0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
12
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
12
6 belanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kesica C praška za pecivo
2 dl mleka
1 kesica C vanilin šećera
6 dl mleka
6 žumanaca
6 kašika brašna
2 kesice C vanilin šećera
150 g čokolade
250 g maslaca
200 g C šećera u prahu
2 kesice C bele šlag kreme
250 ml mleka
Priprema krema:
Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca umutiti sa brašnom, dobro izmešati i dodati malo mleka oduzetog od 6 dl i izmešati u glatku ujednačenu masu. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu, skloniti mleko sa ringle i deo vrelog mleka sipajte i izmešajte sa pripremljenim žumancima, a zatim sve vratite u preostalo mleko i vratite na ringlu da skuvate krem uz stalno mešanje. Krem je gotov kad varjača ostavlja trag po dnu.
Kuvan krem sklonite s vatre i dodajte izlomkanu čokoladu i mešajte da se čokolada otopi i sjedini sa kremom i onda umešajte i vanilin šećer. Prekrijte samolepljivom folijom i ostavite da se dobro ohladi. Kada se krem ohladio, umutite maslac sa šećerom u prahu, a onda u njega postepeno dodajte krem i mutite mikserom da se smesa ujednači.
Priprema kore:
Kad počnete da pripremate koru možete odmah da uključite rernu na 180 C da se zagreva dok vi mutite koru. Belanca umutiti u čvrst šam. Dodati šećer. Umutiti. Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo i lagano dobro izmešati. Sipati u podmazan kalup (četvrtast 24x24cm ili okrugli prečnika 26cm) i peći u zagrejanoj rerni na 180stC 12-15 minuta (probati čačkalicom).
Dok se kora peče smlačiti mleko za preliv.
Pečenu toplu koru izbušite viljuškom na više mesta, pospite vanilin šećerom i sipajte preko nje (dok je još topla) polovinu mleka, sačekajte 5-6 minuta da kora upije to mleko, pa onda sipajte i ostatak i ostavite koru bar pola sata da se prohladi i skroz upije mleko.
Preko kore prelijte krem u kalup i ostavite na hladno da se stegne (3-4 sata).
Umutite beli šlag krem (2 kesice) sa 250ml mleka po uputstvu na kesici.
Pomoću šprica ili špric kese bogato nafilujte ohlađenu tortu odozgo tako da bude pufnasta.
Priprema krema:
Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca umutiti sa brašnom, dobro izmešati i dodati malo mleka oduzetog od 6 dl i izmešati u glatku ujednačenu masu. Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri, smanjiti temperaturu, skloniti mleko sa ringle i deo vrelog mleka sipajte i izmešajte sa pripremljenim žumancima, a zatim sve vratite u preostalo mleko i vratite na ringlu da skuvate krem uz stalno mešanje. Krem je gotov kad varjača ostavlja trag po dnu.
Kuvan krem sklonite s vatre i dodajte izlomkanu čokoladu i mešajte da se čokolada otopi i sjedini sa kremom i onda umešajte i vanilin šećer. Prekrijte samolepljivom folijom i ostavite da se dobro ohladi. Kada se krem ohladio, umutite maslac sa šećerom u prahu, a onda u njega postepeno dodajte krem i mutite mikserom da se smesa ujednači.
Priprema kore:
Kad počnete da pripremate koru možete odmah da uključite rernu na 180 C da se zagreva dok vi mutite koru. Belanca umutiti u čvrst šam. Dodati šećer. Umutiti. Na kraju umešati brašno i prašak za pecivo i lagano dobro izmešati. Sipati u podmazan kalup (četvrtast 24x24cm ili okrugli prečnika 26cm) i peći u zagrejanoj rerni na 180stC 12-15 minuta (probati čačkalicom).
Dok se kora peče smlačiti mleko za preliv.
Pečenu toplu koru izbušite viljuškom na više mesta, pospite vanilin šećerom i sipajte preko nje (dok je još topla) polovinu mleka, sačekajte 5-6 minuta da kora upije to mleko, pa onda sipajte i ostatak i ostavite koru bar pola sata da se prohladi i skroz upije mleko.
Preko kore prelijte krem u kalup i ostavite na hladno da se stegne (3-4 sata).
Umutite beli šlag krem (2 kesice) sa 250ml mleka po uputstvu na kesici.
Pomoću šprica ili špric kese bogato nafilujte ohlađenu tortu odozgo tako da bude pufnasta.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.