0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
16
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
16
6 belanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica C praška za pecivo
2 dl mleka
1 kesica C vanilin šećera
6 žumanca
6 dl mleka
8 kašika brašna
200 g C šećera u prahu
200 g maslaca
2 kesice C vanilin šećera
150 ml mleka
1 kesica C bele šlag kreme
Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca u čvrst šne sa šećerom. Lagano umešati brašno i prašak za pecivo. Sipati u nauljen kalup (četvrtast 24x24 cm ili okrugao prečnika 26 cm) i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepani 15-ak minuta (probati čačkalicom).
Vruću pečenu koru izbušite viljuškom pa posuti vanilin šećerom i preliti sa mlekom i ostaviti koru da upije mleko dok spremite krem.
Umutiti penasto žumanca pa umešati brašno da nema grudvica. Od pola litra mleka oduzeti 1 dl i izmešati sa umućenim žumancima. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri skloniti sa vatre, deo mleka sipati u umešana žumanca uz stalno mešanje, pa onda sve vratiti nazad u šerpu, pa na ringlu i na laganoj vatri, uz stalno mešanje, skuvati krem.
Krem je gotov kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Skuvan krem skloniti sa vatre, dodati vanilin šećer i dobro izmešati. Krem prekriti samolepljivom folijom da se ne stvara korica i ostaviti da se skroz ohladi.
Kad se krem ohladio, umutiti maslac sa šećerom u prahu mikserom i uz stalno mućenje dodavati kašiku po kašiku ohlađenog krema dok ne dobijete glatku kremu. Kremom nafilovati koru. Ostaviti da se stegne.
Umutiti šlag kremu sa mlekom, po uputstvu na kesici, i nafilovati tortu odozgo.
Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca u čvrst šne sa šećerom. Lagano umešati brašno i prašak za pecivo. Sipati u nauljen kalup (četvrtast 24x24 cm ili okrugao prečnika 26 cm) i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepani 15-ak minuta (probati čačkalicom).
Vruću pečenu koru izbušite viljuškom pa posuti vanilin šećerom i preliti sa mlekom i ostaviti koru da upije mleko dok spremite krem.
Umutiti penasto žumanca pa umešati brašno da nema grudvica. Od pola litra mleka oduzeti 1 dl i izmešati sa umućenim žumancima. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri skloniti sa vatre, deo mleka sipati u umešana žumanca uz stalno mešanje, pa onda sve vratiti nazad u šerpu, pa na ringlu i na laganoj vatri, uz stalno mešanje, skuvati krem.
Krem je gotov kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Skuvan krem skloniti sa vatre, dodati vanilin šećer i dobro izmešati. Krem prekriti samolepljivom folijom da se ne stvara korica i ostaviti da se skroz ohladi.
Kad se krem ohladio, umutiti maslac sa šećerom u prahu mikserom i uz stalno mućenje dodavati kašiku po kašiku ohlađenog krema dok ne dobijete glatku kremu. Kremom nafilovati koru. Ostaviti da se stegne.
Umutiti šlag kremu sa mlekom, po uputstvu na kesici, i nafilovati tortu odozgo.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.