0
 
                Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
                                                                    
                                                                    Lako se priprema
                            
25
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
25
5 jaja
5 kašika kristal šećera
5 kašika brašna T-500
3 kašike C kakao praha
1 kesica C praška za pecivo
15 ravnih kasika kristal šećera
300 ml vode
2 kašika brašna T-400 (može i T-500)
12 kašika kristal šećera
1 kesica C vanilin šećera
600 ml mleka
1 margarin (250g)
100 g C šećera u prahu
100 g čokolade za kuvanje
50 ml mleka
kašike ulja ili 50 g maslaca
Fil: 
Pomešati brašno sa kristal šećerom i malo hladnog mleka u glatku masu da nema grudvica, ostatak mleka od 600 ml staviti da provri. 
Kada provri skinuti sa ringle i sipati u tankom mlazu smesu od brašna uz mešanje. Vratiti na ringlu i kuvati na tihoj vatri par minuta dok se ne zgusne. 
Skinuti sa ringle i pustiti da se ohladi. Za to vreme pripremite koru. 
Kora: 
Posebno umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodati umućena žumanca, zatim dodati brašno, C kakao i C prašak za pecivo i polako umešati. 
Izliti u podmazan pleh (ili obložen papirom za pečenje) i peći na 180°C oko 20-30min. (proverite čačkalicom da li je pečeno). 
Za to vreme pripremite sirup tako što ćete šećer i vodu sipati u šerpicu i pustiti da vri 4-5 minuta. 
Gotovu vruću koru preliti vrućim sirupom (sirup sipati kašikom da bi se ravnomerno natopila kora).
Kada se fil ohladio (može da bude mlako), umutite penasto margarin i C šećer u prahu i sve pomešajte u glatku masu. Sipajte preko kore.
Glazura: 
Otopite čokoladu, maslac i mleko. Prelite preko ledene kocke. 
Ostavite u frižider da se dobro ohladi, najmanje 2 sata.
Fil: 
Pomešati brašno sa kristal šećerom i malo hladnog mleka u glatku masu da nema grudvica, ostatak mleka od 600 ml staviti da provri. 
Kada provri skinuti sa ringle i sipati u tankom mlazu smesu od brašna uz mešanje. Vratiti na ringlu i kuvati na tihoj vatri par minuta dok se ne zgusne. 
Skinuti sa ringle i pustiti da se ohladi. Za to vreme pripremite koru. 
Kora: 
Posebno umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodati umućena žumanca, zatim dodati brašno, C kakao i C prašak za pecivo i polako umešati. 
Izliti u podmazan pleh (ili obložen papirom za pečenje) i peći na 180°C oko 20-30min. (proverite čačkalicom da li je pečeno). 
Za to vreme pripremite sirup tako što ćete šećer i vodu sipati u šerpicu i pustiti da vri 4-5 minuta. 
Gotovu vruću koru preliti vrućim sirupom (sirup sipati kašikom da bi se ravnomerno natopila kora).
Kada se fil ohladio (može da bude mlako), umutite penasto margarin i C šećer u prahu i sve pomešajte u glatku masu. Sipajte preko kore.
Glazura: 
Otopite čokoladu, maslac i mleko. Prelite preko ledene kocke. 
Ostavite u frižider da se dobro ohladi, najmanje 2 sata.
 
                                Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.