burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija15

Pletena štrudla sa orasima i pekmezom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
15

Sastojci

220 ml mleka

200 ml jogurta

600 g brašna

20 g svežeg kvasca

3 kašike šećera

1 C vanilin šećer

1 C prašak pecivo

150 g maslaca + 50 g

2 jaja

pola kašičice soli

rendana korica jedne narandže

pola teglice pekmeza od kajsija

200 g oraha (100 g seckanih i 100 g mlevenih)

C šećer u prahu

Pletena štrudla sa orasima i pekmezom

Koraci pripreme

Za početak u mlako mleko, dodati kašiku brašna, šećer i kvasac. Promešati blago i ostaviti 10ak minuta na toplom mestu.

U međuvremenu u prosejano brašno dodati C prašak za pecivo, C vanilin šećer, so i narendanu koricu jedne narandže i sve to promešati.

Dodati u brašno i nadošli kvasac, jogurt, 2 jaja i maslac (150g) sobne temperature.

Umesiti u glatko testo, prekriti krpom ili plastičnom folijom i ostaviti pola h do 1h po strani. Nakon ovog preporučila bih da se testo premesi, jer se duplim mešenjem testa, unosi dodatan vazduh i testo ima više prostora da "diše" ( ali nije obavezan korak ).

Nakon narastanja testa, razvaljati ga u pravugaonik na o,5 mm debljine. Jednu polovinu testa premazati sa maslacom (preostalih 50g), i preklopiti preko nenamazanog dela.

Zatim opet jedanu polovinu premazati i preklopiti ponovo preko nenamazanog. Nakon ovog postupka blago rastanjiti testo i podeliti na 3 dela.

Svaki deo rastanjiti na o,5mm debljine i premazati sa pekmezom i posuti orasima. Uviti u štrudlu i ostaviti po strani i to uraditi i za preostala dva dela testa.

Od 3 dobijene štrudle, uviti klasičnu pletenicu. Ostaviti da naraste jos nekih 10 minuta dok se pećnica ne zagreje i blago je premazati maslacem.

Peče se oko 35 min na 180 stepeni sa ventilatorom, a ukoliko ga nemate, slobodno pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Študlu ostavite da se prohladi, i potom pospite bogato C šećerom u prahu.

Naši proizvodi

Pletena štrudla sa orasima i pekmezom

Koraci pripreme

Za početak u mlako mleko, dodati kašiku brašna, šećer i kvasac. Promešati blago i ostaviti 10ak minuta na toplom mestu.

U međuvremenu u prosejano brašno dodati C prašak za pecivo, C vanilin šećer, so i narendanu koricu jedne narandže i sve to promešati.

Dodati u brašno i nadošli kvasac, jogurt, 2 jaja i maslac (150g) sobne temperature.

Umesiti u glatko testo, prekriti krpom ili plastičnom folijom i ostaviti pola h do 1h po strani. Nakon ovog preporučila bih da se testo premesi, jer se duplim mešenjem testa, unosi dodatan vazduh i testo ima više prostora da "diše" ( ali nije obavezan korak ).

Nakon narastanja testa, razvaljati ga u pravugaonik na o,5 mm debljine. Jednu polovinu testa premazati sa maslacom (preostalih 50g), i preklopiti preko nenamazanog dela.

Zatim opet jedanu polovinu premazati i preklopiti ponovo preko nenamazanog. Nakon ovog postupka blago rastanjiti testo i podeliti na 3 dela.

Svaki deo rastanjiti na o,5mm debljine i premazati sa pekmezom i posuti orasima. Uviti u štrudlu i ostaviti po strani i to uraditi i za preostala dva dela testa.

Od 3 dobijene štrudle, uviti klasičnu pletenicu. Ostaviti da naraste jos nekih 10 minuta dok se pećnica ne zagreje i blago je premazati maslacem.

Peče se oko 35 min na 180 stepeni sa ventilatorom, a ukoliko ga nemate, slobodno pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Študlu ostavite da se prohladi, i potom pospite bogato C šećerom u prahu.

Autor

Anamaria

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept