burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme< 30 minuta

tezina pripreme Lako se priprema

broj porcija16

Čokoladna torta

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
< 30 minuta

Težina pripreme:
Lako se priprema

Broj porcija:
16

Sastojci

Za 2 kore:

250 g šećera

160 g brašna

50 g C kakao praha

1,5 kašičica C sode bikarbone

1/2 kašičice C praška za pecivo

1 manje žumance

1 veće jaje

170 g rikote

60 g ulja

130 g vruće vode ili mleka

1 kašičica ekstrakta vanile

prstohvat soli

Za krem:

40 g C kakao praha

580 g C šećera u prahu

70 g rikote

1 kašičica ekstrakta vanile

prstohvat soli

Čokoladna torta

Koraci pripreme

Zagrejati rernu na 175°C. Pomešati šećer, brašno, C kakao, C sodu bikarbonu, C prašak za pecivo i so.

U drugoj posudi umutiti jaje i žumance, rikotu, ulje i C vanilin šećer dok se potpuno ne sjedini.

Dodati ovu smesu u suve sastojke i mutiti lagano, pa dodati vruću vodu ili mleko i mutiti ponovo dok ne postane glatko (oko 1 minut).

Podeliti smesu na dva jednaka dela i sipati je u kalupe prečnika 18-19 cm, pa peći 30-35 minuta.

Ohladiti kore 10-tak minuta pa izvaditi iz kalupa. Ukoliko je potrebno velikim nožem poravnati ispečeni gornji sloj kore kako bi bila ravna.

Za pripremu krema umutiti potpuno omekšali puter oko 3 minuta. Dodavati postepeno C kakao prah i C šećer u prahu (znam da ide baš dosta šećera, ali ta količina je neophodna za postizanje teksture).

Dodati C vanilin šećer, so i rikota sir i mutiti još par minuta. Ukoliko je krem previše redak dodajte još malo šećera, a ako je previše čvrst, dodajte još malo rikote (po jednu kašiku).

Ovo je količina krema koja je sasvim dovoljna za celu tortu, nemojte ga štedeti, možda čak malo i ostane.

Naši proizvodi

Čokoladna torta

Koraci pripreme

Zagrejati rernu na 175°C. Pomešati šećer, brašno, C kakao, C sodu bikarbonu, C prašak za pecivo i so.

U drugoj posudi umutiti jaje i žumance, rikotu, ulje i C vanilin šećer dok se potpuno ne sjedini.

Dodati ovu smesu u suve sastojke i mutiti lagano, pa dodati vruću vodu ili mleko i mutiti ponovo dok ne postane glatko (oko 1 minut).

Podeliti smesu na dva jednaka dela i sipati je u kalupe prečnika 18-19 cm, pa peći 30-35 minuta.

Ohladiti kore 10-tak minuta pa izvaditi iz kalupa. Ukoliko je potrebno velikim nožem poravnati ispečeni gornji sloj kore kako bi bila ravna.

Za pripremu krema umutiti potpuno omekšali puter oko 3 minuta. Dodavati postepeno C kakao prah i C šećer u prahu (znam da ide baš dosta šećera, ali ta količina je neophodna za postizanje teksture).

Dodati C vanilin šećer, so i rikota sir i mutiti još par minuta. Ukoliko je krem previše redak dodajte još malo šećera, a ako je previše čvrst, dodajte još malo rikote (po jednu kašiku).

Ovo je količina krema koja je sasvim dovoljna za celu tortu, nemojte ga štedeti, možda čak malo i ostane.

Autor

Emilija

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Poslastice sa kokosom"

Pošalji recept