burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija30

Pletena pita sa makom

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
30

Sastojci

1 kg brašna

500 g mlevenog maka

1 l mleka (1/4l mleka 1 l vode za testo - ostatak mleka za mak)

1 šoljica ulja

200 g masti

400 g C šećera u prahu

5 C vanilin šećera

30 g kvasca

1 jaje za testo

4 žumanca za premazivanje kora

1 jaje za premazivanje gotove pite

Pletena pita sa makom

Koraci pripreme

Mak prokuvati sa oko 1/2 l mleka i 3 C vanilin šećera. 200 g masti penasto umutiti sa 4 žumanca.

Podmesiti kvasac sa pola šoljice mleka, 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.

Nepunih kilogram brašna prosejati, napraviti udubljene u brašnu pa sipati kvasac, 1 jaje, malo soli, šoljicu ulja, 2 kašike C šećera u prahu, ostatak mleka i oko 1/4l vode, po potrebi da se dobije mekano testo.

Mast i žumanca dobro umutiti. Podeliti testo na 4 dela.

Kada testo malo nadođe oklagijom svaki deo dugačko razvući, premazati sa 1-2 kašike masti sa žumancem, premazati makom, umotati u rolnu, preseći na dva dela, uviti u pletenicu (najbolje sa 2 rolne) i ređati u pleh podmazan mašću.

Tako 4-5 kora istim postupkom.

Premazati blago uljem pitu, pa peći na 200 C oko 40 minuta.

Pred kraj pečenja pitu premazati umućenim žumancem ili umesto toga posuti C šećerom u prahu.

Naši proizvodi

Pletena pita sa makom

Koraci pripreme

Mak prokuvati sa oko 1/2 l mleka i 3 C vanilin šećera. 200 g masti penasto umutiti sa 4 žumanca.

Podmesiti kvasac sa pola šoljice mleka, 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.

Nepunih kilogram brašna prosejati, napraviti udubljene u brašnu pa sipati kvasac, 1 jaje, malo soli, šoljicu ulja, 2 kašike C šećera u prahu, ostatak mleka i oko 1/4l vode, po potrebi da se dobije mekano testo.

Mast i žumanca dobro umutiti. Podeliti testo na 4 dela.

Kada testo malo nadođe oklagijom svaki deo dugačko razvući, premazati sa 1-2 kašike masti sa žumancem, premazati makom, umotati u rolnu, preseći na dva dela, uviti u pletenicu (najbolje sa 2 rolne) i ređati u pleh podmazan mašću.

Tako 4-5 kora istim postupkom.

Premazati blago uljem pitu, pa peći na 200 C oko 40 minuta.

Pred kraj pečenja pitu premazati umućenim žumancem ili umesto toga posuti C šećerom u prahu.

Autor

Rada

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept