0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
45
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
45
200 ml mleka
200 ml vode
100 ml jogurta
1 kocka kvasca
1 kesica C praška za pecivo
1 žumance
4-5 kesica C vanilin šećera
2 šoljice ulja
800-900 g brašna
korica limuna
5 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
200 g džema od kajsije
100 g oraha
ili po želji eurokrem, nutela, popareni orasi….
100 g margarina
250 g C šećera u prahu
Kvacas razmutiti sa malo soli, šećera, 2-3 kašičice brašna i ostaviti da nadodje. Razmutiti sa vodom ili mlekom koje ste pripremili da umesite testo.
Kada kvasac nadođe, sipati u vanglicu, pa onda sipati preostale količine mleka, vode, jogurt, ulje, žumance, naribati limun, dodati 5 kašičica šećera, 1/2 kašičice soli, i u tu smesu mešati polako brašno, dok se ne dobije testo koje se ne lepi za rubove vangle.
U zavisnosti od brašna, potroši se između 800-900 g. Ne znam tačno koliko, ali znam da ne ode ceo kilogram.
Testo se ostavi da narasta, a kada se napuni vanglica, premesi se jednom, pa kada opet nadođe, još jednom.
Kada i drugi put nadođe testo, puno je mehurića. Deli se na 4 dela. Dok razvlačite jednu lopticu, pod oklagijuom čujete, kako pucka testo. To znači da je dobro umešeno.
Razvučete koru što tanje, pa delite na 16 delova. Svaki namažete džemom, koji ste pre toga sastavili sa orasima. Ako je mnogo gusto, dodajte par kapi limuna.
U svaku kiflicu, pored džema i oraha, stavite i po malo margarina (parče veličine lešnika otprilike), a onda uvijajte kiflice i ređajte na pleh.
Kada napunite pleh, tek onda uključite rernu na 170 stepeni. Kiflice treba ostaviti i u plehu da narastaju petnaestak minuta, a ne peku se dugo, desetak minuta.
Kada ih izvadite, pokrijte ih suvom krpom, da se malo ohlade, pa ih tople valjajte u C šećer u prahu.
Kvacas razmutiti sa malo soli, šećera, 2-3 kašičice brašna i ostaviti da nadodje. Razmutiti sa vodom ili mlekom koje ste pripremili da umesite testo.
Kada kvasac nadođe, sipati u vanglicu, pa onda sipati preostale količine mleka, vode, jogurt, ulje, žumance, naribati limun, dodati 5 kašičica šećera, 1/2 kašičice soli, i u tu smesu mešati polako brašno, dok se ne dobije testo koje se ne lepi za rubove vangle.
U zavisnosti od brašna, potroši se između 800-900 g. Ne znam tačno koliko, ali znam da ne ode ceo kilogram.
Testo se ostavi da narasta, a kada se napuni vanglica, premesi se jednom, pa kada opet nadođe, još jednom.
Kada i drugi put nadođe testo, puno je mehurića. Deli se na 4 dela. Dok razvlačite jednu lopticu, pod oklagijuom čujete, kako pucka testo. To znači da je dobro umešeno.
Razvučete koru što tanje, pa delite na 16 delova. Svaki namažete džemom, koji ste pre toga sastavili sa orasima. Ako je mnogo gusto, dodajte par kapi limuna.
U svaku kiflicu, pored džema i oraha, stavite i po malo margarina (parče veličine lešnika otprilike), a onda uvijajte kiflice i ređajte na pleh.
Kada napunite pleh, tek onda uključite rernu na 170 stepeni. Kiflice treba ostaviti i u plehu da narastaju petnaestak minuta, a ne peku se dugo, desetak minuta.
Kada ih izvadite, pokrijte ih suvom krpom, da se malo ohlade, pa ih tople valjajte u C šećer u prahu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.