0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
60+ min
Srednje
12
Vreme pripreme:
60+ min
Težina pripreme:
Srednje
Broj porcija:
12
10 komad belanaca
9 kašika šećera
300 g oraha
3 kašika brašna
1 puna kašičica C Prašak za pecivo
15 kašika šećera
150 g čokolade za kuvanje
10 komad žumanaca
10 kašika šećera
250 g putera ili margarina
Ova torta je ubedljivo jedna od najukusnijih torti koje sam probala i verujem da će svi, koji je do sada nisu probali biti oduševljeni njenim izuzetnim ukusom a posebno ukusom karamela. Čokolada je tu koja dopunjuje taj užitak, kao i predivan krem od žumanaca. Recept je iz moje prve sveske recepata pisanih rukom 👌
Mikserom umutite belanca u sneg pa dodajte kašiku po kašiku šećera. Kada šam postane gust i sjajan dodajte mešavinu sitno izblendiranih ili mlevenih oraha, brašna i peciva, špatulom pažljivo izmešajte pa izručite u najveći pravougaoni pleh od rerne koji ste prekrili pek papirom, izravnjajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 st. da se peče oko 15-20 min. Ohlađenu koru presecite horizontalno dva puta, tako da dobijete 3 kore.
U manji sud otopite šećer na laganoj vatri pa ga prelijte preko svake kore (ovo morate da radite brzo jer se karamel brzo steže).
Posebno otopite čokoladu na pari i prelijte je preko karamela.
Za žuti krem, u odgovarajući sud stavite žumanca i šećer i umutite penasto a zatim sud stavite u veći sud sa vodom i kuvajte krem na pari uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Zatim sklonite krem i ostavite da s ohladi. Posebno umutite puter ili margarin sa prah šećerom i vanilom pa ga postepeno dodajte u krem, neprestano muteći mikserom. Krem podelite na tri dela.
I kora - krem - II kora - krem - III kora - krem.
Tortu premažite kremom i sa strane i dekorišite je po želji.
Ostavite u frižider da se ohladi i stegne, pa je poslužite.
Ova torta je ubedljivo jedna od najukusnijih torti koje sam probala i verujem da će svi, koji je do sada nisu probali biti oduševljeni njenim izuzetnim ukusom a posebno ukusom karamela. Čokolada je tu koja dopunjuje taj užitak, kao i predivan krem od žumanaca. Recept je iz moje prve sveske recepata pisanih rukom 👌
Mikserom umutite belanca u sneg pa dodajte kašiku po kašiku šećera. Kada šam postane gust i sjajan dodajte mešavinu sitno izblendiranih ili mlevenih oraha, brašna i peciva, špatulom pažljivo izmešajte pa izručite u najveći pravougaoni pleh od rerne koji ste prekrili pek papirom, izravnjajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 st. da se peče oko 15-20 min. Ohlađenu koru presecite horizontalno dva puta, tako da dobijete 3 kore.
U manji sud otopite šećer na laganoj vatri pa ga prelijte preko svake kore (ovo morate da radite brzo jer se karamel brzo steže).
Posebno otopite čokoladu na pari i prelijte je preko karamela.
Za žuti krem, u odgovarajući sud stavite žumanca i šećer i umutite penasto a zatim sud stavite u veći sud sa vodom i kuvajte krem na pari uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Zatim sklonite krem i ostavite da s ohladi. Posebno umutite puter ili margarin sa prah šećerom i vanilom pa ga postepeno dodajte u krem, neprestano muteći mikserom. Krem podelite na tri dela.
I kora - krem - II kora - krem - III kora - krem.
Tortu premažite kremom i sa strane i dekorišite je po želji.
Ostavite u frižider da se ohladi i stegne, pa je poslužite.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.