0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Zahteva određeno umeće
10
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
10
600-650 g mekog brašna tip 400
20 g svežeg kvasca
150 ml mlakog mleka
1 kašika šećera za kvasac
1 kesica C vanilin šećera
200 g C šećera u prahu
150 g omekšalog putera
4 jaja
1 prstohvat soli
100 g badema
5-6 suvih šljiva
50 g kandirane brusnice
50 g suvog grožđa
100 g mlečne čokolade
malo ruma (po želji dodajte 7-8 kapi u suvo grožđe)
Suvo voće i badem iseckajte što sitnije.
Mlečnu čokoladu iseckajte na male kockice.
U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati 1 kašiku kristal šećera i 1 kašiku brašna. Promešajte lepo i ostavite sa strane da kvasac nadođe.
U većoj činiji staviti jaja, C šećer u prahu, omekšali puter (sobne temperature), C vanilin šećer, pa mikserom mutiti par minuta.
Zatim u to dodati nadošao kvasac i sve sjediniti mikserom.
Lagano dodavati brašno i mutiti sve dok je to moguće raditi mikserom, potom dodati 1 prstohvat soli i nastavite da mesite testo rukama. To radite dok ne utrošite brašno (ostavite samo par kašika da imate kada ga budete razvlačili). Nemojte da vas buni što je testo malo ređe, tako i treba biti!
Dobijeno testo pokrite prozirnom folijom i krpom i ostavite ga 90 min. da se udupla.
Na pobrašnjavljenoj podlozi lagano razvucite testo, pa odozgo malo pospite brašnom da biste lakše razvukli. Gore poređajte seckano voće i čokoladu, lagano urolajte, lagano premesite i opet urolajte i tako ga prenesite u puterom podmazan kuglof.
Prekrite ga providnom folijom i krpom, i ostavite ga pola sata na toplom. Nakon tog vremena, stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite ga oko 35 min ( u zavisnosti od rerne). Ukoliko počinje brzo da potamnjuje od gore, prekrite ga alu folijom, i nastavite da ga pečete.
Gotov kolač odmah izvadite iz kuglofa, premažite ga malo sa otopljenim puterom, i tek kada se ohladi pospite ga C šećerom u prahu i poslužite!
Sigurna sam da će vam se dopasti i cela kuća mirisaće na ovaj lepi Božićni kolač! Prijatno i želim Vam srećne i slatke praznike!
Suvo voće i badem iseckajte što sitnije.
Mlečnu čokoladu iseckajte na male kockice.
U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati 1 kašiku kristal šećera i 1 kašiku brašna. Promešajte lepo i ostavite sa strane da kvasac nadođe.
U većoj činiji staviti jaja, C šećer u prahu, omekšali puter (sobne temperature), C vanilin šećer, pa mikserom mutiti par minuta.
Zatim u to dodati nadošao kvasac i sve sjediniti mikserom.
Lagano dodavati brašno i mutiti sve dok je to moguće raditi mikserom, potom dodati 1 prstohvat soli i nastavite da mesite testo rukama. To radite dok ne utrošite brašno (ostavite samo par kašika da imate kada ga budete razvlačili). Nemojte da vas buni što je testo malo ređe, tako i treba biti!
Dobijeno testo pokrite prozirnom folijom i krpom i ostavite ga 90 min. da se udupla.
Na pobrašnjavljenoj podlozi lagano razvucite testo, pa odozgo malo pospite brašnom da biste lakše razvukli. Gore poređajte seckano voće i čokoladu, lagano urolajte, lagano premesite i opet urolajte i tako ga prenesite u puterom podmazan kuglof.
Prekrite ga providnom folijom i krpom, i ostavite ga pola sata na toplom. Nakon tog vremena, stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite ga oko 35 min ( u zavisnosti od rerne). Ukoliko počinje brzo da potamnjuje od gore, prekrite ga alu folijom, i nastavite da ga pečete.
Gotov kolač odmah izvadite iz kuglofa, premažite ga malo sa otopljenim puterom, i tek kada se ohladi pospite ga C šećerom u prahu i poslužite!
Sigurna sam da će vam se dopasti i cela kuća mirisaće na ovaj lepi Božićni kolač! Prijatno i želim Vam srećne i slatke praznike!
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.