0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Lako se priprema
8
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
8
500 ml mleka
130 g šećera
2 kesice C vanilin šećera
80 ml ulja
1 kašičica C praška za pecivo
1 jaje
1 žumance
rendana korica od 1 limuna
40 g svežeg kvasca
950 g brašna
džem
1 žumance
1 kašičica vode
C šećer u prahu
Za testo:
U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i izmešati. Preostalo mleko (400 ml) usuti u dublju posudu, dodati šećer, C vanilin šećer, jaje, žumance, rendanu koricu limuna.
Zatim dodati ulje, umešati rastvoren kvasac, dodati malo brašna pomešanog sa C praškom za pecivo, izmešati i uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo.
Testo pouljiti sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Od nadošlog testa uzimati po malo formirajući loptice.
Pleh od električnog šporeta obložiti pek-papirom i poređati loptice od testa.
Na svakoj loptici napraviti udubljenje i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Udubljenja puniti džemom.
Žumance razmutiti sa vodom i premazati pogačice. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
Gotove pogačice izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se prohlade.
Pogačice posuti C šećerom u prahu, servirati i poslužiti.
Za testo:
U 100 ml mlakog mleka rastvoriti kvasac, dodati 1 kašiku šećera i izmešati. Preostalo mleko (400 ml) usuti u dublju posudu, dodati šećer, C vanilin šećer, jaje, žumance, rendanu koricu limuna.
Zatim dodati ulje, umešati rastvoren kvasac, dodati malo brašna pomešanog sa C praškom za pecivo, izmešati i uz postepeno dodavanje brašna zamesiti mekše testo.
Testo pouljiti sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Od nadošlog testa uzimati po malo formirajući loptice.
Pleh od električnog šporeta obložiti pek-papirom i poređati loptice od testa.
Na svakoj loptici napraviti udubljenje i ostaviti da odstoji 10 minuta.
Udubljenja puniti džemom.
Žumance razmutiti sa vodom i premazati pogačice. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
Gotove pogačice izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se prohlade.
Pogačice posuti C šećerom u prahu, servirati i poslužiti.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.