0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
< 30 minuta
Lako se priprema
4
Vreme pripreme:
< 30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
4
350 g mekog brašna
160 g livadskog meda
120 g svinjske masti
100 g C šećera u prahu
1 C prašak za pecivo
1,5 kašika cimeta
1/2 kašike đumbira u prahu
1 jaje srednje veličine
1 belance
200 g C šećera u prahu
2-3 kapi limuna
Medenjaci:
Med i mast na laganoj vatri rastopiti da se sjedine. U činiju srednje veličine pomešati sve suve sastojke.
Rastopljenu smesu od meda i masti dodati u suve sastojke, a zatim i celo jaje. Mešati sve dok se ne dobije homogena smesa.
Smesu ostaviti u frižider na oko 1h da se stegne. Smesu izvaditi iz frižidera, podeliti je na 4 jednaka dela i svaki deo razvijati na pek papiru, na debljinu od 1,5 do 2 mm.
Zatim vaditi željene oblike modlama. Prethodno zagrejanu rernu podesiti na 180 stepeni i peći medenjake u trajanju od 8 minuta.
Smesa za šaranje:
Penasto umutiti belance i postepeno dodavati C šećer u prahu.
Kada se dobije kompaktna smesa, dodati jos 2-3 kapi limuna i mutiti jos 1 minut.
Medenjaci:
Med i mast na laganoj vatri rastopiti da se sjedine. U činiju srednje veličine pomešati sve suve sastojke.
Rastopljenu smesu od meda i masti dodati u suve sastojke, a zatim i celo jaje. Mešati sve dok se ne dobije homogena smesa.
Smesu ostaviti u frižider na oko 1h da se stegne. Smesu izvaditi iz frižidera, podeliti je na 4 jednaka dela i svaki deo razvijati na pek papiru, na debljinu od 1,5 do 2 mm.
Zatim vaditi željene oblike modlama. Prethodno zagrejanu rernu podesiti na 180 stepeni i peći medenjake u trajanju od 8 minuta.
Smesa za šaranje:
Penasto umutiti belance i postepeno dodavati C šećer u prahu.
Kada se dobije kompaktna smesa, dodati jos 2-3 kapi limuna i mutiti jos 1 minut.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.