burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme60+ min

tezina pripreme Srednje

broj porcija24

Puž torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
60+ min

Težina pripreme:
Srednje

Broj porcija:
24

Sastojci

Četvrtaste crne kore

8 komad jaja

8 kašika šećera

8 kašika mlevenih oraha

3 kašika C Kakao prah

50 g čokolade

2 kašika brašna

Okrugle žute kore

4 komad jaja

4 kašika šećera

3 kašika brašna

Beli fil

1000 ml mleka

8 kašika C Čvrstin

200 g šećera

4 kesica C Vanilin šećer

250 g maslaca

200 g C Šećer u prahu

Crni fil

250 g mlevenih oraha

6 kašika šećera

50 g čokolade za kuvanje

100 ml mleka

1 kesica C Vanilin šećer

Glazura

200 g čokolade

4 kašika ulja

Dekoracija

100 g C Šlag krem beli sa ukusom slatke pavlake

160 ml mleka

Puž torta

Kremasta, čokoladna i dekorativna torta.

Koraci pripreme

Priprema belog fila

Pomešati čvrstin sa kristal šećerom i malo hladnog mleka oduzetog od 1l i umešati u glatku smesu. Ostatak mleka staviti da provri i kad provri smanjiti temperaturu i skuvati smesu od čvrstina. Na kraju umešati vanilin šećer. Prekriti samolepljivom folijom i ostaviti da se skroz ohladi. Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu pa uz stalno mućenje dodati postepeno, kašiku po kašiku, ohlađenu cicvaricu od čvrstina i umutiti u glatku kremu.

Priprema crnih kora

Potreban vam je četvrtasti pleh dimenzija 32x21cm. Ispeći dve kore. U jednu koru ide: 4 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike mlevenih oraha, 1.5 kašika kakaa, 25g rendane čokolade i 1 kašika brašna. Žumanca odovojiti od belanaca pa prvo umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam, postepeno dodati žumanca, pa onda umešati mlevene orahe, rendanu čokoladu i na kraju kakao i brašno.
Kore peći u plehu na pek papiru u zagrejanoj rerni na 180stC 15-18 minuta.

Priprema žutih kora

Potrebna vam je okrugla tepsijica prečnika 18-20cm. Odvojiti belanca od žumanaca pa prvo umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam, postepeno dodati žumanca i na kraju umešati brešno. Kore peći u plehu na podmazanom pek papiru u zagrejanoj rerni na 180stC oko 12 minuta. Pečene kore prekriti blago navlaženom krpom (preko tepsije, ne direktno na koru) da tako stoje do filovanja.

Priprema crnog fila

Pomešati mlevene orahe sa šećerom pa popariti vrelim mlekom. Dodati otopljenu čokoladu i vanilin šećer i lepo izmešati.

Filovanje

Žute kore preseći na 8 jednakih delova tako da od dve kore ukupno dobijete 16 trouglića.
Žute kore premazati crnim kremom pa izdvojiti trouglić po trouglić i smotati u rolnicu, ali od vrha prema širem kraju, suprotno od motanja kiflica.
Crnu koru premazati sa malo manje od polovine belog krema pa odozgo poređati smotane rolnice punjene crnim kremom.
Ostatkom belog krema popunite prostor između rolnica i preko njih.
Odozgo stavite drugu koru.

Priprema glazure i dekoracija

Na laganoj vatri otopite izlomkanu čokoladu pomešanu sa uljem uz povremeno mešanje i glazuru prelijte preko torte. Kad se glazura stegne tortu nafilujte sa strane i dekorišite odozgo belom šlag kremom umućenom sa mlekom.

Serviranje

Ostavite tortu da odstoji preko noći da se stegne i upiju ukusi. Pre služenja ostavite je oko pola sata na sobnoj temperaturi i secite je zagrejanim nožem da čokoladna glazura ne bi ispucala pri sečenju.

Naši proizvodi

Puž torta

Kremasta, čokoladna i dekorativna torta.

Koraci pripreme

Priprema belog fila

Pomešati čvrstin sa kristal šećerom i malo hladnog mleka oduzetog od 1l i umešati u glatku smesu. Ostatak mleka staviti da provri i kad provri smanjiti temperaturu i skuvati smesu od čvrstina. Na kraju umešati vanilin šećer. Prekriti samolepljivom folijom i ostaviti da se skroz ohladi. Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu pa uz stalno mućenje dodati postepeno, kašiku po kašiku, ohlađenu cicvaricu od čvrstina i umutiti u glatku kremu.

Priprema crnih kora

Potreban vam je četvrtasti pleh dimenzija 32x21cm. Ispeći dve kore. U jednu koru ide: 4 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike mlevenih oraha, 1.5 kašika kakaa, 25g rendane čokolade i 1 kašika brašna. Žumanca odovojiti od belanaca pa prvo umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam, postepeno dodati žumanca, pa onda umešati mlevene orahe, rendanu čokoladu i na kraju kakao i brašno.
Kore peći u plehu na pek papiru u zagrejanoj rerni na 180stC 15-18 minuta.

Priprema žutih kora

Potrebna vam je okrugla tepsijica prečnika 18-20cm. Odvojiti belanca od žumanaca pa prvo umutiti belanca sa šećerom u čvrst šam, postepeno dodati žumanca i na kraju umešati brešno. Kore peći u plehu na podmazanom pek papiru u zagrejanoj rerni na 180stC oko 12 minuta. Pečene kore prekriti blago navlaženom krpom (preko tepsije, ne direktno na koru) da tako stoje do filovanja.

Priprema crnog fila

Pomešati mlevene orahe sa šećerom pa popariti vrelim mlekom. Dodati otopljenu čokoladu i vanilin šećer i lepo izmešati.

Filovanje

Žute kore preseći na 8 jednakih delova tako da od dve kore ukupno dobijete 16 trouglića.
Žute kore premazati crnim kremom pa izdvojiti trouglić po trouglić i smotati u rolnicu, ali od vrha prema širem kraju, suprotno od motanja kiflica.
Crnu koru premazati sa malo manje od polovine belog krema pa odozgo poređati smotane rolnice punjene crnim kremom.
Ostatkom belog krema popunite prostor između rolnica i preko njih.
Odozgo stavite drugu koru.

Priprema glazure i dekoracija

Na laganoj vatri otopite izlomkanu čokoladu pomešanu sa uljem uz povremeno mešanje i glazuru prelijte preko torte. Kad se glazura stegne tortu nafilujte sa strane i dekorišite odozgo belom šlag kremom umućenom sa mlekom.

Serviranje

Ostavite tortu da odstoji preko noći da se stegne i upiju ukusi. Pre služenja ostavite je oko pola sata na sobnoj temperaturi i secite je zagrejanim nožem da čokoladna glazura ne bi ispucala pri sečenju.

Autor

Sladjana1967kg
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Uskršnje poslastice"

Pošalji recept