burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija

Salčići

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:

Sastojci

400 g sala

2 kašike sirćeta

1 kg brašna

500 ml vode

1 C suvi kvasac

1 kašika šećera

1/2 kašičice soli

C šećer u prahu

pekmez po želji

Salčići

Koraci pripreme

Salo izmešati rukom dobro sa sirćetom. Ostaviti sa strane.

U dublji sud sipati brašno i so. Kvasac razmutiti u vodi mlakoj sa šećerom.

Pomešati sa brašnom i po potrebi dodavati vode da bi bilo meko testo. Ostaviti da odstoji.

Kada se odmori i udvostruči testo, salo podelite na 3 jednaka dela. Testo rastanjite na dasci za mešenje i cepkajući salo na sitno ređati na testo.

Testo tad presaviti na 3 dela (po pravilu lisnatih testa). Ostaviti oko 15 min, u zavisnosti koliko je toplo u stanu do pola sata.

Zatim opet rastanjiti i staviti drugi deo sala. Isto presaviti i ponoviti postupak posle odmaranja testa i treći put.

Kada je treći put odmorilo rastanjiti na 1 cm debljine. Seći na kvadrate ili truglove i puniti pekmezom.

Ako ste trouglove sekli pravite kiflice, a ako ste kvadrate sekli skupite 2 suprotna kraja testa u sredini i slepite.

Ostavite da odstoji u tepsiji 20 min i peći na 200 stepeni.

Kada su pečene ostavite ih u tepsiji par minuta da se prohlade.

Uvaljati u C šećer u prahu.

Naši proizvodi

Salčići

Koraci pripreme

Salo izmešati rukom dobro sa sirćetom. Ostaviti sa strane.

U dublji sud sipati brašno i so. Kvasac razmutiti u vodi mlakoj sa šećerom.

Pomešati sa brašnom i po potrebi dodavati vode da bi bilo meko testo. Ostaviti da odstoji.

Kada se odmori i udvostruči testo, salo podelite na 3 jednaka dela. Testo rastanjite na dasci za mešenje i cepkajući salo na sitno ređati na testo.

Testo tad presaviti na 3 dela (po pravilu lisnatih testa). Ostaviti oko 15 min, u zavisnosti koliko je toplo u stanu do pola sata.

Zatim opet rastanjiti i staviti drugi deo sala. Isto presaviti i ponoviti postupak posle odmaranja testa i treći put.

Kada je treći put odmorilo rastanjiti na 1 cm debljine. Seći na kvadrate ili truglove i puniti pekmezom.

Ako ste trouglove sekli pravite kiflice, a ako ste kvadrate sekli skupite 2 suprotna kraja testa u sredini i slepite.

Ostavite da odstoji u tepsiji 20 min i peći na 200 stepeni.

Kada su pečene ostavite ih u tepsiji par minuta da se prohlade.

Uvaljati u C šećer u prahu.

Autor

Brigita

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept