0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
15
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
15
6 jaja
180 g šećera
100 ml mleka
100 ml ulja
250 g brašna
1 C prašak za pecivo
1 C vanilin šećer
malo naribane korice limuna
1,5 kašika C kakaoa praha (za braon koru)
1 kašika ruma
C šećer u prahu za posipanje
Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte jedno po jedno žumance, zatim mleko, ulje i naribanu koricu limuna.
Na kraju umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim testo podelite na 1/3 i 2/3 (najbolje da izmerite na vagici).
U jednu trećinu smese umešajte kakao i rum, sipajte u podmazan pleh (20x30 cm) i ispecite koru. Preostale 2/3 smese čuvajte u frižideru dok se ne ispeče tamna korica.
Kad se braon korica malo prohladi, izvadite zeke uz pomoć modlice (zeku možete nacrtati i na kartonu, zatim stavite karton na koru i nožem pažljivo iseći oko modela).
Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje i poređajte zeke uspravno po sredini, jedan pored drugoga.
Prelijte žutom smesom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta.
Ostavite kolač da se malo prohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo okrenite na tanjir.
Pospite C šećerom u prahu i isecite na šnitice.
Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte jedno po jedno žumance, zatim mleko, ulje i naribanu koricu limuna.
Na kraju umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim testo podelite na 1/3 i 2/3 (najbolje da izmerite na vagici).
U jednu trećinu smese umešajte kakao i rum, sipajte u podmazan pleh (20x30 cm) i ispecite koru. Preostale 2/3 smese čuvajte u frižideru dok se ne ispeče tamna korica.
Kad se braon korica malo prohladi, izvadite zeke uz pomoć modlice (zeku možete nacrtati i na kartonu, zatim stavite karton na koru i nožem pažljivo iseći oko modela).
Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje i poređajte zeke uspravno po sredini, jedan pored drugoga.
Prelijte žutom smesom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta.
Ostavite kolač da se malo prohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo okrenite na tanjir.
Pospite C šećerom u prahu i isecite na šnitice.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.