burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme60+ min

tezina pripreme Srednje

broj porcija12

Žerbo torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
60+ min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
12

Sastojci

Za koru:

10 komad belanaca

9 kašika šećera

300 g oraha

3 kašika brašna

1 puna kašičica C Prašak za pecivo

Za glazuru od šećera:

15 kašika šećera

Za čokoladnu glazuru:

150 g čokolade za kuvanje

Za žuti krem:

10 komad žumanaca

10 kašika šećera

250 g putera ili margarina

5 kašika C Šećer u prahu

2 kesica C Vanilin šećer

Žerbo torta

Ova torta je ubedljivo jedna od najukusnijih torti koje sam probala i verujem da će svi, koji je do sada nisu probali biti oduševljeni njenim izuzetnim ukusom a posebno ukusom karamela. Čokolada je tu koja dopunjuje taj užitak, kao i predivan krem od žumanaca. Recept je iz moje prve sveske recepata pisanih rukom 👌

Koraci pripreme

Kore:

Mikserom umutite belanca u sneg pa dodajte kašiku po kašiku šećera. Kada šam postane gust i sjajan dodajte mešavinu sitno izblendiranih ili mlevenih oraha, brašna i peciva, špatulom pažljivo izmešajte pa izručite u najveći pravougaoni pleh od rerne koji ste prekrili pek papirom, izravnjajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 st. da se peče oko 15-20 min. Ohlađenu koru presecite horizontalno dva puta, tako da dobijete 3 kore.

Glazura od šećera:

U manji sud otopite šećer na laganoj vatri pa ga prelijte preko svake kore (ovo morate da radite brzo jer se karamel brzo steže).

Čokoladna glazura:

Posebno otopite čokoladu na pari i prelijte je preko karamela.

Žuti krem:

Za žuti krem, u odgovarajući sud stavite žumanca i šećer i umutite penasto a zatim sud stavite u veći sud sa vodom i kuvajte krem na pari uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Zatim sklonite krem i ostavite da s ohladi. Posebno umutite puter ili margarin sa prah šećerom i vanilom pa ga postepeno dodajte u krem, neprestano muteći mikserom. Krem podelite na tri dela.

Filovanje:

I kora - krem - II kora - krem - III kora - krem.
Tortu premažite kremom i sa strane i dekorišite je po želji.
Ostavite u frižider da se ohladi i stegne, pa je poslužite.

Naši proizvodi

Žerbo torta

Ova torta je ubedljivo jedna od najukusnijih torti koje sam probala i verujem da će svi, koji je do sada nisu probali biti oduševljeni njenim izuzetnim ukusom a posebno ukusom karamela. Čokolada je tu koja dopunjuje taj užitak, kao i predivan krem od žumanaca. Recept je iz moje prve sveske recepata pisanih rukom 👌

Koraci pripreme

Kore:

Mikserom umutite belanca u sneg pa dodajte kašiku po kašiku šećera. Kada šam postane gust i sjajan dodajte mešavinu sitno izblendiranih ili mlevenih oraha, brašna i peciva, špatulom pažljivo izmešajte pa izručite u najveći pravougaoni pleh od rerne koji ste prekrili pek papirom, izravnjajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 st. da se peče oko 15-20 min. Ohlađenu koru presecite horizontalno dva puta, tako da dobijete 3 kore.

Glazura od šećera:

U manji sud otopite šećer na laganoj vatri pa ga prelijte preko svake kore (ovo morate da radite brzo jer se karamel brzo steže).

Čokoladna glazura:

Posebno otopite čokoladu na pari i prelijte je preko karamela.

Žuti krem:

Za žuti krem, u odgovarajući sud stavite žumanca i šećer i umutite penasto a zatim sud stavite u veći sud sa vodom i kuvajte krem na pari uz neprestano mešanje sve dok se ne zgusne. Zatim sklonite krem i ostavite da s ohladi. Posebno umutite puter ili margarin sa prah šećerom i vanilom pa ga postepeno dodajte u krem, neprestano muteći mikserom. Krem podelite na tri dela.

Filovanje:

I kora - krem - II kora - krem - III kora - krem.
Tortu premažite kremom i sa strane i dekorišite je po želji.
Ostavite u frižider da se ohladi i stegne, pa je poslužite.

Autor

Zorica
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Slavski kolači i torte"

Pošalji recept