0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
16 srednjih ili 32 manje kiflice
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
16 srednjih ili 32 manje kiflice
750 g brašna za pripremu testa
50 g brašna kada prvi put premesimo testo
100 g brašna po potrebi za posipanje
1 kašika C Šećera u prahu
1 kesica C Suvog kvasca
1 kašičica soli
200 ml tople vode
200 ml kefira za testo
20 ml kefira za premazivanje kiflica pre pečenja
2 jaja srednje veličine
70 g putera
U prethodno pomešanu vodu i kefir dodajte šećer, C suvi kvasac, jaja (2 belanca + 1 žumance), promešajte, pa postepeno dodajte 350 g brašna, pa soli, pa još 350 g brašna i onda mesite rukama. Pokrite čistom kesom pa preko kese stavite krpu i pustite testo da odmori i naraste što iziskuje dobrih sat vremena.
Za to vreme rastopite maslac (mikrotalasna ili šerpica sa vodom pa u šerpici mala plastična posuda sa maslacem koji tako topite na pari), obrišite radnu površinu i dezinfikujte je pa je pospite brašnom. Nakon jednog sata premesite testo koristeći brašno da vam se testo ne lepi za ruke.
Izvadite iz suda, pa na radnoj površini zamenite testo u jednu krupnu jufku, koju sečete na dvanaest dela od kojih pravite dvanaest malih jufkica. Svaku od njih razvučite oklagijom tako da dobijete tanko okruglasto testo prečnika 15cm. Prvo testo premažite topljenim maslacem pomoću silikonske četkice (ako imate takvu četkicu, ako ne najbolje je da je nabavite jer je zaista korisna, naravno pre nego što je nabavite možete koristiti i kašiku za premazivanje).
Preko premazanog testa stavite sledeće razvučeno testo pa njega isto premažite i tako sve do poslednjeg dvanaestog testa koje NE premazujete maslacem.
Ostavite na radnoj površini 10 min. pa oklagijom razvucite naslagano testo tako da mu je prečnik 40 cm, a debljina oko 1 cm. Isecite na šesnaestine (počnite sa sečenjem testa na polovine, četvrtine, osmine pa svaku osminu na pola).
Možete ih filovati (slane sir, šunka, origano, slanina, virišle, kačkavalj, samo sir, ili slatke kockica čokolade bele ili crne ili kombinuje, džem, fenomenalna je i kombinacija sa belom čokoladom i džemom od šipka) može i prazna. Kombinacija je puno, a zavise od cilja i ukusa domaćice/na.
Onda se umotaju tako što sa motanjem prećete od šireg dela ka užem, ređajte u pleh i premažite nadevom od jednog žumanceta i ostatka kefira.
Pa pospite po želji susamom, kimom, lanom. Ja volim da pospem makom pri čemu mi je punjenje bela čokolada i džem od šipka, takođe često spremam i sa posipom od krupno seckanih oraha (onda utisnem u kiflice ovakav posip) i punjenjem sa džemom od šljiva.
Pecite pripremljene kiflice dok ne porumene, a na čačkalici ne ostavljaju trag testa pri ubodu.
U prethodno pomešanu vodu i kefir dodajte šećer, C suvi kvasac, jaja (2 belanca + 1 žumance), promešajte, pa postepeno dodajte 350 g brašna, pa soli, pa još 350 g brašna i onda mesite rukama. Pokrite čistom kesom pa preko kese stavite krpu i pustite testo da odmori i naraste što iziskuje dobrih sat vremena.
Za to vreme rastopite maslac (mikrotalasna ili šerpica sa vodom pa u šerpici mala plastična posuda sa maslacem koji tako topite na pari), obrišite radnu površinu i dezinfikujte je pa je pospite brašnom. Nakon jednog sata premesite testo koristeći brašno da vam se testo ne lepi za ruke.
Izvadite iz suda, pa na radnoj površini zamenite testo u jednu krupnu jufku, koju sečete na dvanaest dela od kojih pravite dvanaest malih jufkica. Svaku od njih razvučite oklagijom tako da dobijete tanko okruglasto testo prečnika 15cm. Prvo testo premažite topljenim maslacem pomoću silikonske četkice (ako imate takvu četkicu, ako ne najbolje je da je nabavite jer je zaista korisna, naravno pre nego što je nabavite možete koristiti i kašiku za premazivanje).
Preko premazanog testa stavite sledeće razvučeno testo pa njega isto premažite i tako sve do poslednjeg dvanaestog testa koje NE premazujete maslacem.
Ostavite na radnoj površini 10 min. pa oklagijom razvucite naslagano testo tako da mu je prečnik 40 cm, a debljina oko 1 cm. Isecite na šesnaestine (počnite sa sečenjem testa na polovine, četvrtine, osmine pa svaku osminu na pola).
Možete ih filovati (slane sir, šunka, origano, slanina, virišle, kačkavalj, samo sir, ili slatke kockica čokolade bele ili crne ili kombinuje, džem, fenomenalna je i kombinacija sa belom čokoladom i džemom od šipka) može i prazna. Kombinacija je puno, a zavise od cilja i ukusa domaćice/na.
Onda se umotaju tako što sa motanjem prećete od šireg dela ka užem, ređajte u pleh i premažite nadevom od jednog žumanceta i ostatka kefira.
Pa pospite po želji susamom, kimom, lanom. Ja volim da pospem makom pri čemu mi je punjenje bela čokolada i džem od šipka, takođe često spremam i sa posipom od krupno seckanih oraha (onda utisnem u kiflice ovakav posip) i punjenjem sa džemom od šljiva.
Pecite pripremljene kiflice dok ne porumene, a na čačkalici ne ostavljaju trag testa pri ubodu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.