0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
20
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
20
1 vršna kašika masti
1 prstohvat soli
1 mala kašičica šećera
1 limun - korica i sok
200 ml vode
2 cela jajeta
2 žumanca
50 ml rakije
oko 700 g brašna
250 g mlevenog očišćenog sala
po potrebi pekmez od šljiva
100 g mlevenih oraha
po potrebi C šećer u prahu
U vanglicu za mešenje stavimo mast, so, šećer, rendanu koricu limuna i izceđeni sok, jaja i žumanca sve to malo izgnječimo između prstiju da se sjedini, dodamo vodu i rakiju i postepeno dodavajući brašno umesimo glatko testo mekše strukture. Ostavimo na hladno da miruje sat vrenena.
Površinu za mešenje pospemo sa brašnom i rastanjimo testo na debljinu oko 5mm, premažemo blago salom pa preklopimo jedan deo do pola.
Zatim drugu stranu do njega, ponovo premažemo i sklapa sa kontra strane do pola zatim drugu stranu ponovo premaz i preklopimo kao knjigu, pokrijemo čistom kuhinjskom krpom i ostavimo da miruje još 1h.
Isti postupak ponovimo još dva puta sa pauzama po 1h samo što ne treba testo toliko ratanjiti da se ne bi kidalo nego do otprilike oko 1 cm. Na kraju razvijemo oklagijom na 1 cm ili 1.5 cm debljine i sečemo na kvadrate 2 sa 2.
Na, sredinu stavljamo po kašičice pekmeza, pa pospemo orasima.
Blago preklopimo bez stiskanja.
Pečemo na 250 C oko 15 minuta da se razlistaju i porumene, ređamo na tacnu jedan do drugog, nikako jedno na drugu, jer će izgnječiti.
Kada se prohladi valjamo svaki u C šećer u prahu.
U vanglicu za mešenje stavimo mast, so, šećer, rendanu koricu limuna i izceđeni sok, jaja i žumanca sve to malo izgnječimo između prstiju da se sjedini, dodamo vodu i rakiju i postepeno dodavajući brašno umesimo glatko testo mekše strukture. Ostavimo na hladno da miruje sat vrenena.
Površinu za mešenje pospemo sa brašnom i rastanjimo testo na debljinu oko 5mm, premažemo blago salom pa preklopimo jedan deo do pola.
Zatim drugu stranu do njega, ponovo premažemo i sklapa sa kontra strane do pola zatim drugu stranu ponovo premaz i preklopimo kao knjigu, pokrijemo čistom kuhinjskom krpom i ostavimo da miruje još 1h.
Isti postupak ponovimo još dva puta sa pauzama po 1h samo što ne treba testo toliko ratanjiti da se ne bi kidalo nego do otprilike oko 1 cm. Na kraju razvijemo oklagijom na 1 cm ili 1.5 cm debljine i sečemo na kvadrate 2 sa 2.
Na, sredinu stavljamo po kašičice pekmeza, pa pospemo orasima.
Blago preklopimo bez stiskanja.
Pečemo na 250 C oko 15 minuta da se razlistaju i porumene, ređamo na tacnu jedan do drugog, nikako jedno na drugu, jer će izgnječiti.
Kada se prohladi valjamo svaki u C šećer u prahu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.