0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
18
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
18
200 g šećera
1,5 dl vode
125 g margarina
100 g pečenog susama
200 g posnog mlevenog keksa
100 g posne čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
200 g šećera
1 dl vode
125 g margarina
200 g susama
200 g mlevenog keksa
50 g čokolade
3 kašike C kakaoa
1/2 dl vode
3 kašike šećera
125 g margarina
3-4 kašike soka od narandže
1 kašika meda
50 g ekspandiranog pirinča
50 g posne čokolade
100 g posnog mlevenog keksa
200 g posnog mlevenog keksa
50 g margarina
50 g posne čokolade
po potrebi soka od narandže
100 g ratluka
100 g C šećera u prahu
100 g C kokosa
sok 1 limuna
1 C vanilin šećer
180 g šećera
200 g pečenog neslanog kikirkija
100 g margarina
100 g posne čokolade
70 g posnog mlevenog keksa
Bele toblerone:
150 g ratluka
150 g C šećera u prahu
100 g posnog mlevenog keksa
100 g rastopljenog margarina
oko 50 g Agar žele bombona
100 g čokolade za kuvanje
80 g margarina
1 kašika meda
1 dl soka po želji
100 g posnog mlevenog keksa
30 g seckanih oraha
30 g propečenog susama
Lažni kornfleks:
100 g margarina
70 g posne čokolade
5 kašika šećera
100 g prepečenog susama
50 g suvog grožđa
20 g šarenog ekspandiranog pirinča
120 g margarina
120 g C šećera u prahu
1 kesica C vanile
120 g pečenog neslanog kikirikija
100 g posne čokolade
120 g posnog keksa
50 g čokolade
2 kašike C kakaoa
3 kašike šećera
1 dl vode
1 kašika ulja
Bajadera sa susamom:
U suvoj posudi ispržite susam pa 200 g sameljite na električnoj mašini za kafu, a 100 g ostavite nesamleveno. Za prvi sloj u odgovarajući sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje), pa dodajte vodu. Kuvajte dok se karamel ne otopi pa dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte nesamleven susam i keks i odmah sklonite sa vatre.
Toplu smesu preručite u manju pravougaonu tacnu i dobro je rukama izravnjajte. Za drugi sloj istopite čokoladu i ulje na pari pa prelijte preko smese. Ostavite da se čokolada dobro stegne. Za treći sloj u odgovarajući sud stavite šećer i vodu da se sve istopi pa dodajte margarin. Kada se i on istopi dodajte mleveni susam i mleveni keks, sklonite sa vatre, dobro sjedinite, prohladite i nanesite preko čokolade.
Za glazuru, u manji sud stavite šećer, vodu, čokoladu i kakao i sve zajedno kuvajte dok se ne dobije gustina čokoladnog preliva. Ovim prelijte preko trećeg sloja, ostavite da se bajadera dobro ohladi i stegne pa je secite na željene štangle.
Rolat sa ekspandiranim pirinčem:
Otopite margarina sa sokom od narandže, medom pa dodajte expandirani pirinač. Posebno otopite čokoladu sa 1-2 kašike vode pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte mleveni keks i sve dobro sjedinite. Stavite smesu na providnu foliju, oblikujte rolat, dobro ohladite i secite na tanje kolutove.
Kuglice sa keskom i sokom:
U posudu stavite mleveni keks, otopljen margarin sa čokoladom i uz dodavanje soka od narandže umesite smesu od koje ćete moći praviti kuglice. Ostavite ih u frižider da se dobro stegnu.
Kuglice od ratluka i kokosa:
Dobro umesite rukama ratluk sa prah šećerom, C kokosovim brašnom, limunovim sokom i vanilin šećerom. Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u kokosovo brašno.
Praline sa kikirikijem:
Otopite šećer da blago porumeni, dodajte kikiruki pa sve preručite u uljem podmazan porcelanski sud. Kada se karamel sa kikirikijem ohladi sameljite ga na mašinici za orahe ili sitno izblendirajte. Posebno otopite margarin i čokoladu pa prelijte preko grilijaža.
Dodajte mleveni keks i sve zajedno dobro sjedinite. Formirajte ploču debljine oko 1,5 cm, prelijte otopljenom čokoladom i kada se dobro ohladi secite na kockice.
Bele toblerone:
Ratluk i C prah šećer malo umesite rukama pa dodajte mleveni keks i na kraju rastopljen margarin. Dobro umesite rukama, razvucite u dugačku užu ploču, po sredini poređajte na polovine rasećene žele bombone, oblikujte trougao i kada se dobro ohladi i stegne secite ga na tanje trouglove.
Crne toblerone:
Rastopite čokoladu, margarin i med a zatim dodajte soka po želji. Mešajte dok se sve ne rastopi, malo prohladite pa dodajte mleveni keks, seckane orahe, propečenog susama i sve dobro umesite rukama. Oblikujte trougao, ohladite i secite.
Lažni kornfleks:
Otopite margarin, čokoladu i šećer pa dodajte prepečen susam, suvo grožđe i expandirani pirinač. Odmah sklonite sa vatre, vadite kašikom i stavljajte u papirne korpice da se ohlade i stegnu.
Štangle sa kikirikijem i keksom:
Kikiriki izblendirajte, a keks izlomite rukama. U odgovarajuću posudu penasto umutite margarin sa C prah šećerom i C vanilom, dodajte kikiriki, keks i preko sipajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite varjačom ili rukama. Na uljem podmazanu dugačku tacnu izručite smesu i rastanjite na debljinu do 2 cm.
Za glazuru stavite u malu posudu vodu, šećer, čokoladu i kakao i pustite da uz mešanjprovri. Na kraju dodajte ulje, izmešajte pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga secite na željene štangle.
Bajadera sa susamom:
U suvoj posudi ispržite susam pa 200 g sameljite na električnoj mašini za kafu, a 100 g ostavite nesamleveno. Za prvi sloj u odgovarajući sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje), pa dodajte vodu. Kuvajte dok se karamel ne otopi pa dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte nesamleven susam i keks i odmah sklonite sa vatre.
Toplu smesu preručite u manju pravougaonu tacnu i dobro je rukama izravnjajte. Za drugi sloj istopite čokoladu i ulje na pari pa prelijte preko smese. Ostavite da se čokolada dobro stegne. Za treći sloj u odgovarajući sud stavite šećer i vodu da se sve istopi pa dodajte margarin. Kada se i on istopi dodajte mleveni susam i mleveni keks, sklonite sa vatre, dobro sjedinite, prohladite i nanesite preko čokolade.
Za glazuru, u manji sud stavite šećer, vodu, čokoladu i kakao i sve zajedno kuvajte dok se ne dobije gustina čokoladnog preliva. Ovim prelijte preko trećeg sloja, ostavite da se bajadera dobro ohladi i stegne pa je secite na željene štangle.
Rolat sa ekspandiranim pirinčem:
Otopite margarina sa sokom od narandže, medom pa dodajte expandirani pirinač. Posebno otopite čokoladu sa 1-2 kašike vode pa dodajte u smesu. Na kraju dodajte mleveni keks i sve dobro sjedinite. Stavite smesu na providnu foliju, oblikujte rolat, dobro ohladite i secite na tanje kolutove.
Kuglice sa keskom i sokom:
U posudu stavite mleveni keks, otopljen margarin sa čokoladom i uz dodavanje soka od narandže umesite smesu od koje ćete moći praviti kuglice. Ostavite ih u frižider da se dobro stegnu.
Kuglice od ratluka i kokosa:
Dobro umesite rukama ratluk sa prah šećerom, C kokosovim brašnom, limunovim sokom i vanilin šećerom. Oblikujte kuglice i svaku uvaljajte u kokosovo brašno.
Praline sa kikirikijem:
Otopite šećer da blago porumeni, dodajte kikiruki pa sve preručite u uljem podmazan porcelanski sud. Kada se karamel sa kikirikijem ohladi sameljite ga na mašinici za orahe ili sitno izblendirajte. Posebno otopite margarin i čokoladu pa prelijte preko grilijaža.
Dodajte mleveni keks i sve zajedno dobro sjedinite. Formirajte ploču debljine oko 1,5 cm, prelijte otopljenom čokoladom i kada se dobro ohladi secite na kockice.
Bele toblerone:
Ratluk i C prah šećer malo umesite rukama pa dodajte mleveni keks i na kraju rastopljen margarin. Dobro umesite rukama, razvucite u dugačku užu ploču, po sredini poređajte na polovine rasećene žele bombone, oblikujte trougao i kada se dobro ohladi i stegne secite ga na tanje trouglove.
Crne toblerone:
Rastopite čokoladu, margarin i med a zatim dodajte soka po želji. Mešajte dok se sve ne rastopi, malo prohladite pa dodajte mleveni keks, seckane orahe, propečenog susama i sve dobro umesite rukama. Oblikujte trougao, ohladite i secite.
Lažni kornfleks:
Otopite margarin, čokoladu i šećer pa dodajte prepečen susam, suvo grožđe i expandirani pirinač. Odmah sklonite sa vatre, vadite kašikom i stavljajte u papirne korpice da se ohlade i stegnu.
Štangle sa kikirikijem i keksom:
Kikiriki izblendirajte, a keks izlomite rukama. U odgovarajuću posudu penasto umutite margarin sa C prah šećerom i C vanilom, dodajte kikiriki, keks i preko sipajte istopljenu čokoladu. Sve dobro sjedinite varjačom ili rukama. Na uljem podmazanu dugačku tacnu izručite smesu i rastanjite na debljinu do 2 cm.
Za glazuru stavite u malu posudu vodu, šećer, čokoladu i kakao i pustite da uz mešanjprovri. Na kraju dodajte ulje, izmešajte pa time prelijte kolač. Stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne pa ga secite na željene štangle.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.