burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija8

Novogodišnji medenjaci

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
8

Sastojci

Za testo:

120 g domaće svinjske masti

160 g meda

350 g glatkog brašna

100 g C šećera u prahu

5 g C praška za pecivo

po ukusu začin za medenjake

1 kašičica C kakaoa

Za dekoraciju:

1 belance

200 g C šećera u prahu

3 kapi limuna

po potrebi Dr.Oetker zelena jestiva boja za kolače

po potrebi Dr.Oetker crvena jestiva boja za kolače

Novogodišnji medenjaci

Koraci pripreme

Za testo:
U šerpu staviti med,dodati domaću svinjsku mast,staviti šerpu na vatru i mešati dok se sastojci ne otope.Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se smesa ohladi.U dublju posudu usuti brašno,dodati C šećer u prahu,C prašak za pecivo,C kakao,začin za medenjake,umešati mast i med i mešati varjačom,pa mešenje nastaviti rukom.Testo uviti u providnu prianjajuću foliju i ostaviti da odstoji 2-3 sata u frižideru.Nakon toga testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u veći krug.Modlicama različitih oblika vaditi medenjake.Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta(po potrebi smanjiti temperaturu kako medenjaci ne bi goreli).Gotove medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti da ee ohlade.

Dekoracija:
Mikserom umutiti belance koliko samo da zapeni.Postepeno dodavati C šećer u prahu,dodati limun i kratko umutiti mikserom.Smesu podeliti na 3 dela.Jedan deo ostaviti kakav jeste(beli).U drugi deo umešati Dr.Oetker zelenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom,a u treči deo dodati Dr.Oetker crvenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom.Sve 3 smese staviti u zasebne kese za zamrzivač,makazama odseći vrhove i dekorisati medenjake po svom izboru

Naši proizvodi

Novogodišnji medenjaci

Koraci pripreme

Za testo:
U šerpu staviti med,dodati domaću svinjsku mast,staviti šerpu na vatru i mešati dok se sastojci ne otope.Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se smesa ohladi.U dublju posudu usuti brašno,dodati C šećer u prahu,C prašak za pecivo,C kakao,začin za medenjake,umešati mast i med i mešati varjačom,pa mešenje nastaviti rukom.Testo uviti u providnu prianjajuću foliju i ostaviti da odstoji 2-3 sata u frižideru.Nakon toga testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u veći krug.Modlicama različitih oblika vaditi medenjake.Ređati ih u pleh obložen pek-papirom.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta(po potrebi smanjiti temperaturu kako medenjaci ne bi goreli).Gotove medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti da ee ohlade.

Dekoracija:
Mikserom umutiti belance koliko samo da zapeni.Postepeno dodavati C šećer u prahu,dodati limun i kratko umutiti mikserom.Smesu podeliti na 3 dela.Jedan deo ostaviti kakav jeste(beli).U drugi deo umešati Dr.Oetker zelenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom,a u treči deo dodati Dr.Oetker crvenu jestivu boju za kolače i umutiti mikserom.Sve 3 smese staviti u zasebne kese za zamrzivač,makazama odseći vrhove i dekorisati medenjake po svom izboru

Autor

Vesna

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept