burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija8

Slatka uskršnja pogača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
8

Sastojci

oko 600 g mekog brašna

300 ml mleka

60 g maslaca

1 suvi C kvasac

2 jaja

malo soli

100 g C prah šećera

rendana korica od 1 limuna

50 g brusnica

50 g suvog grožđa

malo borovnica za dekoraciju

Slatka uskršnja pogača

Koraci pripreme

Staviti kvasac u mlako mleko sa po 1 kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. Limun dobro oprati u rastvoru sode bikarbone, obrisati i narendati koru na najsitnije. Brašno prosejati, dodati malo soli, pa u polovinu brašna staviti nadošao kvasac, rastopljen puter i prah šećer, umućeno jaje i 1 žumance, izrendanu koru limuna, pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Naraslo testo kratko premesiti, pa podeliti na 5, 6 delova. Od jednog manjeg dela napraviti zeca, a ostale loptice podeliti na 3 dela, razvući ih u dužinu, preko staviti suvo grožđe i brusnice, svaki deo zaviti dobro prstima i uplesti u pletenicu. U podmazanu okruglu tepsiju prečnika 31 cm, staviti zeca u sredinu, a oko pletenice. U zeca staviti alu foliju gde će biti jaje.

Premazati blago umućenim belancetom i ostaviti 15-ak minuta da odmori dok se ne zagreje rerna na 200 stepeni C.

Peći dok ne porumeni.

Naši proizvodi

Slatka uskršnja pogača

Koraci pripreme

Staviti kvasac u mlako mleko sa po 1 kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. Limun dobro oprati u rastvoru sode bikarbone, obrisati i narendati koru na najsitnije. Brašno prosejati, dodati malo soli, pa u polovinu brašna staviti nadošao kvasac, rastopljen puter i prah šećer, umućeno jaje i 1 žumance, izrendanu koru limuna, pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.

Naraslo testo kratko premesiti, pa podeliti na 5, 6 delova. Od jednog manjeg dela napraviti zeca, a ostale loptice podeliti na 3 dela, razvući ih u dužinu, preko staviti suvo grožđe i brusnice, svaki deo zaviti dobro prstima i uplesti u pletenicu. U podmazanu okruglu tepsiju prečnika 31 cm, staviti zeca u sredinu, a oko pletenice. U zeca staviti alu foliju gde će biti jaje.

Premazati blago umućenim belancetom i ostaviti 15-ak minuta da odmori dok se ne zagreje rerna na 200 stepeni C.

Peći dok ne porumeni.

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept