0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
24
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
24
1 pakovanje C oblande
1 pomorandža
1 limun
300 g šećera
100 ml vode
300 g suvih smokava
150 g suvih šljiva
150 g suvog grožđa
250 g oraha
2 kašike meda
2 kašike slatka po izboru
1 pomorandža
250 g C šećera u prahu
2 kašike ulja
50 ml vode
Jednu dobro opranu pomorandžu staviti u zamrzivač 24 sata pre pripreme kolača.
Naseckati sitno suve smokve, suve šljive i po potrebi suvo grožđe ako je krupno.
Suvo grožđe preliti vrelom vodom da se raskravi.
Zaleđenu pomorandžu (koja je odstojala u zamrzivaču bar preko noći) narendati sa sve korom.
Orahe krupno samleti ili naseckati. Iscediti sok od jednog limuna.
Ušpinovati 300 g šećera sa 100 ml vode (da se sav šećer lepo otopi i ujednači i postane lepljiv ali da ne bude pregust).
U ušpinovan šećer prvo dodati narendanu pomorandžu, pa sok od limuna, naseckano suvo voće (oceđeno suvo grožđe), orahe i na kraju slatko i med. Sve dobro izmešati.
Fil podeliti na 4 dela i filovati sve oblande osim zadnje, pete. Na poslednju, nenafilovanu oblandu, staviti dasku i nešto teško da se oblande stegnu i slepe. Ostaviti da prenoće tako pritisnute.
Priprema glazure:
Pomešati C šećer u prahu sa sokom od pomorandže i uljem i preliti sa 50 ml vrele vode i staviti da se ušpinuje.
Kratko prohlađenom glazurom nafilovati oblandu odozgo.
Ostaviti oblandu da se glazura prohladi i stegne pa seći na štanglice.
Jednu dobro opranu pomorandžu staviti u zamrzivač 24 sata pre pripreme kolača.
Naseckati sitno suve smokve, suve šljive i po potrebi suvo grožđe ako je krupno.
Suvo grožđe preliti vrelom vodom da se raskravi.
Zaleđenu pomorandžu (koja je odstojala u zamrzivaču bar preko noći) narendati sa sve korom.
Orahe krupno samleti ili naseckati. Iscediti sok od jednog limuna.
Ušpinovati 300 g šećera sa 100 ml vode (da se sav šećer lepo otopi i ujednači i postane lepljiv ali da ne bude pregust).
U ušpinovan šećer prvo dodati narendanu pomorandžu, pa sok od limuna, naseckano suvo voće (oceđeno suvo grožđe), orahe i na kraju slatko i med. Sve dobro izmešati.
Fil podeliti na 4 dela i filovati sve oblande osim zadnje, pete. Na poslednju, nenafilovanu oblandu, staviti dasku i nešto teško da se oblande stegnu i slepe. Ostaviti da prenoće tako pritisnute.
Priprema glazure:
Pomešati C šećer u prahu sa sokom od pomorandže i uljem i preliti sa 50 ml vrele vode i staviti da se ušpinuje.
Kratko prohlađenom glazurom nafilovati oblandu odozgo.
Ostaviti oblandu da se glazura prohladi i stegne pa seći na štanglice.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.