0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
40
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
40
400 g brašna
120 g C Šećera u prahu
1/2 kesice C Praška za pecivo
1 kesica C Vanilin šećera
1/2 kašičice C Sode bikarbone
1 kašičica mešavine začina za medenjake
2 jajeta (umućena)
120 g omekšalog maslaca ili masti
120 g meda
200 g C Šećera u prahu
2 kašike tople vode
Priprema medenjaka:
U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med. Umesite testo. Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.
Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.
Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.
Proveravajte tokom pečenja - kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).
Priprema glazure:
Šećer u prahu sipajte u činiju. Vodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.
Da li glazura ima odgovarajuću gustinu možete proveriti tako što ćete na ohlađen medenjak sipati okvirno trećinu kašičice i sačekati par minuta (ukoliko je glazura ostala na medenjaku, to je to).
Glazuru možete doraditi i to tako što ćete dodati još malo vode ukoliko je gusta ili još malo šećera u prahu ukoliko je retka.
Dekorisati ih po želji.
Priprema medenjaka:
U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med. Umesite testo. Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.
Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.
Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.
Proveravajte tokom pečenja - kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).
Priprema glazure:
Šećer u prahu sipajte u činiju. Vodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.
Da li glazura ima odgovarajuću gustinu možete proveriti tako što ćete na ohlađen medenjak sipati okvirno trećinu kašičice i sačekati par minuta (ukoliko je glazura ostala na medenjaku, to je to).
Glazuru možete doraditi i to tako što ćete dodati još malo vode ukoliko je gusta ili još malo šećera u prahu ukoliko je retka.
Dekorisati ih po želji.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.