0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
30
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
30
1 kg brašna
500 g mlevenog maka
1 l mleka (1/4l mleka 1 l vode za testo - ostatak mleka za mak)
1 šoljica ulja
200 g masti
400 g C šećera u prahu
5 C vanilin šećera
30 g kvasca
1 jaje za testo
4 žumanca za premazivanje kora
1 jaje za premazivanje gotove pite
Mak prokuvati sa oko 1/2 l mleka i 3 C vanilin šećera. 200 g masti penasto umutiti sa 4 žumanca.
Podmesiti kvasac sa pola šoljice mleka, 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.
Nepunih kilogram brašna prosejati, napraviti udubljene u brašnu pa sipati kvasac, 1 jaje, malo soli, šoljicu ulja, 2 kašike C šećera u prahu, ostatak mleka i oko 1/4l vode, po potrebi da se dobije mekano testo.
Mast i žumanca dobro umutiti. Podeliti testo na 4 dela.
Kada testo malo nadođe oklagijom svaki deo dugačko razvući, premazati sa 1-2 kašike masti sa žumancem, premazati makom, umotati u rolnu, preseći na dva dela, uviti u pletenicu (najbolje sa 2 rolne) i ređati u pleh podmazan mašću.
Tako 4-5 kora istim postupkom.
Premazati blago uljem pitu, pa peći na 200 C oko 40 minuta.
Pred kraj pečenja pitu premazati umućenim žumancem ili umesto toga posuti C šećerom u prahu.
Mak prokuvati sa oko 1/2 l mleka i 3 C vanilin šećera. 200 g masti penasto umutiti sa 4 žumanca.
Podmesiti kvasac sa pola šoljice mleka, 1 kašičicom šećera i 1 kašičicom brašna. Ostaviti da nadođe.
Nepunih kilogram brašna prosejati, napraviti udubljene u brašnu pa sipati kvasac, 1 jaje, malo soli, šoljicu ulja, 2 kašike C šećera u prahu, ostatak mleka i oko 1/4l vode, po potrebi da se dobije mekano testo.
Mast i žumanca dobro umutiti. Podeliti testo na 4 dela.
Kada testo malo nadođe oklagijom svaki deo dugačko razvući, premazati sa 1-2 kašike masti sa žumancem, premazati makom, umotati u rolnu, preseći na dva dela, uviti u pletenicu (najbolje sa 2 rolne) i ređati u pleh podmazan mašću.
Tako 4-5 kora istim postupkom.
Premazati blago uljem pitu, pa peći na 200 C oko 40 minuta.
Pred kraj pečenja pitu premazati umućenim žumancem ili umesto toga posuti C šećerom u prahu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.