burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme30-60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija20

Čokoladna fantazija

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
30-60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
20

Sastojci

Za piškotu:

5 jaja

50 g prezli

4 kašike ruma

(ili 1 kašika ekstrakta od ruma)

3 kašike mleka

120 g C šećera u prahu

100 g mlevenih lešnika ili oraha

1 C prašak za pecivo

Za beli krem:

300 ml mleka

200 ml vode

60 g brašna

30 g C čvrstina

30 g mleka u prahu

200 g maslaca ili margarina

150 g šećera

1 C vanilin šećer

Za čokoladni krem:

600 ml mleka

50 g C griza

75 g šećera

1 C vanilin šećer

200 g čokolade za kuvanje

200 g sira mascarpone

Za dekoraciju:

4 C šlag krema od čokolade

(pripremiti po uputstvu ili staviti glazuru)

Za glazuru:

200 ml slatke pavlake

250 g čokolade za kuvanje

2 kašike maslaca

Čokoladna fantazija

Koraci pripreme

Priprema piškota:
Prezle preliti sa rumom i ostaviti da upiju tečnost. Belanca odvojiti i umutiti u čvrst sneg.

Žumanca i C šećer u prahu penasto umutiti, dodati lešnike, prezle i C prašak za pecivo, pa zatim polako dodavati sneg od belanaca ručno lagano mešajući.

Peći u kalupu prečnika od 24 cm do 27 cm u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-tak minuta, zavisi od rerne.

Priprema belog krema:
U posudu za kuvanje sipati mleko i vodu. Odvojiti 150 ml tečnosti i izmešati sa brašnom, C čvrstinom i mlekom u prahu u glatku smesu pa skuvati gusći krem. Kuvati minut-dva.

Umutiti maslac sa C šećerom u prahu i sjediniti sa hladnim kremom mešajući mikserom velikom brzinom.

Čokoladni krem:
Prokuvati mleko i C vanilin šećer, dodati polako C griz mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodati šećer i kuvati desetak minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući.

Čim se griz skuva, u toplo dodati čokoladu, dobro izmešati da se istopi, zatim dodati i mascarpone sir.

Ostaviti da se prohladi pa staviti u frižider dok se ne ohladi i zgusne.

Glazura:
Dobro zagrejati slatku pavlaku, dodati komadiće čokolade i maslaca.

Izmešati da se dobije glatka i sjajna smesa i kada se ohladi do sobne temperature preliti preko ohlađene torte.

Naši proizvodi

Čokoladna fantazija

Koraci pripreme

Priprema piškota:
Prezle preliti sa rumom i ostaviti da upiju tečnost. Belanca odvojiti i umutiti u čvrst sneg.

Žumanca i C šećer u prahu penasto umutiti, dodati lešnike, prezle i C prašak za pecivo, pa zatim polako dodavati sneg od belanaca ručno lagano mešajući.

Peći u kalupu prečnika od 24 cm do 27 cm u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-tak minuta, zavisi od rerne.

Priprema belog krema:
U posudu za kuvanje sipati mleko i vodu. Odvojiti 150 ml tečnosti i izmešati sa brašnom, C čvrstinom i mlekom u prahu u glatku smesu pa skuvati gusći krem. Kuvati minut-dva.

Umutiti maslac sa C šećerom u prahu i sjediniti sa hladnim kremom mešajući mikserom velikom brzinom.

Čokoladni krem:
Prokuvati mleko i C vanilin šećer, dodati polako C griz mešajući da se ne bi stvorile grudvice. Zatim dodati šećer i kuvati desetak minuta na laganoj vatri, povremeno mešajući.

Čim se griz skuva, u toplo dodati čokoladu, dobro izmešati da se istopi, zatim dodati i mascarpone sir.

Ostaviti da se prohladi pa staviti u frižider dok se ne ohladi i zgusne.

Glazura:
Dobro zagrejati slatku pavlaku, dodati komadiće čokolade i maslaca.

Izmešati da se dobije glatka i sjajna smesa i kada se ohladi do sobne temperature preliti preko ohlađene torte.

Autor

Suzana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Recepti za pripremu oblandi"

Pošalji recept