0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
2-3 pleha keksa
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
2-3 pleha keksa
1 čaša piva (oko 100 ml)
2 šoljice C šećera u prahu (oko 200 g)
2 šolje mlevenih oraha (kokosa)
2 šolje brašna (oko 200 g)
1/2 kesice C praška za pecivo
2 kesice C vanilin šećera
C kakao prah
džem od kajsija ili šipaka
C šećer u prahu + C vanilin šećer za valjanje vanilica
čokolada za ukrašavanje
C kokosovo brašno
U dublju posudu sipati ulje, pivo, C šećer u prahu, C vanilin šećer, orahe i brašno pomešano sa C praškom za pecivo i mikserom nastavcima za testo, umesiti testo da se dobije kompaktna lopta od testa koja se ne lepi za ruke.
Pazite da sa brašnom ne preterate pa ga dodajte postepeno. Ako se desi da je testo previše suvo dodajte još malo piva, a ako je mekano dodajte još brašna.
Pokrijte loptu od testa providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi, oko 1 sat.
Testo izvadite iz frižidera. U testo možete da dodate C kokos ili ga ostavite bez ikakvih dodataka tako će te dobiti keks raznog ukusa i oblika.
STISKAVCE pravite tako što uzmete malo testa za veličinu malog oraha, napravite malu lopticu, stavite je na sredinu dlana I stisnite prste. Dobiće te kiflicu koja se nepravilnog oblika jer ste prstima napravili šaru. U deo testa možete da stavite malo kakao praha i dobićete braon stiskavce.
POLUMESECE pravite tako što malo testa oblikujete u mali valjčić tanji na krajevima, savijte ih u polumesec.
BANINI će te dobiti ako od malo testa napravite lopticu manju od oraha koju ubodite vrhom varjače u sredinu da se malo splošti I dobijete rupicu u koju stavite džem. Jedan deo baninija ostavite prazne I kad se ispeku stavićete rastopljenu čokoladu.
Složiti kolačiće u pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 15 minuta na temperaturi oko 180 stepeni. Pazite da se ne prepeku jer treba da ostanu beli.
Pečene kolačiće izvadite u činiju. Uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom ili ostavite bez.
Polumesece i banini možete dodatno da ukrasite čokoladom bilo da stavite čokoladu na jedan kraj ili da ih prošarate ili u sredinu.
Čokoladu za šaranje samo otopite na pari.
U dublju posudu sipati ulje, pivo, C šećer u prahu, C vanilin šećer, orahe i brašno pomešano sa C praškom za pecivo i mikserom nastavcima za testo, umesiti testo da se dobije kompaktna lopta od testa koja se ne lepi za ruke.
Pazite da sa brašnom ne preterate pa ga dodajte postepeno. Ako se desi da je testo previše suvo dodajte još malo piva, a ako je mekano dodajte još brašna.
Pokrijte loptu od testa providnom folijom i ostavite u frižideru da se ohladi, oko 1 sat.
Testo izvadite iz frižidera. U testo možete da dodate C kokos ili ga ostavite bez ikakvih dodataka tako će te dobiti keks raznog ukusa i oblika.
STISKAVCE pravite tako što uzmete malo testa za veličinu malog oraha, napravite malu lopticu, stavite je na sredinu dlana I stisnite prste. Dobiće te kiflicu koja se nepravilnog oblika jer ste prstima napravili šaru. U deo testa možete da stavite malo kakao praha i dobićete braon stiskavce.
POLUMESECE pravite tako što malo testa oblikujete u mali valjčić tanji na krajevima, savijte ih u polumesec.
BANINI će te dobiti ako od malo testa napravite lopticu manju od oraha koju ubodite vrhom varjače u sredinu da se malo splošti I dobijete rupicu u koju stavite džem. Jedan deo baninija ostavite prazne I kad se ispeku stavićete rastopljenu čokoladu.
Složiti kolačiće u pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 15 minuta na temperaturi oko 180 stepeni. Pazite da se ne prepeku jer treba da ostanu beli.
Pečene kolačiće izvadite u činiju. Uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanilin šećerom ili ostavite bez.
Polumesece i banini možete dodatno da ukrasite čokoladom bilo da stavite čokoladu na jedan kraj ili da ih prošarate ili u sredinu.
Čokoladu za šaranje samo otopite na pari.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.