burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija30

Gala makovnjača

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
30

Sastojci

Za testo:

1/2 kg brašna

100 g maslaca

100 g C šećera u prahu

1 kašičica soli

3 žumanca

1 kesica C kvasca

1,25 ml mleka

korica jednog limuna

1 kesica C vanilin šećera

Za nadev:

400 g mlevenog maka

1 dl mleka

50 g maslaca

150 g šećera

kora limuna

100 g suvog grožđa

malo ruma (ili ekstrakt ruma)

1 kašika meda

+ 1 žumance za premazivanje

C šećer u prahu za posipanje

Gala makovnjača

Koraci pripreme

Smlačiti mleko sa malo šećera (pola kafene kašičice), pa sipati kesicu C suvog kvasca i jednu kašiku brašna te ostaviti da nadođe.

Omekšali maslac i C šećer u prahu dobro izmutiti, postepeno dodavati žumanca i sastruganu koru limuna.

Umešati brašno u koje ste dodali so i na kraju dodati narasli kvasac. Testo dobro umesiti i ostaviti ga na toplom da udvostruči zapreminu.

Staviti mleko da provri sa šećerom i njime preliti mleveni mak. Dodati omekšali maslac, koricu limuna, med i suvo grožđe prethodno potopljeno u rum. Sve dobro sjediniti.

Testo podeliti na dva dela i razvući koru (od svakog dela testa posebno) debljine 1cm. Naneti fil i urolati koru sa obe strane ka sredini.

Štrudlu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Zatim premazati žumancem i peći oko 40 minuta u već zagrejanoj rerni na 180 C.

Prohlađenu makovnjaču seći i posuti C šećerom u prahu.

Naši proizvodi

Gala makovnjača

Koraci pripreme

Smlačiti mleko sa malo šećera (pola kafene kašičice), pa sipati kesicu C suvog kvasca i jednu kašiku brašna te ostaviti da nadođe.

Omekšali maslac i C šećer u prahu dobro izmutiti, postepeno dodavati žumanca i sastruganu koru limuna.

Umešati brašno u koje ste dodali so i na kraju dodati narasli kvasac. Testo dobro umesiti i ostaviti ga na toplom da udvostruči zapreminu.

Staviti mleko da provri sa šećerom i njime preliti mleveni mak. Dodati omekšali maslac, koricu limuna, med i suvo grožđe prethodno potopljeno u rum. Sve dobro sjediniti.

Testo podeliti na dva dela i razvući koru (od svakog dela testa posebno) debljine 1cm. Naneti fil i urolati koru sa obe strane ka sredini.

Štrudlu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Zatim premazati žumancem i peći oko 40 minuta u već zagrejanoj rerni na 180 C.

Prohlađenu makovnjaču seći i posuti C šećerom u prahu.

Autor

Jelena

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept