burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija10

Čoko voćni mirisni Božićni kolač

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
10

Sastojci

600-650 g mekog brašna tip 400

20 g svežeg kvasca

150 ml mlakog mleka

1 kašika šećera za kvasac

1 kesica C vanilin šećera

200 g C šećera u prahu

150 g omekšalog putera

4 jaja

1 prstohvat soli

100 g badema

5-6 suvih šljiva

50 g kandirane brusnice

50 g suvog grožđa

100 g mlečne čokolade

malo ruma (po želji dodajte 7-8 kapi u suvo grožđe)

Čoko voćni mirisni Božićni kolač

Koraci pripreme

Suvo voće i badem iseckajte što sitnije.

Mlečnu čokoladu iseckajte na male kockice.

U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati 1 kašiku kristal šećera i 1 kašiku brašna. Promešajte lepo i ostavite sa strane da kvasac nadođe.

U većoj činiji staviti jaja, C šećer u prahu, omekšali puter (sobne temperature), C vanilin šećer, pa mikserom mutiti par minuta.

Zatim u to dodati nadošao kvasac i sve sjediniti mikserom.

Lagano dodavati brašno i mutiti sve dok je to moguće raditi mikserom, potom dodati 1 prstohvat soli i nastavite da mesite testo rukama. To radite dok ne utrošite brašno (ostavite samo par kašika da imate kada ga budete razvlačili). Nemojte da vas buni što je testo malo ređe, tako i treba biti!

Dobijeno testo pokrite prozirnom folijom i krpom i ostavite ga 90 min. da se udupla.

Na pobrašnjavljenoj podlozi lagano razvucite testo, pa odozgo malo pospite brašnom da biste lakše razvukli. Gore poređajte seckano voće i čokoladu, lagano urolajte, lagano premesite i opet urolajte i tako ga prenesite u puterom podmazan kuglof.

Prekrite ga providnom folijom i krpom, i ostavite ga pola sata na toplom. Nakon tog vremena, stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite ga oko 35 min ( u zavisnosti od rerne). Ukoliko počinje brzo da potamnjuje od gore, prekrite ga alu folijom, i nastavite da ga pečete.

Gotov kolač odmah izvadite iz kuglofa, premažite ga malo sa otopljenim puterom, i tek kada se ohladi pospite ga C šećerom u prahu i poslužite!

Sigurna sam da će vam se dopasti i cela kuća mirisaće na ovaj lepi Božićni kolač! Prijatno i želim Vam srećne i slatke praznike!

Naši proizvodi

Čoko voćni mirisni Božićni kolač

Koraci pripreme

Suvo voće i badem iseckajte što sitnije.

Mlečnu čokoladu iseckajte na male kockice.

U mlako mleko izdrobiti kvasac, dodati 1 kašiku kristal šećera i 1 kašiku brašna. Promešajte lepo i ostavite sa strane da kvasac nadođe.

U većoj činiji staviti jaja, C šećer u prahu, omekšali puter (sobne temperature), C vanilin šećer, pa mikserom mutiti par minuta.

Zatim u to dodati nadošao kvasac i sve sjediniti mikserom.

Lagano dodavati brašno i mutiti sve dok je to moguće raditi mikserom, potom dodati 1 prstohvat soli i nastavite da mesite testo rukama. To radite dok ne utrošite brašno (ostavite samo par kašika da imate kada ga budete razvlačili). Nemojte da vas buni što je testo malo ređe, tako i treba biti!

Dobijeno testo pokrite prozirnom folijom i krpom i ostavite ga 90 min. da se udupla.

Na pobrašnjavljenoj podlozi lagano razvucite testo, pa odozgo malo pospite brašnom da biste lakše razvukli. Gore poređajte seckano voće i čokoladu, lagano urolajte, lagano premesite i opet urolajte i tako ga prenesite u puterom podmazan kuglof.

Prekrite ga providnom folijom i krpom, i ostavite ga pola sata na toplom. Nakon tog vremena, stavite kolač u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite ga oko 35 min ( u zavisnosti od rerne). Ukoliko počinje brzo da potamnjuje od gore, prekrite ga alu folijom, i nastavite da ga pečete.

Gotov kolač odmah izvadite iz kuglofa, premažite ga malo sa otopljenim puterom, i tek kada se ohladi pospite ga C šećerom u prahu i poslužite!

Sigurna sam da će vam se dopasti i cela kuća mirisaće na ovaj lepi Božićni kolač! Prijatno i želim Vam srećne i slatke praznike!

Autor

Tamara

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept