burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija20

Bakini salčići

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
20

Sastojci

Testo:

1 vršna kašika masti

1 prstohvat soli

1 mala kašičica šećera

1 limun - korica i sok

200 ml vode

2 cela jajeta

2 žumanca

50 ml rakije

oko 700 g brašna

Još:

250 g mlevenog očišćenog sala

po potrebi pekmez od šljiva

100 g mlevenih oraha

po potrebi C šećer u prahu

Bakini salčići

Koraci pripreme

U vanglicu za mešenje stavimo mast, so, šećer, rendanu koricu limuna i izceđeni sok, jaja i žumanca sve to malo izgnječimo između prstiju da se sjedini, dodamo vodu i rakiju i postepeno dodavajući brašno umesimo glatko testo mekše strukture. Ostavimo na hladno da miruje sat vrenena.

Površinu za mešenje pospemo sa brašnom i rastanjimo testo na debljinu oko 5mm, premažemo blago salom pa preklopimo jedan deo do pola.

Zatim drugu stranu do njega, ponovo premažemo i sklapa sa kontra strane do pola zatim drugu stranu ponovo premaz i preklopimo kao knjigu, pokrijemo čistom kuhinjskom krpom i ostavimo da miruje još 1h.

Isti postupak ponovimo još dva puta sa pauzama po 1h samo što ne treba testo toliko ratanjiti da se ne bi kidalo nego do otprilike oko 1 cm. Na kraju razvijemo oklagijom na 1 cm ili 1.5 cm debljine i sečemo na kvadrate 2 sa 2.

Na, sredinu stavljamo po kašičice pekmeza, pa pospemo orasima.

Blago preklopimo bez stiskanja.

Pečemo na 250 C oko 15 minuta da se razlistaju i porumene, ređamo na tacnu jedan do drugog, nikako jedno na drugu, jer će izgnječiti.

Kada se prohladi valjamo svaki u C šećer u prahu.

Naši proizvodi

Bakini salčići

Koraci pripreme

U vanglicu za mešenje stavimo mast, so, šećer, rendanu koricu limuna i izceđeni sok, jaja i žumanca sve to malo izgnječimo između prstiju da se sjedini, dodamo vodu i rakiju i postepeno dodavajući brašno umesimo glatko testo mekše strukture. Ostavimo na hladno da miruje sat vrenena.

Površinu za mešenje pospemo sa brašnom i rastanjimo testo na debljinu oko 5mm, premažemo blago salom pa preklopimo jedan deo do pola.

Zatim drugu stranu do njega, ponovo premažemo i sklapa sa kontra strane do pola zatim drugu stranu ponovo premaz i preklopimo kao knjigu, pokrijemo čistom kuhinjskom krpom i ostavimo da miruje još 1h.

Isti postupak ponovimo još dva puta sa pauzama po 1h samo što ne treba testo toliko ratanjiti da se ne bi kidalo nego do otprilike oko 1 cm. Na kraju razvijemo oklagijom na 1 cm ili 1.5 cm debljine i sečemo na kvadrate 2 sa 2.

Na, sredinu stavljamo po kašičice pekmeza, pa pospemo orasima.

Blago preklopimo bez stiskanja.

Pečemo na 250 C oko 15 minuta da se razlistaju i porumene, ređamo na tacnu jedan do drugog, nikako jedno na drugu, jer će izgnječiti.

Kada se prohladi valjamo svaki u C šećer u prahu.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept