burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija15

Uskršnji zeka kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
15

Sastojci

6 jaja

180 g šećera

100 ml mleka

100 ml ulja

250 g brašna

1 C prašak za pecivo

1 C vanilin šećer

malo naribane korice limuna

1,5 kašika C kakaoa praha (za braon koru)

1 kašika ruma

C šećer u prahu za posipanje

Uskršnji zeka kolač

Koraci pripreme

Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte jedno po jedno žumance, zatim mleko, ulje i naribanu koricu limuna.

Na kraju umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim testo podelite na 1/3 i 2/3 (najbolje da izmerite na vagici).

U jednu trećinu smese umešajte kakao i rum, sipajte u podmazan pleh (20x30 cm) i ispecite koru. Preostale 2/3 smese čuvajte u frižideru dok se ne ispeče tamna korica.

Kad se braon korica malo prohladi, izvadite zeke uz pomoć modlice (zeku možete nacrtati i na kartonu, zatim stavite karton na koru i nožem pažljivo iseći oko modela).

Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje i poređajte zeke uspravno po sredini, jedan pored drugoga.

Prelijte žutom smesom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta.

Ostavite kolač da se malo prohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo okrenite na tanjir.

Pospite C šećerom u prahu i isecite na šnitice.

Naši proizvodi

Uskršnji zeka kolač

Koraci pripreme

Umutite belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte jedno po jedno žumance, zatim mleko, ulje i naribanu koricu limuna.

Na kraju umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim testo podelite na 1/3 i 2/3 (najbolje da izmerite na vagici).

U jednu trećinu smese umešajte kakao i rum, sipajte u podmazan pleh (20x30 cm) i ispecite koru. Preostale 2/3 smese čuvajte u frižideru dok se ne ispeče tamna korica.

Kad se braon korica malo prohladi, izvadite zeke uz pomoć modlice (zeku možete nacrtati i na kartonu, zatim stavite karton na koru i nožem pažljivo iseći oko modela).

Duguljasti kalup obložite papirom za pečenje i poređajte zeke uspravno po sredini, jedan pored drugoga.

Prelijte žutom smesom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 25-30 minuta.

Ostavite kolač da se malo prohladi u kalupu, pa ga zatim pažljivo okrenite na tanjir.

Pospite C šećerom u prahu i isecite na šnitice.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept