0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30 - 60 minuta
Lako se priprema
12
Vreme pripreme:
30 - 60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
12
230 g brašna T-400
1 puna kašika C Čvrstina
1 kesica C Praška za pecivo
1/4 kašičice C sode bikarbone
prstohvat soli
3 kašike C Kakao praha
100 g šećera
1 kesica C Vanilin šećera
250 ml hladne vode
80 ml suncokretovog ulja
3 kašike ruma
1 kašičica vinskog sirćeta
pola banane
12 (nepunih) kašičica pekmeza od kajsija
4 kašike vode
2 kašike C Šećera u prahu
2 kašike C Kakao praha
na vrh noža C Praška za pecivo
1 kašika suncokretovog ulja
U jednoj posudi pomešati prosejano brašno sa praškom za pecivo, solju, sodom bikarbonom i C Čvrstinom. Tome dodati C Kakao prah, šećer i C Vanilin šećer.
Sirće sipati u manji deo vode i promešati. Ostatak vode uliti u veću posudu, dodati rum, mešavinu sirćeta i vode, ulje, pa lepo promešati.
Potom dodati i pola ispasirane banane i sve sjediniti. Smesu iz prve posude dodavati postepeno u ovu sa vodom i lepo sjediniti sastojke.
Ukoliko se smesa učini previše retkom, dodati još kašiku brašna, eventualno dve, ali ne više od toga. Smesa treba biti prilično retka.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Ima je za 12 mafina.
Zatim, u svaku napunjenu korpicu, po sredini smese, staviti po kašičicu džema. Mafine peći u rerni zagrejanoj na 180°C. Gotovi su za 15-20 minuta, ali svakako preporučujem blagovremenu proveru čačkalicom.
Pečene mafine ostaviti u kalupu 10-ak minuta, a potom ih izvaditi. Sačekati da se malo prohlade, a potom ih prelivati glazurom koja se sprema na sledeći način:
U malu šerpu sipati 4 kašike vode, dodati 2 kašike C Šećera u prahu, promešati, i staviti na šporet da se ugreje. Kada se šećer otopi, dodati 2 kašike C Kakao praha, kašiku ulja i na vrh noža C Praška za pecivo.
Sve lepo promešati i skloniti sa šporeta. U slučaju da je smesa previše retka, možete nastaviti da je mešate dok je na šporetu, ili dodati još malo šećera ili kakao praha. A, možete, jednostavno, za početak staviti 3 kašike vode, pa, ako je potrebno, dodati i četvrtu.
Mafine umakati u dobijenu smesu, ili ih prelivati kašikom.
U jednoj posudi pomešati prosejano brašno sa praškom za pecivo, solju, sodom bikarbonom i C Čvrstinom. Tome dodati C Kakao prah, šećer i C Vanilin šećer.
Sirće sipati u manji deo vode i promešati. Ostatak vode uliti u veću posudu, dodati rum, mešavinu sirćeta i vode, ulje, pa lepo promešati.
Potom dodati i pola ispasirane banane i sve sjediniti. Smesu iz prve posude dodavati postepeno u ovu sa vodom i lepo sjediniti sastojke.
Ukoliko se smesa učini previše retkom, dodati još kašiku brašna, eventualno dve, ali ne više od toga. Smesa treba biti prilično retka.
U svaku rupu kalupa za mafine staviti papirnu korpicu za pečenje, pa u njih rasporediti dobijenu smesu. Ima je za 12 mafina.
Zatim, u svaku napunjenu korpicu, po sredini smese, staviti po kašičicu džema. Mafine peći u rerni zagrejanoj na 180°C. Gotovi su za 15-20 minuta, ali svakako preporučujem blagovremenu proveru čačkalicom.
Pečene mafine ostaviti u kalupu 10-ak minuta, a potom ih izvaditi. Sačekati da se malo prohlade, a potom ih prelivati glazurom koja se sprema na sledeći način:
U malu šerpu sipati 4 kašike vode, dodati 2 kašike C Šećera u prahu, promešati, i staviti na šporet da se ugreje. Kada se šećer otopi, dodati 2 kašike C Kakao praha, kašiku ulja i na vrh noža C Praška za pecivo.
Sve lepo promešati i skloniti sa šporeta. U slučaju da je smesa previše retka, možete nastaviti da je mešate dok je na šporetu, ili dodati još malo šećera ili kakao praha. A, možete, jednostavno, za početak staviti 3 kašike vode, pa, ako je potrebno, dodati i četvrtu.
Mafine umakati u dobijenu smesu, ili ih prelivati kašikom.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.