burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcijaza 12 osoba

Lenja pita sa šljivama

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
za 12 osoba

Sastojci

Za koru:

250 g maslaca sobne temperature

160 g šećera

1 kesica C vanilin šećera

3 jaja

4 žumanca

300 g brašna

1 kesica C praška za pecivo

Za penicu od belanaca:

4 belanca

100 g C šećer u prahu

60 ml ulja

1 kesica C pudinga sa ukusom vanilina

Za posip:

150 g maslaca

300 g brašna

Dodatno:

350 g džema od šljiva

1 kg šljiva

2 limuna samo korica

Lenja pita sa šljivama

Koraci pripreme

Prvo pripremiti vatrostalni kalup 32 x 25 cm, dubine oko 7 cm i podmazati omekšalim maslacem.

Za koru prvo umutiti maslac penasto. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz stalno mućenje.

Zatim dodavati jedno po jedno jaje i umutiti dobro pre dodavanja drugog, a na kraju umešati žumanca.

Sada dodajte prosejano brašno sa C praškom za pecivo i ručno sjedinite.

Dobićete testo koje je jako gusto.

Testo kašikom vadite i rasporediti u kalupu. Preko testa namažite džem od šljiva, naravno upotrebila sam moj domaći džem, a onda složite šljive koje ste očistili od koštica. Preko narendati koricu limuna.

Napravite penicu od belanaca tako što umutite belance u šne i postepeno dodajte C šećer u prahu, svo vreme muteći mikserom dok ne dobijete sjajnu i gustu penu. Sada dodati po malo ulje i na kraju C puding i sve dobro sjedinite.

Preliti belanca preko šljiva i poravnati.

Na kraju napravite posip od brašna i hladnog maslaca. Utrljajti rukama dok se ne dobije mrvičasta smesa. U posip možete da dodate šećer ako želite, ja sam posula C vanilin šećerom. Preko posipa narendati koricu limuna.

Posip rasporedite preko belanaca.

Staviti u zagrejanu renu na 180 C stepeni sa toplim vazduhom da se peče oko 50 minuta.

Kolač izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.

Iseći na kocke, posuti C šećerom u prahu i poslužiti.

Limun treba da bude organski ili vaš domaći. U svakom drugom slučaju limun ostavite u vodi sa C sodom bikarbonom da odstoji oko 30 min i dobro operite.

Naši proizvodi

Lenja pita sa šljivama

Koraci pripreme

Prvo pripremiti vatrostalni kalup 32 x 25 cm, dubine oko 7 cm i podmazati omekšalim maslacem.

Za koru prvo umutiti maslac penasto. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer uz stalno mućenje.

Zatim dodavati jedno po jedno jaje i umutiti dobro pre dodavanja drugog, a na kraju umešati žumanca.

Sada dodajte prosejano brašno sa C praškom za pecivo i ručno sjedinite.

Dobićete testo koje je jako gusto.

Testo kašikom vadite i rasporediti u kalupu. Preko testa namažite džem od šljiva, naravno upotrebila sam moj domaći džem, a onda složite šljive koje ste očistili od koštica. Preko narendati koricu limuna.

Napravite penicu od belanaca tako što umutite belance u šne i postepeno dodajte C šećer u prahu, svo vreme muteći mikserom dok ne dobijete sjajnu i gustu penu. Sada dodati po malo ulje i na kraju C puding i sve dobro sjedinite.

Preliti belanca preko šljiva i poravnati.

Na kraju napravite posip od brašna i hladnog maslaca. Utrljajti rukama dok se ne dobije mrvičasta smesa. U posip možete da dodate šećer ako želite, ja sam posula C vanilin šećerom. Preko posipa narendati koricu limuna.

Posip rasporedite preko belanaca.

Staviti u zagrejanu renu na 180 C stepeni sa toplim vazduhom da se peče oko 50 minuta.

Kolač izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se ohladi.

Iseći na kocke, posuti C šećerom u prahu i poslužiti.

Limun treba da bude organski ili vaš domaći. U svakom drugom slučaju limun ostavite u vodi sa C sodom bikarbonom da odstoji oko 30 min i dobro operite.

Autor

blog Sneško domaćica

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept