burger c logo
save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

vreme pripreme> 60 minuta

tezina pripreme Zahteva određeno umeće

broj porcija12

Rolat sa bananama

Osnovne informacije

Vreme pripreme:
> 60 minuta

Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće

Broj porcija:
12

Sastojci

Za rolat:

4 jaja

4 kašike šećera

4 kašike brašna

1 kašika ulja

1 limun

Krem:

1/2 l mleka

2 kesice C pudinga od čokolade

6 kašika šećera

2 jaja

1 kesica C vanilin šećera

100 g maslaca

I još:

3-4 kašike džema od pomorandže (kajsija ili višanja)

2 banane

za pranje limuna C soda bikarbona

Rolat sa bananama

Koraci pripreme

Priprema rolata:
Limun dobro istrljajte C sodom bikarbonom, isperite i obrišite i narendajte koricu koja je potrebna za testo za rolat.

Odvojite belanca od žumanaca (4 jajeta), umutite prvo belanca u čvrst šne, dodajte šećer, žumanca, narendanu koricu od limuna, uz stalno mućenje, kašiku ulja i na kraju lagano umešajte brašno.

Sipajte u veliki pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-12 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.

Topao rolat sa sve pek papirom uvijte u krpu i ostavite nekoliko minuta, pa ga pažljivo odmotajte, odvojite od papira i premažite džemom sa ukusom pomorandže.

Rolat čvrsto uvijte i ostavite da se ohladi. Lakše se seče kada se lepo stegne i ohladi.

Pripema krema:
Odvojiti belanca od žumanaca (2 jajeta). Žumanca umutiti sa 6 kašika šećera, 2 kesice C pudinga od čokolade i malo mleka oduzetog od pola litra, tako da se dobije glatka smesa.

Ostatak mleka stavite da provri, kad provri skloniti sa vatre, umešati smesu žumanaca, šećera i pudinga i vratiti na tihu vatru i uz stalno mešanje, skuvati gust krem.

Kada je dobro zgusnut, skloniti sa vatre i prekriti posudu rastegljivom folijom i ostaviti krem da se dobro ohladi.

Dok se puding hladi razmekšajte maslac i penasto umutite sa C vanilin šećerom. Umutite čvrst sneg od ostavljena 2 belanca.

U dobro ohlađen puding dodajte kašiku po kašiku omekšalog maslaca uz stalno mućenje, a na kraju lagano umešajte i sneg od belanaca.

Filovanje kolača:
Rolat isecite oštrim nožem na što tanje šnite da dobijete što više parčića (debljine oko pola cm). Dublji kalup za komisbrot obložite folijom i poređajte parčiće rolata jedan uz drugi.

Sipajte krem, ali ostavite malo da biste prekrili banane. Preko krema stavite banane (oljuštene i odsečenih krajeva). Preko banana stavite ostatak krema.

Pokrijte preostalim parčićima rolata. Prekrijte folijom i ostavite u frižider preko noći da se dobro stegne.

Kada se kolač ohladio i stegao, pažljivo ga prevrnite na tacnu i oslobodite folije.

Naši proizvodi

Rolat sa bananama

Koraci pripreme

Priprema rolata:
Limun dobro istrljajte C sodom bikarbonom, isperite i obrišite i narendajte koricu koja je potrebna za testo za rolat.

Odvojite belanca od žumanaca (4 jajeta), umutite prvo belanca u čvrst šne, dodajte šećer, žumanca, narendanu koricu od limuna, uz stalno mućenje, kašiku ulja i na kraju lagano umešajte brašno.

Sipajte u veliki pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-12 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.

Topao rolat sa sve pek papirom uvijte u krpu i ostavite nekoliko minuta, pa ga pažljivo odmotajte, odvojite od papira i premažite džemom sa ukusom pomorandže.

Rolat čvrsto uvijte i ostavite da se ohladi. Lakše se seče kada se lepo stegne i ohladi.

Pripema krema:
Odvojiti belanca od žumanaca (2 jajeta). Žumanca umutiti sa 6 kašika šećera, 2 kesice C pudinga od čokolade i malo mleka oduzetog od pola litra, tako da se dobije glatka smesa.

Ostatak mleka stavite da provri, kad provri skloniti sa vatre, umešati smesu žumanaca, šećera i pudinga i vratiti na tihu vatru i uz stalno mešanje, skuvati gust krem.

Kada je dobro zgusnut, skloniti sa vatre i prekriti posudu rastegljivom folijom i ostaviti krem da se dobro ohladi.

Dok se puding hladi razmekšajte maslac i penasto umutite sa C vanilin šećerom. Umutite čvrst sneg od ostavljena 2 belanca.

U dobro ohlađen puding dodajte kašiku po kašiku omekšalog maslaca uz stalno mućenje, a na kraju lagano umešajte i sneg od belanaca.

Filovanje kolača:
Rolat isecite oštrim nožem na što tanje šnite da dobijete što više parčića (debljine oko pola cm). Dublji kalup za komisbrot obložite folijom i poređajte parčiće rolata jedan uz drugi.

Sipajte krem, ali ostavite malo da biste prekrili banane. Preko krema stavite banane (oljuštene i odsečenih krajeva). Preko banana stavite ostatak krema.

Pokrijte preostalim parčićima rolata. Prekrijte folijom i ostavite u frižider preko noći da se dobro stegne.

Kada se kolač ohladio i stegao, pažljivo ga prevrnite na tacnu i oslobodite folije.

Autor

Slađana

save

Sačuvaj u knjižicu recepata

save

Sačuvaj na profilu

homepage banner2

NAGRADNI KONKURS

Učestvuj u konkursu
"Posne torte i kolači"

Pošalji recept