0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
8
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
8
120 g domaće svinjske masti
160 g meda
350 g glatkog brašna
100 g C šećera u prahu
5 g C praška za pecivo
po ukusu začin za medenjake
1 kašičica C kakaoa
1 belance
200 g C šećera u prahu
3 kapi limuna
po potrebi Dr.Oetker zelena jestiva boja za kolače
po potrebi Dr.Oetker crvena jestiva boja za kolače
Za testo:
U šerpu staviti med,dodati domaću svinjsku mast,staviti šerpu na vatru i mešati dok se sastojci ne otope.Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se smesa ohladi.U dublju posudu usuti brašno,dodati C šećer u prahu,C prašak za pecivo,C kakao,začin za medenjake,umešati mast i med i mešati varjačom,pa mešenje nastaviti rukom.Testo uviti u providnu prianjajuću foliju i ostaviti da odstoji 2-3 sata u frižideru.Nakon toga testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u veći krug.Modlicama različitih oblika vaditi medenjake.Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta(po potrebi smanjiti temperaturu kako medenjaci ne bi goreli).Gotove medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti da ee ohlade.
Dekoracija:
Mikserom umutiti belance koliko samo da zapeni.Postepeno dodavati C šećer u prahu,dodati limun i kratko umutiti mikserom.Smesu podeliti na 3 dela.Jedan deo ostaviti kakav jeste(beli).U drugi deo umešati Dr.Oetker zelenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom,a u treči deo dodati Dr.Oetker crvenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom.Sve 3 smese staviti u zasebne kese za zamrzivač,makazama odseći vrhove i dekorisati medenjake po svom izboru
Za testo:
U šerpu staviti med,dodati domaću svinjsku mast,staviti šerpu na vatru i mešati dok se sastojci ne otope.Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se smesa ohladi.U dublju posudu usuti brašno,dodati C šećer u prahu,C prašak za pecivo,C kakao,začin za medenjake,umešati mast i med i mešati varjačom,pa mešenje nastaviti rukom.Testo uviti u providnu prianjajuću foliju i ostaviti da odstoji 2-3 sata u frižideru.Nakon toga testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u veći krug.Modlicama različitih oblika vaditi medenjake.Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta(po potrebi smanjiti temperaturu kako medenjaci ne bi goreli).Gotove medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti da ee ohlade.
Dekoracija:
Mikserom umutiti belance koliko samo da zapeni.Postepeno dodavati C šećer u prahu,dodati limun i kratko umutiti mikserom.Smesu podeliti na 3 dela.Jedan deo ostaviti kakav jeste(beli).U drugi deo umešati Dr.Oetker zelenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom,a u treči deo dodati Dr.Oetker crvenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom.Sve 3 smese staviti u zasebne kese za zamrzivač,makazama odseći vrhove i dekorisati medenjake po svom izboru
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.