0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
16
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
16
175 g keksa
100 g otopljenog putera
50 g šećera
50 g sitno seckanih lešnika ili badema
300 g smrznutih višanja
1 kesica C (10 g) želatina
200 g pirinča
800 ml mleka
500 ml slatke pavlake
2 kašike ruma
50 g skrobnog brašna C (čvrstina)
po potrebi voda
150 g C šećera u prahu
100 g čokolade
40 g maragarina
Za podlogu usitniti kekse oklagijom ili u avanu sa tučkom da dobijete sitne mrvice. Izmrvljenim keksima dodajte otopljeni puter, šećer i seckane lešnike ili bademe i sve dobro izmešajte.
Dno okruglog kalupa precnika 26 cm oblozite papirom za pečenje. Po dnu rasporedite pripremljene kekse, malo utisnite rukom i ostavite na hladno mesto.
Otopite čokoladu za kuvanje sa 40 g margarina i prelijte preko keksa i ostavite da se osuši. Izvadite višnje iz zamrzivača da se odmrznu. Potopite C želatin u hladnu vodu da nabubri prema uputstvu na kesici.
Skuvajte pirinač u mleku (najbolje da koristite pirinač kratkog zrna). U vruć, kuvan pirinač dodajte 100 g C šećera u prahu i nabubreli C želatin. Mešajte dok se želatin ne istopi, pa ostavite pirinač da se ohladi.
Kad je pirinač hladan, izblendirajte višnje. Izmerite dobijenu zapreminu, pa dopunite vodom da ukupno bude 400 ml. Stavite na umerenu vatru da proključa.
Posebno izmešajte C čvrstin sa 50 g C šećera u prahu (možete i povećati količinu šećera) i razmutite ga da bude bez grudvica sa 100 ml vode. Sipajte C čvrstin u ključale višnje i mešajte 2-3 minuta dok se ne zgusnu. Ostavite da se blago prohlade, ali ne puno jer će se stegnuti.
Umutite slatku pavlaku, pa je zajedno sa rumom dodajte ohlađenom pirinču. Sve sjedinite mikserom.
Na podlogu od keksa sipajte polovinu fila od pirinča i slatke pavlake.
Preko toga rasporediti fil od višanja (raditi malo brze da se fil sa slatkom pavlakom ne istopi), pa po njemu opet pirinčani fil.
Odmah sve staviti u frižider na minimum 3 sata da se dobro stegne.
Ukrasiti po želji.
Za podlogu usitniti kekse oklagijom ili u avanu sa tučkom da dobijete sitne mrvice. Izmrvljenim keksima dodajte otopljeni puter, šećer i seckane lešnike ili bademe i sve dobro izmešajte.
Dno okruglog kalupa precnika 26 cm oblozite papirom za pečenje. Po dnu rasporedite pripremljene kekse, malo utisnite rukom i ostavite na hladno mesto.
Otopite čokoladu za kuvanje sa 40 g margarina i prelijte preko keksa i ostavite da se osuši. Izvadite višnje iz zamrzivača da se odmrznu. Potopite C želatin u hladnu vodu da nabubri prema uputstvu na kesici.
Skuvajte pirinač u mleku (najbolje da koristite pirinač kratkog zrna). U vruć, kuvan pirinač dodajte 100 g C šećera u prahu i nabubreli C želatin. Mešajte dok se želatin ne istopi, pa ostavite pirinač da se ohladi.
Kad je pirinač hladan, izblendirajte višnje. Izmerite dobijenu zapreminu, pa dopunite vodom da ukupno bude 400 ml. Stavite na umerenu vatru da proključa.
Posebno izmešajte C čvrstin sa 50 g C šećera u prahu (možete i povećati količinu šećera) i razmutite ga da bude bez grudvica sa 100 ml vode. Sipajte C čvrstin u ključale višnje i mešajte 2-3 minuta dok se ne zgusnu. Ostavite da se blago prohlade, ali ne puno jer će se stegnuti.
Umutite slatku pavlaku, pa je zajedno sa rumom dodajte ohlađenom pirinču. Sve sjedinite mikserom.
Na podlogu od keksa sipajte polovinu fila od pirinča i slatke pavlake.
Preko toga rasporediti fil od višanja (raditi malo brze da se fil sa slatkom pavlakom ne istopi), pa po njemu opet pirinčani fil.
Odmah sve staviti u frižider na minimum 3 sata da se dobro stegne.
Ukrasiti po želji.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.