0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
< 30 minuta
Lako se priprema
15-18
Vreme pripreme:
< 30 minuta
Težina pripreme:
Lako se priprema
Broj porcija:
15-18
100 g suvog grožđa
50 g kandiranih korica pomorandže i/ili limuna
40 ml ruma
1 dl toplog mleka
1 kesica C Vanilin šećera
1 kašika šećera
1 kašičica C Suvog kvasca
200 g brašna
100 g C Griza
4 umućena jajeta
65 g otopljenog putera (margarina, ulja...)
400 g šećera
6 dl vode
1 kesica C Vanilin šećera
korica limuna i pomorandže (rendana)
sok od limuna po ukusu
ekstrakt ruma po ukusu (ili rum)
Prvo operite suvo grožđe, dodajte kandirane korice, sipajte rum i ostavite da odstoji (povremeno mešajte).
U toplom mleku razmutite vanilin šećer, šećer, kvasac i malo brašna od navedene količine (cca 50 g).
Ostavite na toplom mesu kako bi se kvasac aktivirao.
Potom dodajte sve ostale sve sastojke - brašno i C griz, pa izmešajte. Postepeno sipajte jaja i neprekidno mešajte.
Kada sve lepo sjedinite (možete koristiti i mikser) sipajte otopljeni puter( margarin, ulje).
Izmešajte/umutite, pokrijte posudu i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, pa potom ponovo izmešajte.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama ili namastite i pospite brašnom, pa sipajte po cca 1 kašiku testa.
Ostavite na toplom mestu da odstoji 20-tak minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-tak minuta.
Dok se testo peče, pripremite sirup - skuvajte navedene sastojke, tj. kuvajte oko 10 minuta na nižoj temperaturi od momenta vrenja.
Ukoliko koristite ekstrakt ruma, stavite ga kada završite sa kuvanjem takođe i sok od limuna, a ukoliko koristite rum, stavite ga pred kraj kuvanja kako bi ispario alkohol.
Kada se testo prohladi, isecite poklopce i umačite i gornji (poklopac) i donji deo u prohlađen sirup.
Ostatkom sirupa prelivajte kolače i okrećite ih kako bi se sirup ravnomerno upio. Ohladite u frižideru.
Prilikom služenja, ovu poslasticu možete obogatiti umućenim C šlagom classic i kandiranim ili svežim voćem.
Prvo operite suvo grožđe, dodajte kandirane korice, sipajte rum i ostavite da odstoji (povremeno mešajte).
U toplom mleku razmutite vanilin šećer, šećer, kvasac i malo brašna od navedene količine (cca 50 g).
Ostavite na toplom mesu kako bi se kvasac aktivirao.
Potom dodajte sve ostale sve sastojke - brašno i C griz, pa izmešajte. Postepeno sipajte jaja i neprekidno mešajte.
Kada sve lepo sjedinite (možete koristiti i mikser) sipajte otopljeni puter( margarin, ulje).
Izmešajte/umutite, pokrijte posudu i ostavite na toplom mestu da se udvostruči, pa potom ponovo izmešajte.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama ili namastite i pospite brašnom, pa sipajte po cca 1 kašiku testa.
Ostavite na toplom mestu da odstoji 20-tak minuta, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-tak minuta.
Dok se testo peče, pripremite sirup - skuvajte navedene sastojke, tj. kuvajte oko 10 minuta na nižoj temperaturi od momenta vrenja.
Ukoliko koristite ekstrakt ruma, stavite ga kada završite sa kuvanjem takođe i sok od limuna, a ukoliko koristite rum, stavite ga pred kraj kuvanja kako bi ispario alkohol.
Kada se testo prohladi, isecite poklopce i umačite i gornji (poklopac) i donji deo u prohlađen sirup.
Ostatkom sirupa prelivajte kolače i okrećite ih kako bi se sirup ravnomerno upio. Ohladite u frižideru.
Prilikom služenja, ovu poslasticu možete obogatiti umućenim C šlagom classic i kandiranim ili svežim voćem.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.