0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
3
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
3
400-500 g brašna
120 g margarina
2 jaja
1 kašičica soli
2 dl mleka
1/2 kockice kvasca
1 kašičica šećera
2 kašike C šećera u prahu
1 kesica C vanilin šećera
1 dl vode
nekoliko zrna suvog grožđa
malo meda za premazivanje
U mlaku vodu rastvoriti kvasac i kašičicu šećera. Ostaviti da nadođe.
Za to vreme u brašno dodati so, jaja, šećer u prahu, vanilin šećer, mleko i 120 grama omekšalog margarina.
Na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo.
Prekrititi krpom i ostaviti da se udvostruči. Nadošlo testo premesiti i praviti loptice.
Od svake loptice napraviti valjke i vezati svaki valjak u čvor.
Čvor je telo ptičice. Od jednog kraja oblikovati glavu i kljun, a drugi kraj malo pritisnuti i zaseći nožem da oblikuje rep.
Suvo grožđe iseći na pola ili četvrtine, pa ih staviti kao oči ptičicama.
Ptičice poređati u nauljen pleh i šeći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Vruće ptičice premazati medom.
U mlaku vodu rastvoriti kvasac i kašičicu šećera. Ostaviti da nadođe.
Za to vreme u brašno dodati so, jaja, šećer u prahu, vanilin šećer, mleko i 120 grama omekšalog margarina.
Na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo.
Prekrititi krpom i ostaviti da se udvostruči. Nadošlo testo premesiti i praviti loptice.
Od svake loptice napraviti valjke i vezati svaki valjak u čvor.
Čvor je telo ptičice. Od jednog kraja oblikovati glavu i kljun, a drugi kraj malo pritisnuti i zaseći nožem da oblikuje rep.
Suvo grožđe iseći na pola ili četvrtine, pa ih staviti kao oči ptičicama.
Ptičice poređati u nauljen pleh i šeći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Vruće ptičice premazati medom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.