burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija12

Kiflice sa makom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
12

Sastojci

375 g brašna

1 kesica C praška za pecivo

150 g putera ili margarina isečenog na kockice

1 jaje

100 g C šećera u prahu

75 ml mleka

korica i sok od 1/2 limuna

Fil od maka:

200 g maka (samlevenog)

100 ml mleka

100 g šećera

korica od 1/2 limuna

Kiflice sa makom

Koraci pripreme

U šerpicu staviti šećer i mleko da se mleko zagreje, a šećer otopi, dodati samleven mak i koricu od limuna, dobro sjediniti i ostaviti sa strane da se fil ohladi.

Brašno, C prah šećer i C prašak za pecivo prosejati u vanglicu i izmešati sve zajedno, dodati puter ili margarin isečen na kockice i rukama utrljati margarin ili puter i brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.

Dodati koricu, sok od limuna, jaje i polako dodavati mleko i mesiti dok ne dobijete malo čvršće testo.

Izručiti na radnu površinu i mesiti još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ruke.

Testo podeliti na 3 dela, ostaviti u frižider da se testo ohladi, najmanje sat vremena.

Izvaditi prvi deo testa iz frižidera, i rastanjiti veoma tanko, 1-2 mm debljine.

Premazati sa trećinom fila, ali ostaviti od početka kruga 1-2 cm bez fila.

Iseći na 16 delova i zaviti kiflice. Poređati kiflice na pleh prekriven pek papirom.

Zagrejati rernu na 180°C i peći kiflice oko 20 minuta, pazite da vam, ne porumene, treba da se ispeku ali da ostanu bele.

Naši proizvodi

Kiflice sa makom

Koraci pripreme

U šerpicu staviti šećer i mleko da se mleko zagreje, a šećer otopi, dodati samleven mak i koricu od limuna, dobro sjediniti i ostaviti sa strane da se fil ohladi.

Brašno, C prah šećer i C prašak za pecivo prosejati u vanglicu i izmešati sve zajedno, dodati puter ili margarin isečen na kockice i rukama utrljati margarin ili puter i brašno dok ne dobijete mrvičastu masu.

Dodati koricu, sok od limuna, jaje i polako dodavati mleko i mesiti dok ne dobijete malo čvršće testo.

Izručiti na radnu površinu i mesiti još nekoliko minuta dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ruke.

Testo podeliti na 3 dela, ostaviti u frižider da se testo ohladi, najmanje sat vremena.

Izvaditi prvi deo testa iz frižidera, i rastanjiti veoma tanko, 1-2 mm debljine.

Premazati sa trećinom fila, ali ostaviti od početka kruga 1-2 cm bez fila.

Iseći na 16 delova i zaviti kiflice. Poređati kiflice na pleh prekriven pek papirom.

Zagrejati rernu na 180°C i peći kiflice oko 20 minuta, pazite da vam, ne porumene, treba da se ispeku ali da ostanu bele.

Autor

Verica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept