0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
400 g sala
2 kašike sirćeta
1 kg brašna
500 ml vode
1 C suvi kvasac
1 kašika šećera
1/2 kašičice soli
C šećer u prahu
pekmez po želji
Salo izmešati rukom dobro sa sirćetom. Ostaviti sa strane.
U dublji sud sipati brašno i so. Kvasac razmutiti u vodi mlakoj sa šećerom.
Pomešati sa brašnom i po potrebi dodavati vode da bi bilo meko testo. Ostaviti da odstoji.
Kada se odmori i udvostruči testo, salo podelite na 3 jednaka dela. Testo rastanjite na dasci za mešenje i cepkajući salo na sitno ređati na testo.
Testo tad presaviti na 3 dela (po pravilu lisnatih testa). Ostaviti oko 15 min, u zavisnosti koliko je toplo u stanu do pola sata.
Zatim opet rastanjiti i staviti drugi deo sala. Isto presaviti i ponoviti postupak posle odmaranja testa i treći put.
Kada je treći put odmorilo rastanjiti na 1 cm debljine. Seći na kvadrate ili truglove i puniti pekmezom.
Ako ste trouglove sekli pravite kiflice, a ako ste kvadrate sekli skupite 2 suprotna kraja testa u sredini i slepite.
Ostavite da odstoji u tepsiji 20 min i peći na 200 stepeni.
Kada su pečene ostavite ih u tepsiji par minuta da se prohlade.
Uvaljati u C šećer u prahu.
Salo izmešati rukom dobro sa sirćetom. Ostaviti sa strane.
U dublji sud sipati brašno i so. Kvasac razmutiti u vodi mlakoj sa šećerom.
Pomešati sa brašnom i po potrebi dodavati vode da bi bilo meko testo. Ostaviti da odstoji.
Kada se odmori i udvostruči testo, salo podelite na 3 jednaka dela. Testo rastanjite na dasci za mešenje i cepkajući salo na sitno ređati na testo.
Testo tad presaviti na 3 dela (po pravilu lisnatih testa). Ostaviti oko 15 min, u zavisnosti koliko je toplo u stanu do pola sata.
Zatim opet rastanjiti i staviti drugi deo sala. Isto presaviti i ponoviti postupak posle odmaranja testa i treći put.
Kada je treći put odmorilo rastanjiti na 1 cm debljine. Seći na kvadrate ili truglove i puniti pekmezom.
Ako ste trouglove sekli pravite kiflice, a ako ste kvadrate sekli skupite 2 suprotna kraja testa u sredini i slepite.
Ostavite da odstoji u tepsiji 20 min i peći na 200 stepeni.
Kada su pečene ostavite ih u tepsiji par minuta da se prohlade.
Uvaljati u C šećer u prahu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.