0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
8
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
8
300 g brašna
100 g C šećera u prahu
1 jaje
125 g hladnog maslaca
2-3 kašike hladne vode
150 g C šećera u prahu
100 g maslaca
100 g sitno mlevenih badema
50 g brašna
2 jajeta
4-5 sočnih krušaka
C vanilin šećer
C šećer u prahu
Priprema testa:
Pomešajte brašno i C šećer u prahu i u to dodajte hladan maslac naseckan na kockice i jaje. Mesite rukama dok se masa ne ujednači.
Pripremite u šoljici 3 kašike hladne vode i postepeno dodajte u testo dok ga mesite. Treba da dobijete kompaktnu mekšu smesu u kojoj se ne primećuje maslac. Zavijte testo u samolepljivu foliju i ostavite u frižider da odstoji 2 sata.
Na pobrašnjenoj površini razvijte testo malo većeg prečnika od pripremljenog kalupa za tart (kalup prečnika 22-24 cm) tako da korom možete da prekrijete i dno i stranice kalupa. Kalup dobro podmažite maslacem i pospite brašnom. Testo lepo utisnite u sve žljebove kalupa.
Izbockajte testo viljuškom, prekrijte aluminijumskom folijom i popunite pasuljem ili keramičkim kuglicama za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 170stepeni 15 minuta, zatim uklonite kuglice i pecite još 5 minuta.
Dok se testo peče (a možete i kad ga ispečete - ništa ne smeta da se prohladi) pripremite fil od badema: Pomešajte šećer u prahu, badem i brašno, umešajte istopljen maslac i na kraju umućena jaja. Filom popunite koru.
Kruške oljuštite, očistite od semenki i isecite po želji na tanje listiće ili na polovine, četvrtine ili osmine - ako ih sečete na krupnije komade, a treba da pokrijete celu površinu tarta biće vam potrebno više krušaka. Kruške poređajte po filu i blago ih utisnite u fil.
Pecite na 180 stepeni, oko pola sata, da kora lepo porumeni. Vruć tart pospite vanilin šećerom.
Pred serviranje tart pospite šećerom u prahu.
Priprema testa:
Pomešajte brašno i C šećer u prahu i u to dodajte hladan maslac naseckan na kockice i jaje. Mesite rukama dok se masa ne ujednači.
Pripremite u šoljici 3 kašike hladne vode i postepeno dodajte u testo dok ga mesite. Treba da dobijete kompaktnu mekšu smesu u kojoj se ne primećuje maslac. Zavijte testo u samolepljivu foliju i ostavite u frižider da odstoji 2 sata.
Na pobrašnjenoj površini razvijte testo malo većeg prečnika od pripremljenog kalupa za tart (kalup prečnika 22-24 cm) tako da korom možete da prekrijete i dno i stranice kalupa. Kalup dobro podmažite maslacem i pospite brašnom. Testo lepo utisnite u sve žljebove kalupa.
Izbockajte testo viljuškom, prekrijte aluminijumskom folijom i popunite pasuljem ili keramičkim kuglicama za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 170stepeni 15 minuta, zatim uklonite kuglice i pecite još 5 minuta.
Dok se testo peče (a možete i kad ga ispečete - ništa ne smeta da se prohladi) pripremite fil od badema: Pomešajte šećer u prahu, badem i brašno, umešajte istopljen maslac i na kraju umućena jaja. Filom popunite koru.
Kruške oljuštite, očistite od semenki i isecite po želji na tanje listiće ili na polovine, četvrtine ili osmine - ako ih sečete na krupnije komade, a treba da pokrijete celu površinu tarta biće vam potrebno više krušaka. Kruške poređajte po filu i blago ih utisnite u fil.
Pecite na 180 stepeni, oko pola sata, da kora lepo porumeni. Vruć tart pospite vanilin šećerom.
Pred serviranje tart pospite šećerom u prahu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.