burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija15-20

Čokoladna torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
15-20

Sastojci

Za kore x 2 (peku se dve kore):

6 belanaca

3 C kašike šećera u prahu

6 žumanaca

3 kašike brašna

2 C kašike kakaoa

2 kašike mlevenih pečenih lešnika (ili brašna)

110 ml ulja

Za fil:

1 l mleka

4 C kašike šećera u prahu

4 kesice pudinga C od čokolade (4x40 g)

125 g čokolade za kuvanje

250 g maslaca (ili margarina)

400 g nugat namaza

Po želji, za ukrašavanje:

Krem šlag od čokolade C

Čokoladna torta

Koraci pripreme

Priprema kora:
Kore se mogu pripremiti i nekoliko sati ranije, jer je potrebno da budu potpuno hladne kako bi se mogle preseći. Ukoliko niste vični tome, možete i odvojeno peći četiri korice (proporcionalno smanjiti meru na 3 jajeta po kori).

1. Odvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Kada se šećer otopi, smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodati žumanca pa ulje. Isključiti mikser i dodati prosejano brašno, kakao i mlevene lešnike pa mešati varjačom ili špatulom, prevrćući smesu kako ne bi pala.

2. Pleh unutrašnjih dimenzija 30x20 cm obložiti pek-papirom i izliti smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kod mene se ispekla za 10 minuta a vi vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Probajte čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu, gotovo je.

3. Dok se prva kora peče, na isti način umutite sastojke za drugu koru, pa kada izvadite pečenu prvu koru, zajedno sa papirom na kome se pekla, u isti pleh stavite čist pek-papir i ispecite drugu koru.

4. Kore ostavite da se potpuno ohlade pa ih tek onda poprečno isecite na pola, tako da dobijete četiri tanke kore.

Priprema fila:
U dublju šerpu sipati 1l mleka i 4 kašike šećera. Posebno odvojiti od te količine oko 3 dl hladnog mleka i u njemu razmutiti prašak za puding. Kada mleko provri, dodati razmućen puding i stalno mešati dok se ne zgusne, možete i mikserom mutiti da biste bili sigurni da nema grudvica. U vruće dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne rastopi. Kada se fil ohladi, dodati mu umućen maslac i mutiti najvećom brzinom a onda u fil ubaciti i nugat namaz i sve dobro umutiti.

Slaganje torte:
Kore ne morate prskati jer su izuzetno sočne i vlažne, dovoljno ih je samo premazati kremom koje ima sasvim dovoljno da se torta kompletno premaže. Ja sam bogato premazala tri kore i završila četvrtom, koju nisam odmah premazala već sam ostavila tortu da se rashladi i stegne. Ostatak fila sam sutradan izvadila iz frižidera, kratko izmiksirala da omekša pa premazala celu tortu.

Naši proizvodi

Čokoladna torta

Koraci pripreme

Priprema kora:
Kore se mogu pripremiti i nekoliko sati ranije, jer je potrebno da budu potpuno hladne kako bi se mogle preseći. Ukoliko niste vični tome, možete i odvojeno peći četiri korice (proporcionalno smanjiti meru na 3 jajeta po kori).

1. Odvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Kada se šećer otopi, smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodati žumanca pa ulje. Isključiti mikser i dodati prosejano brašno, kakao i mlevene lešnike pa mešati varjačom ili špatulom, prevrćući smesu kako ne bi pala.

2. Pleh unutrašnjih dimenzija 30x20 cm obložiti pek-papirom i izliti smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kod mene se ispekla za 10 minuta a vi vreme pečenja prilagodite svojoj rerni. Probajte čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu, gotovo je.

3. Dok se prva kora peče, na isti način umutite sastojke za drugu koru, pa kada izvadite pečenu prvu koru, zajedno sa papirom na kome se pekla, u isti pleh stavite čist pek-papir i ispecite drugu koru.

4. Kore ostavite da se potpuno ohlade pa ih tek onda poprečno isecite na pola, tako da dobijete četiri tanke kore.

Priprema fila:
U dublju šerpu sipati 1l mleka i 4 kašike šećera. Posebno odvojiti od te količine oko 3 dl hladnog mleka i u njemu razmutiti prašak za puding. Kada mleko provri, dodati razmućen puding i stalno mešati dok se ne zgusne, možete i mikserom mutiti da biste bili sigurni da nema grudvica. U vruće dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati dok se ne rastopi. Kada se fil ohladi, dodati mu umućen maslac i mutiti najvećom brzinom a onda u fil ubaciti i nugat namaz i sve dobro umutiti.

Slaganje torte:
Kore ne morate prskati jer su izuzetno sočne i vlažne, dovoljno ih je samo premazati kremom koje ima sasvim dovoljno da se torta kompletno premaže. Ja sam bogato premazala tri kore i završila četvrtom, koju nisam odmah premazala već sam ostavila tortu da se rashladi i stegne. Ostatak fila sam sutradan izvadila iz frižidera, kratko izmiksirala da omekša pa premazala celu tortu.

Autor

Nataša

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Poslastice sa kokosom"

Pošalji recept