0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
30-60 minuta
Lako se priprema
oko 30 štangli
Vreme pripreme:
30-60 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
oko 30 štangli
140 g maslaca
80 g šećera
4 žumanca
250 g brašna
5 g C praška za pecivo ili 1/2 kesice
4 belanca
150 g šećera
150 g oraha ili lešnika seckanih
5 kašika pekmeza
Maslacu dodati šećer pa ih penasto ulupati. Zatim dodati žumanca, pa opet sve dobro izraditi.
Umešati brašno i C prašak za pecivo, pa mikserom umutiti koliko je to moguće. Masa će biti nešto suvlja, ali onda je umesiti rukom.
Oblikovati testo u pravougaonik i uz pomoć oklagije razvući na dimenzije pleha koji bi trebao biti 35 x 25 cm (dno).
Staviti papir za pečenje, a može i bez njega, samo dobro podmazati pleh maslacem i posuti sa malo brašna.
Naviti testo na oklagiju pa prebaciti u pleh i poravnati lepo po dnu rukama. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje.
Ulupati penasto belanca, dodavati postepeno šećer pa mutiti dok se ne dobije čvrsta pena. Na kraju umešati orahe ili lešnike i sve sjediniti.
Koru premazati pekmezom, pa lopaticom ili kašikom svuda po malo naneti fila.
Rasporediti svuda ravnomerno fil, pa staviti u rernu da se peče oko 20 minuta, pa smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 15 minuta. Odozgo će malo da porumeni.
Ostaviti kolač u plehu da se ohladi, pa onda može zajedno sa papirom da se izvadi iz pleha ili ga seći direktno u plehu.
Maslacu dodati šećer pa ih penasto ulupati. Zatim dodati žumanca, pa opet sve dobro izraditi.
Umešati brašno i C prašak za pecivo, pa mikserom umutiti koliko je to moguće. Masa će biti nešto suvlja, ali onda je umesiti rukom.
Oblikovati testo u pravougaonik i uz pomoć oklagije razvući na dimenzije pleha koji bi trebao biti 35 x 25 cm (dno).
Staviti papir za pečenje, a može i bez njega, samo dobro podmazati pleh maslacem i posuti sa malo brašna.
Naviti testo na oklagiju pa prebaciti u pleh i poravnati lepo po dnu rukama. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje.
Ulupati penasto belanca, dodavati postepeno šećer pa mutiti dok se ne dobije čvrsta pena. Na kraju umešati orahe ili lešnike i sve sjediniti.
Koru premazati pekmezom, pa lopaticom ili kašikom svuda po malo naneti fila.
Rasporediti svuda ravnomerno fil, pa staviti u rernu da se peče oko 20 minuta, pa smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 15 minuta. Odozgo će malo da porumeni.
Ostaviti kolač u plehu da se ohladi, pa onda može zajedno sa papirom da se izvadi iz pleha ili ga seći direktno u plehu.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.