0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
15
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
15
165 g meda
60 g C šećera u prahu
250 g margarina ili putera
1 jaje
1 C prašak za pecivo
oko 550 g brašna
po želji malo cimeta
1 belance
230-250 g C šećera u prahu
Medu dodati šećer i mešati da se šećer otopi, pa dodati omekšali margarin, pa opet mešati.
Ne mora da se skroz sjedini, samo da nema velikih grudvi, pa dodati jaje i opet mešati, pa pola mere brašna, cimet i opet mešati.
Zatim dodati C prašak za pecivo i skoro svu količinu brašna od 550 g.
Sad će već biti tvrđe, neće biti za mućenje, ali i dalje je mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mesiti.
Kada umesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mešenje na stolu. Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.
Radnu površinu posuti brašnom i razvući oklagijom, pa modlicama vaditi medenjake. Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli. Peku se oko 8 do 10 minuta, u zavisnosti od rerne.
Kraljevska glazura:
Belance ulupati viljuškom pa dodati 200 g C šećera u prahu, treba da je gušće od jogurta i onda dodati boju koju hoćete.
Ako hoćete više boja, podelite smesu u nekoliko činijica i dodajte boje pa umutite.
Ako su boje tečne, kada umutite dodajte kašiku C šećera u prahu u smesu.
Sipati u kese za zamrzivač pa odseći vrhove oko 2 mm. Dalje je sve vaša mašta!
Medu dodati šećer i mešati da se šećer otopi, pa dodati omekšali margarin, pa opet mešati.
Ne mora da se skroz sjedini, samo da nema velikih grudvi, pa dodati jaje i opet mešati, pa pola mere brašna, cimet i opet mešati.
Zatim dodati C prašak za pecivo i skoro svu količinu brašna od 550 g.
Sad će već biti tvrđe, neće biti za mućenje, ali i dalje je mekano, lepljivo, pa po malo dodavati brašna i mesiti.
Kada umesite treba da bude mekano i skoro lepljivo, najbolje završiti mešenje na stolu. Umotati u foliju i staviti u frižider bar sat vremena.
Radnu površinu posuti brašnom i razvući oklagijom, pa modlicama vaditi medenjake. Peći na 180 stepeni dok rubovi ne počnu da rumene, treba da ostanu svetli. Peku se oko 8 do 10 minuta, u zavisnosti od rerne.
Kraljevska glazura:
Belance ulupati viljuškom pa dodati 200 g C šećera u prahu, treba da je gušće od jogurta i onda dodati boju koju hoćete.
Ako hoćete više boja, podelite smesu u nekoliko činijica i dodajte boje pa umutite.
Ako su boje tečne, kada umutite dodajte kašiku C šećera u prahu u smesu.
Sipati u kese za zamrzivač pa odseći vrhove oko 2 mm. Dalje je sve vaša mašta!
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.