0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
8
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
8
oko 600 g mekog brašna
300 ml mleka
60 g maslaca
1 suvi C kvasac
2 jaja
malo soli
100 g C prah šećera
rendana korica od 1 limuna
50 g brusnica
50 g suvog grožđa
malo borovnica za dekoraciju
Staviti kvasac u mlako mleko sa po 1 kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. Limun dobro oprati u rastvoru sode bikarbone, obrisati i narendati koru na najsitnije. Brašno prosejati, dodati malo soli, pa u polovinu brašna staviti nadošao kvasac, rastopljen puter i prah šećer, umućeno jaje i 1 žumance, izrendanu koru limuna, pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Naraslo testo kratko premesiti, pa podeliti na 5, 6 delova. Od jednog manjeg dela napraviti zeca, a ostale loptice podeliti na 3 dela, razvući ih u dužinu, preko staviti suvo grožđe i brusnice, svaki deo zaviti dobro prstima i uplesti u pletenicu. U podmazanu okruglu tepsiju prečnika 31 cm, staviti zeca u sredinu, a oko pletenice. U zeca staviti alu foliju gde će biti jaje.
Premazati blago umućenim belancetom i ostaviti 15-ak minuta da odmori dok se ne zagreje rerna na 200 stepeni C.
Peći dok ne porumeni.
Staviti kvasac u mlako mleko sa po 1 kašičicom šećera i brašna i ostaviti da nadođe. Limun dobro oprati u rastvoru sode bikarbone, obrisati i narendati koru na najsitnije. Brašno prosejati, dodati malo soli, pa u polovinu brašna staviti nadošao kvasac, rastopljen puter i prah šećer, umućeno jaje i 1 žumance, izrendanu koru limuna, pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste.
Naraslo testo kratko premesiti, pa podeliti na 5, 6 delova. Od jednog manjeg dela napraviti zeca, a ostale loptice podeliti na 3 dela, razvući ih u dužinu, preko staviti suvo grožđe i brusnice, svaki deo zaviti dobro prstima i uplesti u pletenicu. U podmazanu okruglu tepsiju prečnika 31 cm, staviti zeca u sredinu, a oko pletenice. U zeca staviti alu foliju gde će biti jaje.
Premazati blago umućenim belancetom i ostaviti 15-ak minuta da odmori dok se ne zagreje rerna na 200 stepeni C.
Peći dok ne porumeni.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.