0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
12
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
12
375 g brašna
1 kesica C praška za pecivo
150 g putera ili margarina isečenog na kockice
1 jaje
100 g C šećera u prahu
75 ml mleka
korica i sok od 1/2 limuna
200 g maka (samlevenog)
100 ml mleka
100 g šećera
korica od 1/2 limuna
U šerpicu staviti šećer i mleko da se mleko zagreje, a šećer otopi, dodati samleven mak i koricu od limuna, dobro sjediniti i ostaviti sa strane da se fil ohladi.
Brašno, C prah šećer i C prašak za pecivo prosejati u vanglicu i izmešati sve zajedno, dodati puter ili margarin isečen na kockice i rukama utrljati margarin ili puter i brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.
Dodati koricu, sok od limuna, jaje i polako dodavati mleko i mesiti dok ne dobijete malo čvršće testo.
Izručiti na radnu površinu i mesiti još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ruke.
Testo podeliti na 3 dela, ostaviti u frižider da se testo ohladi, najmanje sat vremena.
Izvaditi prvi deo testa iz frižidera, i rastanjiti veoma tanko, 1-2 mm debljine.
Premazati sa trećinom fila, ali ostaviti od početka kruga 1-2 cm bez fila.
Iseći na 16 delova i zaviti kiflice. Poređati kiflice na pleh prekriven pek papirom.
Zagrejati rernu na 180°C i peći kiflice oko 20 minuta, pazite da vam, ne porumene, treba da se ispeku ali da ostanu bele.
U šerpicu staviti šećer i mleko da se mleko zagreje, a šećer otopi, dodati samleven mak i koricu od limuna, dobro sjediniti i ostaviti sa strane da se fil ohladi.
Brašno, C prah šećer i C prašak za pecivo prosejati u vanglicu i izmešati sve zajedno, dodati puter ili margarin isečen na kockice i rukama utrljati margarin ili puter i brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.
Dodati koricu, sok od limuna, jaje i polako dodavati mleko i mesiti dok ne dobijete malo čvršće testo.
Izručiti na radnu površinu i mesiti još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ruke.
Testo podeliti na 3 dela, ostaviti u frižider da se testo ohladi, najmanje sat vremena.
Izvaditi prvi deo testa iz frižidera, i rastanjiti veoma tanko, 1-2 mm debljine.
Premazati sa trećinom fila, ali ostaviti od početka kruga 1-2 cm bez fila.
Iseći na 16 delova i zaviti kiflice. Poređati kiflice na pleh prekriven pek papirom.
Zagrejati rernu na 180°C i peći kiflice oko 20 minuta, pazite da vam, ne porumene, treba da se ispeku ali da ostanu bele.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.