0
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
> 60 minuta
Zahteva određeno umeće
12
Vreme pripreme:
> 60 minuta
Težina pripreme:
Zahteva određeno umeće
Broj porcija:
12
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 kašika ulja
1 limun
1/2 l mleka
2 kesice C pudinga od čokolade
6 kašika šećera
2 jaja
1 kesica C vanilin šećera
100 g maslaca
3-4 kašike džema od pomorandže (kajsija ili višanja)
2 banane
za pranje limuna C soda bikarbona
Priprema rolata:
Limun dobro istrljajte C sodom bikarbonom, isperite i obrišite i narendajte koricu koja je potrebna za testo za rolat.
Odvojite belanca od žumanaca (4 jajeta), umutite prvo belanca u čvrst šne, dodajte šećer, žumanca, narendanu koricu od limuna, uz stalno mućenje, kašiku ulja i na kraju lagano umešajte brašno.
Sipajte u veliki pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-12 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.
Topao rolat sa sve pek papirom uvijte u krpu i ostavite nekoliko minuta, pa ga pažljivo odmotajte, odvojite od papira i premažite džemom sa ukusom pomorandže.
Rolat čvrsto uvijte i ostavite da se ohladi. Lakše se seče kada se lepo stegne i ohladi.
Pripema krema:
Odvojiti belanca od žumanaca (2 jajeta). Žumanca umutiti sa 6 kašika šećera, 2 kesice C pudinga od čokolade i malo mleka oduzetog od pola litra, tako da se dobije glatka smesa.
Ostatak mleka stavite da provri, kad provri skloniti sa vatre, umešati smesu žumanaca, šećera i pudinga i vratiti na tihu vatru i uz stalno mešanje, skuvati gust krem.
Kada je dobro zgusnut, skloniti sa vatre i prekriti posudu rastegljivom folijom i ostaviti krem da se dobro ohladi.
Dok se puding hladi razmekšajte maslac i penasto umutite sa C vanilin šećerom. Umutite čvrst sneg od ostavljena 2 belanca.
U dobro ohlađen puding dodajte kašiku po kašiku omekšalog maslaca uz stalno mućenje, a na kraju lagano umešajte i sneg od belanaca.
Filovanje kolača:
Rolat isecite oštrim nožem na što tanje šnite da dobijete što više parčića (debljine oko pola cm). Dublji kalup za komisbrot obložite folijom i poređajte parčiće rolata jedan uz drugi.
Sipajte krem, ali ostavite malo da biste prekrili banane. Preko krema stavite banane (oljuštene i odsečenih krajeva). Preko banana stavite ostatak krema.
Pokrijte preostalim parčićima rolata. Prekrijte folijom i ostavite u frižider preko noći da se dobro stegne.
Kada se kolač ohladio i stegao, pažljivo ga prevrnite na tacnu i oslobodite folije.
Priprema rolata:
Limun dobro istrljajte C sodom bikarbonom, isperite i obrišite i narendajte koricu koja je potrebna za testo za rolat.
Odvojite belanca od žumanaca (4 jajeta), umutite prvo belanca u čvrst šne, dodajte šećer, žumanca, narendanu koricu od limuna, uz stalno mućenje, kašiku ulja i na kraju lagano umešajte brašno.
Sipajte u veliki pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-12 minuta, u zavisnosti od vaše rerne.
Topao rolat sa sve pek papirom uvijte u krpu i ostavite nekoliko minuta, pa ga pažljivo odmotajte, odvojite od papira i premažite džemom sa ukusom pomorandže.
Rolat čvrsto uvijte i ostavite da se ohladi. Lakše se seče kada se lepo stegne i ohladi.
Pripema krema:
Odvojiti belanca od žumanaca (2 jajeta). Žumanca umutiti sa 6 kašika šećera, 2 kesice C pudinga od čokolade i malo mleka oduzetog od pola litra, tako da se dobije glatka smesa.
Ostatak mleka stavite da provri, kad provri skloniti sa vatre, umešati smesu žumanaca, šećera i pudinga i vratiti na tihu vatru i uz stalno mešanje, skuvati gust krem.
Kada je dobro zgusnut, skloniti sa vatre i prekriti posudu rastegljivom folijom i ostaviti krem da se dobro ohladi.
Dok se puding hladi razmekšajte maslac i penasto umutite sa C vanilin šećerom. Umutite čvrst sneg od ostavljena 2 belanca.
U dobro ohlađen puding dodajte kašiku po kašiku omekšalog maslaca uz stalno mućenje, a na kraju lagano umešajte i sneg od belanaca.
Filovanje kolača:
Rolat isecite oštrim nožem na što tanje šnite da dobijete što više parčića (debljine oko pola cm). Dublji kalup za komisbrot obložite folijom i poređajte parčiće rolata jedan uz drugi.
Sipajte krem, ali ostavite malo da biste prekrili banane. Preko krema stavite banane (oljuštene i odsečenih krajeva). Preko banana stavite ostatak krema.
Pokrijte preostalim parčićima rolata. Prekrijte folijom i ostavite u frižider preko noći da se dobro stegne.
Kada se kolač ohladio i stegao, pažljivo ga prevrnite na tacnu i oslobodite folije.
Sačuvaj u knjižicu recepata
Sačuvaj na profilu
Pogledajte neke od najukusnijih recepata koje su pripremili ljubitelji slatke tradicije. Uživajte u pripremi i javite nam utiske.