burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Komplikovano

broj porcija5

Medena kućica

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Komplikovano

Broj porcija:
5

Sastojci

Za medenjake:

250 g margarina

150 g C šećera u prahu

1 žumance

2 kašičice arome vanile

450 g brašna

20 g C kakaoa

6 g začina za medenjake

Za rojal glazuru:

1 belance

200 g C šećera u prahu

1 kašičica C čvrstina (gustina)

1 kašičica limunovog soka

zelena jestiva boja za kolače po želji

perlice i slični dekor detalji po želji

Medena kućica

Koraci pripreme

Penasto umutiti margarin i C šećer u prahu. Dodati žumance i aromu vanile, pa još kratko mutiti.

Brašno pomešati sa C kakaom i začinom za medenjake. Smesu prosejati u brašno i najpre mutiti, a onda umešati rukom i umesiti glatko testo.

Testo podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo staviti u kesu za zamrzivač od tri litra i tako razviti. Isto uraditi i sa drugim pripremljenim delom testa. Obe razvučene kore staviti u frižider da se ohlade i stegnu barem sat vremena, a može i celu noć.

Dok se testo u frižideru hladi, iscrtati šablone za kućice po kartonu, a onda ih iseći. Potrebna su dva šablona za bočne strane, dva za prednju i zadnju stranu i po dva za krov kućice. Od ostatka testa napraviti podlogu na kojoj će se kućica zalepiti.

Ohlađenu koru odmah prebaciti na pek pair i skalpelom iseći oblike po pripremljenim šablonima. Zajedno sa pek- papirom prebaciti na pleh u kome će se peći.

Peći ih desetak minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko desetak minuta. Sačekati da se sasvim ohlade.

Iseći oko 10- 15 gumenih bombona. U svaki otvor gde će biti prozori staviti pomalo seckanih gumenih bombona. Sve staviti u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni, ali rernu odmah nakon stavljanja isključiti. Držati ih svega 2-3 minuta da se sasvim otope. Izvući iz rerne i sačekati da se sasvim ohlade.

Penasto umutiti belanac uz dodavanje C šećera u prahu postepeno. Potrebno je samo da smesa bude dovoljno čvrsta. Pred kraj dodati kašičicu C čvrstina (gustina) i malo limunovog soka. Od ove smese odvojiti jedan mali deo, pa u njega dodati zelenu boju da bismo dobili smesu za detalje.

Uz pomoć poslastičarske vrećice, dekorisati i šarati po ohlađenim biskvitima po želji i izraditi detalje. Tako dekorisati svaki deo kućice ponaosob.

Ostaviti par sati da se rojal masa lepo stegne. Na pripremljenoj podlozi lepiti deo po deo pripremljenih biskvita.

Poslužiti se čašama kao pomoć pri osloncu dok se sve lepo ne stegne.

Na kraju, belom rojal masom iscrtati detalje po krovu i po njemu nalewpiti detalje od fondana.

Sačekati da se sve lepo stegne i uživati.

Naši proizvodi

Medena kućica

Koraci pripreme

Penasto umutiti margarin i C šećer u prahu. Dodati žumance i aromu vanile, pa još kratko mutiti.

Brašno pomešati sa C kakaom i začinom za medenjake. Smesu prosejati u brašno i najpre mutiti, a onda umešati rukom i umesiti glatko testo.

Testo podeliti na dva jednaka dela. Svaki deo staviti u kesu za zamrzivač od tri litra i tako razviti. Isto uraditi i sa drugim pripremljenim delom testa. Obe razvučene kore staviti u frižider da se ohlade i stegnu barem sat vremena, a može i celu noć.

Dok se testo u frižideru hladi, iscrtati šablone za kućice po kartonu, a onda ih iseći. Potrebna su dva šablona za bočne strane, dva za prednju i zadnju stranu i po dva za krov kućice. Od ostatka testa napraviti podlogu na kojoj će se kućica zalepiti.

Ohlađenu koru odmah prebaciti na pek pair i skalpelom iseći oblike po pripremljenim šablonima. Zajedno sa pek- papirom prebaciti na pleh u kome će se peći.

Peći ih desetak minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko desetak minuta. Sačekati da se sasvim ohlade.

Iseći oko 10- 15 gumenih bombona. U svaki otvor gde će biti prozori staviti pomalo seckanih gumenih bombona. Sve staviti u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni, ali rernu odmah nakon stavljanja isključiti. Držati ih svega 2-3 minuta da se sasvim otope. Izvući iz rerne i sačekati da se sasvim ohlade.

Penasto umutiti belanac uz dodavanje C šećera u prahu postepeno. Potrebno je samo da smesa bude dovoljno čvrsta. Pred kraj dodati kašičicu C čvrstina (gustina) i malo limunovog soka. Od ove smese odvojiti jedan mali deo, pa u njega dodati zelenu boju da bismo dobili smesu za detalje.

Uz pomoć poslastičarske vrećice, dekorisati i šarati po ohlađenim biskvitima po želji i izraditi detalje. Tako dekorisati svaki deo kućice ponaosob.

Ostaviti par sati da se rojal masa lepo stegne. Na pripremljenoj podlozi lepiti deo po deo pripremljenih biskvita.

Poslužiti se čašama kao pomoć pri osloncu dok se sve lepo ne stegne.

Na kraju, belom rojal masom iscrtati detalje po krovu i po njemu nalewpiti detalje od fondana.

Sačekati da se sve lepo stegne i uživati.

Autor

Sandra

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept